«Απόβαση» στην Αποκεντρωμένη ετοιμάζουν οι αγρότες

Κρήτη
«Απόβαση» στην Αποκεντρωμένη ετοιμάζουν οι αγρότες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δεν είναι καθόλου ικανοποιημένοι με τις απαντήσεις Αραχωβίτη

“Απόβαση”... στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, δίνοντας απαντήσεις σε όσα ανακοίνωσε πρόσφατα σε κεντρικό επίπεδο στην Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρος Αραχωβίτης, προετοιμάζουν για το πρωί της ερχόμενης Πέμπτης 27 Δεκεμβρίου οι συνδικαλιστές των Αγροτικών Συλλόγων που ανήκουν στα Μπλόκα σε επίπεδο Κρήτης.

Υπάρχει δηλαδή σαφής διαφοροποίηση των συνδικαλιστών του εν λόγω αγροτικού χώρου, σε σχέση με τους συνδικαλιστές Ενώσεων και άλλων αγροτικών φορέων που δεν ανήκουν στην Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, και οι οποίοι έχουν δηλώσει μερικώς ικανοποιημένοι από τη στάση Αραχωβίτη, κάνοντας μάλιστα σαφέστατη σύγκριση σε σχέση με τον προκάτοχό του, Βαγγέλη Αποστόλου.

Τη γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης στο κτήριο της πρώην Περιφέρειας Κρήτης, στο λιμάνι, θα επιδιώξουν να συναντήσουν το πρωί της ερχόμενης Πέμπτης τα αγροτικά στελέχη του Αγροτικού Συλλόγου Αστερουσίων, του Αγροτικού Συλλόγου Δήμου Ηρακλείου και άλλων συνδικαλιστικών φορέων του αγροτικού κόσμου. Την ίδια ώρα υπάρχει “γραμμή” σε πανελλαδικό επίπεδο να μη σταματήσουν οι κινητοποιήσεις, ενώ έχουν δοθεί απαντήσεις από τους συνδικαλιστές σε κάθε “δέσμευση” Αραχωβίτη.

Αλλά ας δούμε ένα-ένα τα ζητήματα σε ό,τι αφορά την Κρήτη... Μετά τη συνάντηση που είχε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης, με το Συντονιστικό της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων, ο υπουργός έστειλε επιστολή προς το Συντονιστικό.

* Για την ελαιοκομία: «Έγινε αίτημα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για στήριξη του εισοδήματος των Ελλήνων ελαιοπαραγωγών, και όχι μόνο, λόγω κλιματικών συνθηκών, μέσω του Ταμείου Διαχείρισης Κρίσεων. Επίσης, είμαστε στη διαδικασία ανανέωσης του νομικού πλαισίου της δακοκτονίας από την επόμενη χρονιά, με πολλές αλλαγές προσαρμοσμένες στα νέα κλιματικά δεδομένα και με στόχο την έγκαιρη εφαρμογή του προγράμματος».

* Για τη φορολογία αγροτών: «Το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με το ΥΠΑΑΤ έχουν θεσμοθετήσει το αφορολόγητο εισόδημα ειδικά για τους μικρομεσαίους αγρότες. Το δημοσιονομικό περιθώριο, που μας αφήνει η έξοδος από τα μνημόνια, θα το εξαντλήσουμε, έτσι ώστε στο επόμενο διάστημα να εφαρμόσουμε δικαιότερες πολιτικές φορολογικής ελάφρυνσης των γεωργών και των κτηνοτρόφων. Ξεκινήσαμε ήδη από τους συνεταιρισμένους αγρότες (κατάργηση τέλους επιτηδεύματος) και τους συνεταιρισμούς (σταδιακή μείωση συντελεστή φορολογίας). Επίσης, μελετάμε την αλλαγή του φορολογικού Νόμου 4172/2013, ώστε να καταστεί πιο δίκαιος».

* Για το ασφαλιστικό: «Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση Κατρούγκαλου συντελεί στην προσπάθεια της κυβέρνησης για ένα δικαιότερο ασφαλιστικό σύστημα, το οποίο είναι βιώσιμο. Με τον νόμο αυτό, ήδη η μεγάλη πλειοψηφία και το σύνολο των μικρομεσαίων αγροτών καταβάλλουν μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές σε σχέση με τον προηγούμενο νόμο (Λοβέρδου-Κουτρουμάνη 3863/2010), ενώ οδηγεί και σε μεγαλύτερες συντάξεις σε σχέση με τον ίδιο νόμο. Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών στον κλάδο της σύνταξης κατά 33% οδηγεί σε μειώσεις και για τους μεσαίους και μεγαλύτερους αγρότες».

