Κρήτη

«Βεντέτα» ανάμεσα σε Ηράκλειο & Ρέθυμνο για την έδρα του Πανεπιστημίου Κρήτης

Οι Ρεθυμνιώτες ανησυχούν μήπως το Ηράκλειο λάβει και την έδρα του Πανεπιστημίου

Μία… κόντρα ακαδημαϊκού τύπου έρχεται να αναδείξει ρεπορτάζ της «Καθημερινής», κόντρα που αφορά το Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Ο λόγος για το αν θα εξακολουθήσει η έδρα του πανεπιστήμιου να βρίσκεται στο όμορφο Ρέθυμνο ή αν θα μετακινηθεί στο Ηράκλειο, όπου και τα τμήματα των σχολών είναι περισσότερα.

Η αδρεναλίνη έχει ανέβει στα ύψη, με τους Ρεθυμνιώτες να αναρωτιούνται αν «θα μας πάρουν την έδρα;».

Ο έντονος αυτός ανταγωνισμός των δύο πόλεων του νησιού θυμίζει, όμως αναφέρεται στην Καθημερινή, άλλες παλαιότερες έριδες που αναζωπυρώθηκαν μέσω της διεκδίκησης της έδρας ενός «ολόκληρου» ΑΕΙ ή, έστω, κάποιων τμημάτων. Οι τοπικοί παράγοντες σε όλη την Ελλάδα (δήμαρχοι, περιφερειάρχες, βουλευτές, μητροπολίτες) επί δύο δεκαετίες θεωρούν ότι ένα ΑΕΙ στην πόλη τους προσφέρει κύρος και ανάπτυξη μέσω της ενοικίασης σπιτιών, της σίτισης και της διασκέδασης των φοιτητών.

Σήμερα, συνολικά 58 πόλεις στην Ελλάδα των 10 εκατομμυρίων διαθέτουν τουλάχιστον ένα τμήμα πανεπιστημίου ή ΤΕΙ.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της εφημέριδας, το καινούργιο οργανόγραμμα του Πανεπιστημίου Κρήτης προκαλεί μεγάλη αναστάτωση στις δύο πόλεις που το συναπαρτίζουν. Η έδρα του πανεπιστημίου είναι στο Ρέθυμνο, όμως το Ηράκλειο είναι μεγαλύτερη πόλη και διαθέτει ισχυρές σχολές (σε προσωπικό και χρηματοδοτούμενα ερευνητικά προγράμματα, που τροφοδοτούν υπέρμετρα το κοινό ταμείο του ιδρύματος) όπως η Ιατρική.

Οι διάφορες διευθύνσεις του ιδρύματος (π.χ. Προσωπικού, Προμηθειών, ΕΛΚΕ κ.λπ.) έχουν τοποθετηθεί στην έδρα του ΑΕΙ, δηλαδή στο Ρέθυμνο, και οι υποδιευθύνσεις στο Ηράκλειο. Ωστόσο, κατά την κατάρτιση του νέου οργανογράμματος ζητήθηκε επιτακτικά από ορισμένους υπαλλήλους αλλά και πανεπιστημιακούς να γίνει αναδιανομή των διευθύνσεων, υπέρ του Ηρακλείου αυτή τη φορά. Η πρόταση, εάν υλοποιηθεί, θα ξεβολέψει κάποιους διοικητικούς υπαλλήλους που μένουν στο Ρέθυμνο, αλλά ταυτόχρονα αναζωπύρωσε παλιούς φόβους, μήπως το Ρέθυμνο εντέλει απολέσει την έδρα του ιδρύματος, το οποίο επαξίως είναι από τα καλύτερα της χώρας!

Μάλιστα, το Ηράκλειο θεωρείται πιο ευνοημένο από το Ρέθυμνο αφού έχει περισσότερα τμήματα (15, σε αυτά περιλαμβάνονται και τα τμήματα του ΤΕΙ Κρήτης) έναντι του Ρεθύμνου (10). Είναι χαρακτηριστικό ότι τοπικός παράγων ρώτησε με παράπονο «το Ρέθυμνο δεν έχει αεροδρόμιο, θα χάσει τώρα και την έδρα του πανεπιστημίου;».

Για την καταλλαγή των ανησυχιών η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Κρήτης την περασμένη Πέμπτη ανέβαλε το θέμα της κατάρτισης οργανογράμματος, ελπίζοντας ότι θα υπάρξει ευνοϊκότερος πολιτικός χρόνος.

Σχόλια