Χριστουγεννιάτικα φωτάκια: Χαρίζουν... μαγεία, όμως θέλουν προσοχή!

Κρήτη
Χριστουγεννιάτικα φωτάκια: Χαρίζουν... μαγεία, όμως θέλουν προσοχή!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οδηγίες από την Πυροσβεστική για την ασφαλή χρήση τους

Χαρίζουν λάμψη στη γιορτινή ατμόσφαιρα μεταφέροντας σε κάθε σπίτι λίγη παραπάνω μαγεία! Τα Χριστουγεννιάτικα φωτάκια έχουν την τιμητική τους αυτήν την εποχή και αποκτούν περίοπτη θέση σε κάθε σπιτικό. Όμως τυχόν κακή επιλογή κατά την αγορά τους είτε η λανθασμένη χρήση τους εγκυμονεί κινδύνους και έχει συνδεθεί τα τελευταία χρόνια με αρκετές πυρκαγιές μικρότερης είτε μεγαλύτερης έκτασης σε σπίτια και καταστήματα.

Τα εντυπωσιακά βίντεο που κάνουν κατά καιρούς το γύρο του διαδικτύου αποτυπώνουν με τον πιο σαφή τρόπο, το πώς από τη μια στιγμή στην άλλη ένα σπίτι μπορεί να γίνει στάχτη από ένα βραχυκύκλωμα.

Θέλοντας να αποτρέψει ανάλογα περιστατικά η Πυροσβεστική Υπηρεσία εξέδωσε και φέτος οδηγίες για την ασφαλή χρήση τους επισημαίνοντας τον πρωταρχικό κανόνα ασφαλείας που δεν είναι άλλος από τον προσεκτικό έλεγχο κατά την αγορά τους, έτσι ώστε να φέρουν πιστοποίηση καταλληλότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι συμβουλές από την πυροσβεστική:

  • Πριν την τοποθέτηση τους τα λαμπάκια πρέπει να ελέγχονται σχολαστικά για διαρροές, κοψίματα, ή καμένες λάμπες καθώς και αν το φις προσαρμόζεται σωστά στην πρίζα για την αποφυγή σπινθηρισμών.
  • Εξίσου σημαντική είναι η σωστή επιλογή των φωτιστικών αν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν σε εσωτερικό είτε εξωτερικό χώρο
  • Ακόμη ελέγχουμε τα volt και δεν αφήνουμε τα φωτιστικά να ακουμπούν σε υλικά που πιάνουν εύκολα φωτιά όπως χαρτιά και υφάσματα.
  • Τοποθετούμε το χριστουγεννιάτικο δέντρο τουλάχιστον ένα μέτρο από το τζάκι ή άλλες εστίες.
  • Το στηρίζουμε σωστά και το τοποθετούμε σε ικανή απόσταση από την πόρτα της εξόδου ώστε να μην μπορεί να την αποκλείσει.
  • Σε περίπτωση χρήσης τεχνητού δέντρου βεβαιωθείτε πως φέρει πιστοποίηση ότι είναι κατασκευασμένο από βραδυφλεγή υλικά.
  • Μην αφήνετε τα παιδιά να παίζουν χωρίς επιτήρηση γύρω από το δέντρο.
  • Αποσυνδέετε πάντα τα φωτιστικά του χριστουγεννιάτικου δέντρου πριν φύγετε από το σπίτι ή πριν πάτε για ύπνο.

Εξίσου σημαντικό μερίδιο στις πυρκαγιές από αμέλεια σε κατοικίες την εορταστική περίοδό κατέχουν και τα κεριά τα οποία δεν πρέπει να μένουν ποτέ αναμμένα όταν φεύγουμε έστω και για λίγο, δεν τοποθετούνται ποτέ κοντά στο χριστουγεννιάτικο δέντρο.

Δείτε το βίντεο:

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News