Στο σπίτι της Κρητικιάς που ήταν «εγκέφαλος» της σπείρας των απατεώνων

Κρήτη
Στο σπίτι της Κρητικιάς που ήταν «εγκέφαλος» της σπείρας των απατεώνων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τηλεφωνικές απάτες με λεία 71.000 ευρώ για 39χρονη και 11 ακόμα μέλη του κυκλώματος

Στη σύλληψη μιας 39χρονης Κρητικιάς, η οποία φέρεται να διηύθυνε κύκλωμα που διέπραττε τηλεφωνικές απάτες σε βάρος δεκάδων συμπολιτών μας σε όλη την επικράτεια της χώρας, προχώρησε η ΕΛ.ΑΣ. στο Ηράκλειο.

Η 39χρονη γυναίκα με την πολύτιμη συνδρομή ενός 65χρονου άνδρα, καθώς και 10 ακόμη ατόμων που λειτουργούσαν ως περιφερειακά μέλη της οργάνωσης, στην Αθήνα, είχαν καταφέρει - σύμφωνα με την Αστυνομία - να εξαπατήσουν 40 άτομα, κερδίζοντας πάνω από 70.000 ευρώ, μέσα σε διάστημα περίπου τριών ετών!

Το κύκλωμα, το οποίο σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. εφάρμοζε συγκεκριμένη μεθοδολογία δράσης, εξαρθρώθηκε από το Τμήμα Ασφάλειας Κομοτηνής έπειτα από πολύμηνη εξειδικευμένη και συνδυαστική έρευνα με πλήθος εμπλεκόμενων αστυνομικών από διάφορες περιοχές της χώρας.

Από την έρευνα των διωκτικών Αρχών προέκυψε ότι το κύκλωμα είχε διαπράξει τουλάχιστον από τις αρχές του 2016 μέχρι και πριν λίγο διάστημα συνολικά 40 απάτες, αποκομίζοντας παράνομο όφελος 71.980 ευρώ. Εξάλλου, η Αστυνομία εξακρίβωσε και 232 απόπειρες απάτης με εκτιμώμενο προσδοκώμενο όφελος 270.000 ευρώ.

Σημειώνεται ότι - όπως όλα δείχνουν - η 39χρονη απέφευγε να εξαπατά επαγγελματίες στην Κρήτη. Επισημαίνεται, ακόμη, ότι το κουβάρι της υπόθεσης άρχισε να ξετυλίγεται έπειτα από καταγγελίες για τηλεφωνικές απάτες που έγιναν στην Ασφάλεια Κομοτηνής.

Το “παραμύθι”

Πώς λειτουργούσε, ωστόσο, η επιτήδεια Κρητικιά αλλά και τα υπόλοιπα μέλη του κυκλώματος; Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., η 39χρονη, που διαμένει στη συνοικία των Καμινίων, επικοινωνούσε τηλεφωνικά με επαγγελματίες από διάφορους κλάδους, σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται ιδιοκτήτες αντιπροσωπιών οχημάτων, ξενοδόχοι, φαρμακοποιοί, κ.ά. 

Όπως αναφέρεται και στην αστυνομική ανακοίνωση που εκδόθηκε, στα τηλεφωνήματά της η 39χρονη συστηνόταν είτε ως σύζυγος, είτε ως κόρη επαγγελματία ο οποίος δραστηριοποιείτο στον ίδιο ή συναφή κλάδο με τον συνομιλητή της και... υποψήφιο θύμα της. Η φερόμενη “εγκέφαλος” της οργάνωσης ανέφερε στα υποψήφια θύματά της ότι βρισκόταν στο νοσοκομείο γειτονικής πόλης κι ότι το προηγούμενο βράδυ είχε αποβιώσει - ή νοσηλευόταν σε σοβαρή κατάσταση - ο «αγαπημένος» σύζυγος, ή πατέρας της. Κατόπιν, ζητούσε τη βοήθεια του εκάστοτε συνομιλητή της είτε για τα έξοδα μεταφοράς και κηδείας του δήθεν θανόντος, είτε για τα έξοδα νοσηλείας του...