* Για κατασχέσεις και “κόκκινα” δάνεια: «Κανένα αγροτεμάχιο αγρότη δεν έχει κατασχεθεί, ούτε πρόκειται με την παρούσα κυβέρνηση. Η προστασία της ιδιοκτησίας είναι πρωταρχικό μέλημα του ΥΠΑΑΤ, τόσο των μικρομεσαίων αγροτών όσο και των συνεταιρισμών. Έχουμε σε εφαρμογή τον εξωδικαστικό συμβιβασμό που προβλέπει μέχρι και 100% “κούρεμα” σε τόκους και πανωτόκια και μέχρι 60% “κούρεμα” στο αρχικό κεφάλαιο».

* Για ΕΝΦΙΑ και άλλα “χαράτσια”: «Δεν υπάρχει συμπληρωματικός φόρος ΕΝΦΙΑ στα αγροτεμάχια, και μειώσεις στον φόρο έχουν ήδη εξαγγελθεί για τους μικρούς ιδιοκτήτες που είναι η πλειονότητα των Ελλήνων αγροτών, μέσω της αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών. Η νομιμοποίηση των γεωτρήσεων αποτελεί ευρωπαϊκή υποχρέωση της Ελλάδας απέναντι στην προστασία του περιβάλλοντος. Σχετικά με το ΟΣΔΕ, παρέχεται πλέον η δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής της δήλωσης απευθείας από τον αγρότη, χωρίς κανέναν ενδιάμεσο και χωρίς επιβάρυνση. Επίσης, έχουμε αυξήσει τις πύλες του ΟΣΔΕ και υπάρχει σχεδιασμός να αυξηθούν ακόμα περισσότερο».

Απάντηση στις εξαγγελίες

Οι Αγροτικοί Σύλλογοι Ηρακλείου και Αστερουσίων μεταξύ των άλλων απαντούν:

«Σε μια προσπάθεια να “ξεπλύνει” την πολιτική της, που μας τσακίζει, η κυβέρνηση έφερε στο “και πέντε” τροπολογία για το ακατάσχετο τραπεζικών λογαριασμών, για συγκεκριμένο ποσό από καταβολή ενισχύσεων, κάτω από την πίεση των μαχητικών αγροτικών κινητοποιήσεων σε όλη την Ελλάδα. Όμως, η κυβέρνηση κοροϊδεύει τους καταχρεωμένους βιοπαλαιστές αγρότες! Ενώ υπόσχονται 15.000 ευρώ οι υπουργοί και αβανταδόροι τους, η τροπολογία δε λύνει το πρόβλημά μας απέναντι στα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης από τράπεζες, εφορία και Δήμους! Τώρα που πληρωνόμαστε το λάδι της χρονιάς με μια δόση, ποιος θα προστατέψει το εισόδημά μας; Εμείς οι αγρότες δεν πληρωνόμαστε με τον μήνα!

Τσιμουδιά, όμως, για αυτό! Τσιμουδιά για την κατρακύλα της τιμής του λαδιού, για το ότι μια δράκα μεγαλεμπόρων κλέβουν τον ιδρώτα μας! Τσιμουδιά για τις καταστροφές από τον δάκο, από την ξηρασία, από την πρόσφατη χαλαζόπτωση! Τσιμουδιά για το αίσχος της φοροληστείας, για την τιμή του γάλατος και του κρέατος! Τα ψίχουλα δε μας σώνουν! Να πάψει πια η κυβέρνηση να μας κοροϊδεύει, όπως κάνει σε όλο τον λαό, να μας έχει πετσοκόψει με την πολιτική της από τη μια και να μας πετάει ένα ψίχουλο από την άλλη, που όμως το παίρνει κι αυτό την ίδια ώρα από την άλλη τσέπη, και να πρέπει να είμαστε και ευχαριστημένοι από πάνω! Τέρμα η κοροϊδία»!

Μεταξύ των άλλων οι συνδικαλιστές ξεκαθαρίζουν: «Βάζουμε πλαίσιο δράσης να απαντήσουμε στα σχέδια του αφανισμού μας. Προχωράμε σε συσκέψεις, συνελεύσεις και αποφασίζουμε για τις αγωνιστικές μας κινητοποιήσεις το επόμενο διάστημα! Μετά τη συζήτηση στους Αγροτικούς Συλλόγους, πάμε με τις αποφάσεις μας για συζήτηση στη σύσκεψη της Γραμματείας της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων στις αρχές Γενάρη, για να αποφασίσουμε τη συνέχεια του αγώνα μας πανελλαδικά»!

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News