Κρήτη

«Έρχονται» χιόνια στην Κρήτη: Έκτακτο Δελτίο από την ΕΜΥ - Προειδοποιήσεις από το Λιμεναρχείο

Ξεκίνησε η κακοκαιρία και στην Κρήτη - Αναλυτική πρόγνωση του καιρού

Σε ισχύ βρίσκεται το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης του καιρού από την Εθνική Μετεωρολογικής Υπηρεσία (ΕΜΥ). Παράλληλα, η ΕΜΥ έχει εκδώσει και Έκτακτο Δελτίο Θυελλωδών Ανέμων, με το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου, μάλιστα, να προειδοποιεί τους Κρητικούς.

Μπορεί, λοιπόν, το πρωί των Χριστουγέννων οι κάτοικοι, αλλά και οι επισκέπτες της Κρήτης, να απόλαυσαν τις υψηλές θερμοκρασίες και την ηλιοφάνεια, ωστόσο, από το μεσημέρι της Τρίτης και έπειτα, παρατηρήθηκε μία ραγδαία επιδείνωση του καιρού με βροχοπτώσεις, σχεδόν, σε ολόκληρο το νησί.

Χαρακτηριστικά, βροχοπτώσεις σημειώθηκαν, το μεσημέρι, στο Ηράκλειο, τον Απόκορωνα, τα Πεζά, τις Βρύσες, τα Ανώγεια, το Ρέθυμνο, τις Βρύσες, τη Φοινοκαλιά Λασιθίου και σε πολλές άλλες περιοχές. Ενώ, το απόγευμα οι βροχές επεκτάθηκαν και στη Σητεία, τον Άγιο Νικόλαο και τη Μεσαρά.

Αναλυτικότερα και σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης του καιρού της ΕΜΥ:

Τρίτη 25 Δεκεμβρίου:

Την Τρίτη, ανήμερα των Χριστουγέννων, προβλέπονται χιονοπτώσεις αρχικά στα ηπειρωτικά ορεινά και τα ορεινά των νησιών του βόρειου Αιγαίου, που γρήγορα θα επηρεάσουν και περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικό υψόμετρο 300 με 500 μέτρα) της Μακεδονίας, της Θράκης, της Ηπείρου, της Θεσσαλίας, από το απόγευμα, της Στερεάς, της Εύβοιας και της Πελοποννήσου, και από το βράδυ, τα ορεινά της Κρήτης και των Κυκλάδων.

Τη νύχτα της Τρίτης οι χιονοπτώσεις στη βόρεια Ελλάδα θα σταματήσουν αλλά θα ενταθούν στην Εύβοια, την ανατολική Στερεά και την ανατολική Πελοπόννησο.

Ενώ, θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι εντάσεως 8 μποφόρ θα επικρατήσουν βαθμιαία στα πελάγη.

Τετάρτη 26 Δεκεμβρίου:

Την Τετάρτη, δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων, χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της ανατολικής και νότιας χώρας, καθώς και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικά υψόμετρο 400 μέτρα) της Εύβοιας, της ανατολικής Στερεάς και της ανατολικής Πελοποννήσου.

Από το βράδυ, οι χιονοπτώσεις θα περιοριστούν στα ορεινά της Κρήτης ενώ στις άλλες περιοχές θα σταματήσουν.

Ταυτόχρονα, θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι εντάσεως 8 με 9 μποφόρ θα πνέουν στο νότιο Αιγαίο.

Ενώ, θα επικρατήσει και παγετός, κατά τόπους ισχυρός, στην κεντρική και τη βόρεια Ελλάδα.

Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου:

Την Πέμπτη θα επικρατήσει παγετός, κατά τόπους ισχυρός, στα Ηπειρωτικα.

Ισχυροί άνεμοι στην Κρήτη - Η ανακοίνωση του Λιμεναρχείου

Σε ισχύ, πάντως, βρίσκεται και το Έκτακτο Δελτίο Θυελλωδών Ανέμων της ΕΜΥ. Σύμφωνα με αυτό και αναφορικά με την Κρήτη στο Νοτιανατολικό Κρητικό Πέλαγος, θα πνέουν βόρειοι - βορειοδυτικοί άνεμοι εντάσεως 7 με 8 Μποφόρ.

Για το λόγο αυτό, το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου εξέδωσε ανακοίνωση, η οποία αφορά την Τετάρτη 26 Δεκεμβρίου, και στην οποία αναφέρονται τα εξής:

«Καλούνται όλοι οι ιδιοκτήτες ελλιμενιζόμενων μικρών σκαφών στην περιοχή μας, να αποφύγουν τη δραστηριοποίησή τους, κατά το χρόνο ισχύος του Δελτίου Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων και να λαμβάνουν όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα ασφαλούς πρόσδεσης - αγκυροβολίας των σκαφών τους. Το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου έχει θέσει σε ετοιμότητα όλο το προσωπικό και τα διατιθέμενα πλωτά και χερσαία μέσα προς αντιμετώπιση περιστατικών παροχής βοήθειας σε τυχόν κινδυνεύοντα πλοία, μικρά σκάφη και πρόσωπα.»

Ο καιρός σήμερα στην Κρήτη:

Σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, ψυχρό μέτωπο αναμένεται να σαρώσει τα Χριστούγεννα ολόκληρη τη χώρα από βορρά προς νότο, με εξαιρετικά μεγάλη ταχύτητα.

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία, από τις 3 μετά το μεσημέρι των Χριστουγέννων θα προσεγγίζει την Κρήτη, διανύοντας περίπου 600 km σε χρονικό διάστημα 12 ωρών, κινούμενο δηλαδή κατά μέσο όρο με ταχύτητα 50km/h.

Από τις απογευματινές ώρες των Χριστουγέννων, βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν στην Κρήτη, ενώ πυκνές χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στα ορεινά της Κρήτης.

Ο καιρός αύριο στην Κρήτη:

Νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο αναμένονται στην Κρήτη, καθώς και παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά τμήματα του νησιού.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 5 έως και 15 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι άνεμοι που θα πνέουν στα νότια πελάγη της χώρας, σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, θα φτάσουν μέχρι και τα 9 Μποφόρ.

Η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προειδοποιεί

Πάντως και η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη προειδοποιεί για τα έντονα καιρικά φαινόμενα που, ήδη, είναι σε ισχύ, σε ολόκληρη τη χώρα, μέσω ανακοίνωσης.

Συγκεκριμένα, συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

 • Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
 • Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
 • Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους.
 • Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων.
 • Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
 • Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
 • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κ.λπ.

Επίσης, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού:

Αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο:

 • Να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου.
 • Να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες και το ρεζερβουάρ γεμάτο καύσιμα.
 • Να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση στη διάρκεια της ημέρας προτιμώντας τους κεντρικούς δρόμους.
 • Να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν.
 • Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων.
 • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κ.λπ.

Αν μετακινούνται πεζή:

Να ντύνονται με πολλά στρώματα από ελαφριά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και να φορούν κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγουν τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας.

Να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κατά την διάρκεια αιχμής των φαινομένων (έντονη χιονόπτωση, συνθήκες παγετού).

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια