Κρήτη

6 σημαντικές συμβουλές: Τι να προσέξετε πριν αγοράσετε παιχνίδι

Οδηγίες για να μη συμβεί κάποιο ατύχημα σε αγαπημένα μας πρόσωπα

Η δεύτερη έγνοια κάθε γονιού, μετά την αγορά τροφίμων, είναι η αγορά παιχνιδιών είτε για τα δικά τους παιδιά είτε για παιδιά συγγενών και φίλων.

 

Σημαντικός παράγοντας είναι να αγοράσουμε ασφαλή παιχνίδια με σχολαστικότητα στην επιλογή τους ώστε να χαρίσουμε την χαρά που επιθυμούμε στα παιδιά και όχι να προσθέσουμε ατυχήματα από αμέλεια μας.

 

"Χιλιάδες παιδιά μέρες γιορτινές, μέρες χαράς, αναγκάζονται να μην παίζουν, αλλά να βρίσκονται στα νοσοκομεία, από μη ασφαλή παιχνίδια και από αμέλεια δική μας. Είναι σαφέστατο ότι η σωστή επιλογή και η χρήση των παιχνιδιών από κάθε παιδί σύμφωνα με την δική μας καθοδήγηση και επίβλεψη μειώνει τον κίνδυνο ατυχημάτων", όπως αναφέρει η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης.

 

Τι προσέχουμε πριν επιλέξουμε να αγοράσουμε ένα παιχνίδι

 

1) Να είναι σύμφωνο με την ηλικία του παιδιού, επιβάλλεται σε κάθε συσκευασία παιχνιδιού να αναγράφεται η ηλικία βάσει της οποίας κάθε παιδί μπορεί να κάνει χρήση.

 

2) Να είναι ασφαλές, να φέρει την σήμανση CE βάσει της οποίας ο κατασκευαστής μας γνωρίζει ότι παρέχει την ασφάλεια στο εν λόγο παιχνίδι.

 

3) Να υπάρχουν οδηγίες χρήσης σε κάθε συσκευασία του παιχνιδιού στην Ελληνική γλώσσα ώστε κάθε παιδί βοηθώντας το από κάποιον μεγαλύτερο να μπορεί να το συναρμολογήσει και να το χρησιμοποιήσει παίζοντας το βοηθώντας έτσι την ανάπτυξη της ευστροφίας την ανάδειξη της ενεργητικότητας του αλλά και της δεξιοτεχνίας του.

 

4) Δεν παρασυρόμαστε, δεν αγοράζουμε ένα παιχνίδι επειδή το είδαμε σε κάποιο διαφημιστικό σποτ, διότι και ακριβότερο σίγουρα θα είναι, αλλά και χαρά μπορούμε να προσφέρουμε με ένα άλλο παιχνίδι φθηνότερο. Σημασία έχει η αγάπη που χρειάζονται τα παιδιά μας.

 

Μεγάλη Προσοχή

 

5) Αγοράζουμε πάντα τα παιχνίδια για τα παιδιά μας, από επώνυμα καταστήματα, προτιμούμε τις τοπικές επιχειρήσεις, αποφεύγουμε να αγοράσουμε παιχνίδια από πλανόδιους μικροπωλητές όσο φθηνά και αν μας προσφέρονται. Πρόκειται για παιχνίδια ανασφαλή μπορεί να είναι κατασκευασμένα από χημικές ουσίες και άλλα υλικά μη ασφαλή για τα παιδιά μας, αλλά και μπορεί να έχουν μικρά τεμαχίδια τα οποία να αποβούν μοιραία στην υγεία τους, ιδιαίτερα στα μικρά παιδιά, που παίζοντας τα βάζουν στο στόμα κινδυνεύοντας να υποστούν απόφραξη και ασφυξία.

 

6) Δε αγοράζουμε παιχνίδια που εκ της φύσεως τους (πιστόλια με πλαστικά σφαιρίδια, dvd με περίεργες φιγούρες) διαταράσσουν την ήρεμη ψυχοσύνθεση των παιδιών και τους δημιουργούν φοβικές και επιθετικές τάσεις. Μέλημά μας είναι από το παιχνίδι το παιδί να δημιουργεί, να αναπτύσσεται και να ωριμάζει, ώστε να ετοιμάζεται για την μετάβαση του στην επόμενη ηλικιακή φάση.

 

Τέλος επειδή όλοι νοιαζόμαστε για τα παιδιά μας και αγοράζοντας τους παιχνίδια θέλουμε να τους προσφέρουμε τη χαρά και ιδιαίτερα αυτές τις ημέρες που και το έθιμο μας θέλει να τους προσφέρουμε επιπλέον παιχνίδια, ας διαθέσουμε περισσότερο χρόνο στην επιλογή των παιχνιδιών, ας το κάνουμε το αξίζουν.

Η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης και τα τηλέφωνα 2821.92666 του Γραφείου του Καταναλωτή, μπορεί να προσφέρει ενημέρωση, στην σωστή επιλογή παιχνιδιών, αλλά και προστασία, σε περιπτώσεις καταστρατήγησης των κανόνων της αγοράς, από “επιτήδειους”, μη νόμιμες εμπορικές πρακτικές.

Σχόλια