Κλείνει μια κακή χρονιά για το λάδι της Κρήτης

Κρήτη
Κλείνει μια κακή χρονιά για το λάδι της Κρήτης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κρητικό ελαιόλαδο με υπολείμματα φυτοφαρμάκων εντοπίστηκε στο εξωτερικό

Μειώνονται διαρκώς οι τιμές στο κρητικό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, ενώ - όπως αποκάλυψε στη “Νέα Κρήτη” ο τυποποιητής ελαιολάδου Μιχάλης Αλμπαντάκης - φέτος η χρονιά έχει και άλλα αρνητικά, αφού εντοπίστηκαν στο εξωτερικό ποσότητες κρητικού ελαιολάδου με υπολείμματα μη εγκεκριμένων για την ελιά φυτοφαρμάκων, κάτι που έχει σχέση με τη μεγάλη δακοπροσβολή και την απέλπιδα προσπάθεια πολλών παραγωγών να προστατεύσουν τη σοδειά τους ψεκάζοντας όπως-όπως.

Στο μεταξύ, ο ίδιος, καθώς και η ΕΑΣΗ ΑΒΕΕ, με την οποία συνεργάζεται, σταμάτησε να αγοράζει ελαιόλαδο, «μήπως και τρενάρουμε τη μείωση της τιμής», στέλνοντας προς τους παραγωγούς ξεκάθαρο μήνυμα, από το 2019 και μετά, με προσεκτικό τρόπο, να πάρουν οι ίδιοι στα χέρια τους την προστασία της ελαιοπαραγωγής τους, «αλλά πάντα με φυτοφάρμακα εγκεκριμένα για την καλλιέργεια της ελιάς»!

Είναι χαρακτηριστικές οι τιμές που έδωσε στη δημοσιότητα την περασμένη Παρασκευή ο Σύνδεσμος Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης. Στον πίνακα που δημοσιεύει, οι περισσότεροι ιδιωτικοί και συνεταιριστικοί φορείς με τους οποίους συνεργάζεται οι ΣΕΔΗΚ στην καταγραφή και τη δημοσιοποίηση των τιμών απαντούν πως δεν αγοράζουν, ενώ ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Σελίνου έχει ρίξει την τιμή αγοράς του ελαιολάδου κατά 30 λεπτά το κιλό!

Από 2,90 ευρώ το κιλό στις 18 Δεκεμβρίου, μείωσε την τιμή μέχρι προχθές - δέκα μέρες μετά δηλαδή - στα 2,60 ευρώ το κιλό...

Οι τιμές που κατέγραψε ο ΣΕΔΗΚ κυμαίνονται από 2,60 έως 2,90 ευρώ το κιλό, ενώ πολλοί είναι εκείνοι οι οποίοι πλέον απαντούν ότι σταμάτησαν να αγοράζουν ελαιόλαδο. Όπως έχουμε ξαναγράψει, η μεγάλη ζημιά ξεκίνησε από τη στιγμή που η Ισπανία άρχισε να διοχετεύει τη φετινή υπερπαραγωγή της στην παγκόσμια αγορά.

«Ας μην ξανακάνουμε τα ίδια λάθη»

Ο Μιχάλης Αλμπαντάκης καλεί τους ελαιοπαραγωγούς με την έναρξη της νέας χρονιάς να μην ξανακάνουν τα λάθη του παρελθόντος και να ασχοληθούν οι ίδιοι σοβαρά με τη σοδειά τους.

«Δε θα πρέπει να επαναπαύονται με τη δακοκτονία από την Περιφέρεια. Η δακοκτονία είναι ελλιπής. Τα χρήματα είναι περιορισμένα. Και αυτοί που κάνουν τη δακοκτονία είναι άσχετοι. Θα πρέπει οι παραγωγοί μόνοι τους να ασχολούνται με τις ελιές τους, όπως κάνουν και με τα αμπέλια τους. Θα πρέπει να προμηθεύονται εγκεκριμένα φυτοφάρμακα. Να είναι πιστοποιημένα για την προστασία του ελαιολάδου.

Παρατηρείται έντονα το φαινόμενο μη ποιοτικού λαδιού λόγω των φυτοφαρμάκων. Ήδη υπάρχει επιστροφή καμιά δεκαριά βυτίων κρητικού ελαιολάδου από τους Ιταλούς λόγω φυτοφαρμάκων. Εμείς ως εταιρεία, για να βρούμε λάδια ποιοτικά και να στείλουμε σε πελάτες μας στην Αμερική, δυσκολευτήκαμε πολύ. Επομένως, ναι μεν οι παραγωγοί πρέπει να ασχολούνται μόνοι τους, αλλά να παίρνουν πιστοποιημένα φυτοφάρμακα, που είναι εγκεκριμένα για την ελιά»...

Στο ερώτημά μας τι συνέβη φέτος με τα φυτοφάρμακα, ο Μιχάλης Αλμπαντάκης απαντά ότι «κάποιοι βιάστηκαν να μαζέψουν τη σοδειά τους, με αποτέλεσμα η ελιά να μην έχει “ξεπλυθεί” από τα φυτοφάρμακα και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να γυρίζουν πίσω λάδια»...

Καταλήγοντας, ο ίδιος επισημαίνει ότι οι παραγωγοί δε θα πρέπει να ψάχνουν την υψηλή τιμή, αλλά να αναζητούν τη σταθερότητα των τιμών, «διότι υπάρχουν κρούσματα με παραγωγούς που έπεσαν θύματα αεριτζήδων. Εγώ αυτήν την περίοδο έχω σταματήσει να αγοράζω ελαιόλαδο, μήπως και καταφέρω να τρενάρω τις πωλήσεις και να τρενάρω και την πτώση των τιμών».

Τα παιχνίδια των Ιταλών

Έτσι, με όλα αυτά τα αρνητικά δεδομένα, οι Ιταλοί έμποροι μειώνουν το αγοραστικό τους ενδιαφέρον απέναντι στη χώρα μας, παίζοντας τα γνωστά παιχνίδια τους για να αγοράσουν “τσάμπα” το ελαιόλαδό μας. Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα, οι εμπορικές πράξεις που γίνονται την περίοδο αυτή είναι περιορισμένες.

Μεγάλες ιταλικές τυποποιητικές εταιρείες στρέφουν το ενδιαφέρον τους σε περιοχές της Ελλάδας και της Ισπανίας, όπου μπορούν να αγοράσουν όσο γίνεται σε πιο φτηνές τιμές τον κόπο των ελαιοπαραγωγών. Η κατάσταση αυτή έχει προκαλέσει “πάγωμα” μεγάλων εμπορικών πράξεων σε περιοχές της χώρας, όπως η Λακωνία, όπου οι παραγωγοί και οι συνεταιρισμοί τους, συνήθως, εμπορεύονται το ελαιόλαδο σε υψηλότερες τιμές σε σχέση με την Κρήτη και την υπόλοιπη Ελλάδα. Να σημειωθεί ότι σε πανελλαδικό επίπεδο έχουν αναφερθεί τιμές από 2,30 ευρώ το κιλό (!) έως 3 ευρώ το κιλό σε περιπτώσεις εξαιρετικής ποιότητας ελαιολάδου...

Η χρονιά του 2018 κλείνει με τις χειρότερες συνθήκες για το ελαιόλαδο της Κρήτης και της Ελλάδας γενικότερα. Μια νέα χρονιά αρχίζει. Δυσκολότερη από την προηγούμενη για τους ελαιοπαραγωγούς; Θα δείξει...

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News