Κρήτη

Η διάσταση απόψεων καθυστερεί την τιμολόγηση του νερού

Σε διάσταση απόψεων για την τιμολόγηση του νερού - Εντός των ημερών, στο Ηράκλειο ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας - Θα ανακοινωθούν όλα τα στοιχεία που αφορούν σε έργα άρδευσης στην Κρήτη  

Σε διάσταση απόψεων, γεγονός που καθυστερεί την οριστικοποίηση της απόφασης για την επιβολή του περιβαλλοντικού τέλους στο νερό, βρίσκονται στη χώρα μας οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις και η Ειδική Γραμματεία Υδάτων.

Την αποκάλυψη αυτή έκανε στη “Νέα Κρήτη” χθες η συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης κ. Μαρία Κοζυράκη, μεταφέροντας τη θέση των Αποκεντρωμένων, ότι το περιβαλλοντικό τέλος στο νερό είναι δίκαιο στον βαθμό που λειτουργεί ως αντισταθμιστικός παράγοντας προστασίας του εν λόγω αγαθού και συνεπώς «πρέπει να διαμορφώνεται ανάλογα με την κάθε περίπτωση και όχι οριζόντια για όλους τους χρήστες του νερού».

Αυτό το λεπτό σημείο είναι, μάλιστα, όπως λέει στην εφημερίδα μας η Μαρία Κοζυράκη, που δεν έχει επιτρέψει μέχρι σήμερα την οριστικοποίηση της απόφασης στη χώρα μας.

«Υπάρχουν ασάφειες σε σχέση με την εφαρμογή του νομοθετικού πλαισίου. Βρισκόμαστε σε μεταβατικό στάδιο. Έχουμε υποβάλει ερωτήματα και επισημάνσεις ως προς το νομοθετικό πλαίσιο. Τα διαχειριστικά σχέδια και το νομοθετικό πλαίσιο προέτασσαν την οριζόντια τιμολόγηση του νερού, αλλά εγώ θεωρώ ότι οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις πρεσβεύουν το δίκαιο και το ορθό. Δηλαδή, η τιμολόγηση να στηρίζεται στην εξειδίκευση, στην καθετοποίηση, και όχι σε μια οριζόντια τιμολόγηση για όλους. Γιατί έτσι ούτε το νερό θα προασπίσεις, ούτε τους υδατικούς πόρους, ούτε το περιβάλλον θα προστατεύσεις».

«Εμείς ως Αποκεντρωμένες Διοικήσεις διαφωνούμε με την οριζόντια επιβολή περιβαλλοντικού τέλους στο νερό. Θεωρούμε ότι πρέπει το τέλος να επιβάλλεται καθετοποιημένα, κατά περίπτωση»...

Μαρία Κοζυράκη, συντονίστρια Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης

Στο ερώτημά μας τι θα απαντούσε η ίδια σε όσους καταγγέλλουν το μέτρο αυτό ως ένα άδικο χαράτσι σε βάρος του αγροτικού κόσμου, η κ. Κοζυράκη λέει κατηγορηματικά: «Αυτό το τέλος περισσότερο είναι ανταποδοτικό. Με την έννοια ότι επιβάλλεται αυτή η τιμή έτσι ώστε το κράτος να λάβει τα κατάλληλα μέτρα, για να αρθεί η επίπτωση την οποία προκαλεί ο αγρότης από τη χρήση του νερού. Επίπτωση που έχει να κάνει με την υπερκατανάλωση, την υφαλμύρωση, τη ρύπανση κ.λπ.».

Η Μαρία Κοζυράκη επισημαίνει στο σημείο αυτό ότι κάθε ιδιοκτήτης μιας πηγής δε σημαίνει ότι δε θα πρέπει να ελέγχεται μέσα από την άδεια χρήσης του νερού, αφού το νερό είναι κοινωνικό αγαθό.

«Επειδή άνοιξες μια τρύπα και το βρήκες, σημαίνει ότι ο άλλος δίπλα σου θα διψάσει; Δεν είναι έτσι. Δε θα έρθει κάποιος να στο πάρει, αλλά έρχεται η νομοθεσία και σου λέει “τώρα εκμεταλλεύεσαι έναν φυσικό, κοινόχρηστο πόρο. Καλώς κάνεις, αλλά επειδή με αυτή σου την ενέργεια και τη δράση έχεις κάποιες επιπτώσεις για το κοινωνικό σύνολο, θα πληρώσεις ένα περιβαλλοντικό κόστος έτσι ώστε να ληφθούν τα μέτρα εκείνα με τα οποία θα υπάρξει άρση αυτών των συνεπειών”. Αλλά η άποψη ότι αυτό το τέλος πρέπει να είναι οριζόντιο είναι μια άποψη πλήρως εσφαλμένη για μας. Στο θέμα αυτό βρισκόμαστε σε συζητήσεις με την Ειδική Γραμματεία Υδάτων. Εμείς προτείνουμε το τέλος αυτό να κυμαίνεται ανάλογα με τον υδατικό πόρο. Αν αυτός ο υδατικός πόρος υπερεκμεταλλεύεται, ρυπαίνεται κ.λπ., να είναι μεγαλύτερο το κόστος σε σχέση με άλλες περιοχές. Ακόμα όμως δεν έχουμε καταλήξει στο πλαίσιο. Κι ενώ έχουμε έρθει σε συμφωνία όλες οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, υπάρχει διαφωνία με την Ειδική Γραμματεία Υδάτων».

 

ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ

Σύσκεψη, παρουσία Σωκράτη Φάμελλου

Στο μεταξύ, εντός των ημερών, με την έναρξη του νέου χρόνου, έρχεται στο Ηράκλειο ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος, προκειμένου να προεδρεύσει μεγάλης σύσκεψης στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, όπου και θα ανακοινωθούν όλα τα στοιχεία που αφορούν σε έργα άρδευσης στην Κρήτη.

Τη σημαντική αυτή πληροφορία έδωσε στη “Νέα Κρήτη” η Μαρία Κοζυράκη.

«Στις 3 του μήνα, ο κ. Φάμελλος θα είναι κεντρικός ομιλητής σε εκδήλωση για τους δασικούς χάρτες. Και την επόμενη μέρα, στις 4 Ιανουαρίου, θα έχουμε αυτή τη σύσκεψη στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, όπου και θα τεθούν επί τάπητος θέματα έργων κατά της λειψυδρίας. Εκεί θα δούμε κάποια θέματα. Και θα εξετάσουμε την πορεία από τη θεωρία των διαχειριστικών σχεδίων με τις χρηματοδοτήσεις που ήδη έχουμε επιτύχει, στην πράξη», κατέληξε η συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης.

 

Σχόλια