Εάν οι συνομιλητές της 39χρονης πίστευαν το “παραμύθι” της, στη συνέχεια η ίδια συνέχιζε λέγοντας ότι δε βρίσκεται στην ίδια πόλη με το υποψήφιο θύμα της, κι ότι θα στείλει κάποιο δικό της άτομο για να παραλάβει τα χρήματα.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., σε περιπτώσεις που το θύμα προσφερόταν «να κάνει κατάθεση σε κάποιο τραπεζικό λογαριασμό, η 39χρονη παρουσίαζε σαν δικαιολογία για την αδυναμία πραγματοποίησης τέτοιου είδους συναλλαγής είτε χρέη προς το Δημόσιο, είτε καλύτερη τιμή στην πληρωμή του γραφείου τελετών με μετρητά».

Η παραλαβή των χρημάτων

«Αφότου έπειθε τα θύματά της, περνούσε στο δεύτερο επίπεδο δράσης, που αφορούσε την αναζήτηση του ατόμου που θα παραλάμβανε τα χρήματα. Στις περισσότερες περιπτώσεις εντόπιζε τυχαία έναν οδηγό ταξί, μέσω του τοπικού τηλεφωνικού κέντρου ταξί ή κάποιας τοπικής πιάτσας ταξί. Κατά την τηλεφωνική τους επικοινωνία, ανέφερε στον οδηγό τα ίδια ψευδή γεγονότα και του ζητούσε να παραλάβει τα χρήματα και να τα στείλει μέσω τηλεφωνικής επιταγής σε άτομο στην Αθήνα, αφού πρώτα κρατήσει για τις υπηρεσίες του μικρό μέρος από τα χρήματα.

Ακολουθούσε η παραλαβή των χρημάτων στην Αθήνα από τα υπόλοιπα ταυτοποιημένα μέλη του κυκλώματος, που εργάζονταν ως οδηγοί ταξί, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις γινόταν επιλογή ατόμου-παραλήπτη με τον ίδιο ακριβώς τρόπο με το δεύτερο επίπεδο δράσης. Στο αμέσως επόμενο επίπεδο ακλουθούσε η παράδοση των χρημάτων στον 65χρονο, σε συγκεκριμένη περιοχή της Αττικής, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις, για να μειωθεί ακόμη περισσότερο ο κίνδυνος εντοπισμού του 65χρονου από τις Αρχές, χρησιμοποιούσαν ενδιάμεσα ακόμη έναν οδηγό ταξί.

Στη συνέχεια, ο 65χρονος συσκεύαζε τα χρήματα σε δέματα και τα έστελνε με μεταφορικές εταιρείες στο Ηράκλειο Κρήτης, όπου με τη βοήθεια πάλι οδηγού ταξί παραδίδονταν σε άγνωστο μέχρι στιγμής άτομο του κυκλώματος και από εκεί κατέληγαν στα χέρια της 39χρονης», αναφέρεται χαρακτηριστικά στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η Αστυνομία.

Έφοδος της Αστυνομίας - Τι βρήκαν στο σπίτι της στα Καμίνια

Μετά από “έφοδο” που έκαναν αστυνομικοί της Ασφάλειας Ηρακλείου στο διαμέρισμα της 39χρονης στα Καμίνια Ηρακλείου, αλλά και συνάδελφοί τους από την Αθήνα στην οικία του 65χρονου, εντοπίστηκε το ποσό των 39.820 ευρώ. Επίσης, βρέθηκαν πλήθος ιδιόχειρων σημειώσεων όπου αναγράφονταν τηλεφωνικοί αριθμοί, 10 κινητά τηλέφωνα, καθώς και 4 λάπτοπ κι ένας σκληρός δίσκος.

Όλα τα εν λόγω ευρήματα κατασχέθηκαν από την ΕΛ.ΑΣ., η οποία συνεχίζει απρόσκοπτα τις έρευνες προκειμένου να διαπιστωθεί εάν προκύπτει εμπλοκή και άλλων ατόμων στο επίμαχο κύκλωμα.

Εξάλλου, οι δύο συλληφθέντες οδηγήθηκαν ενώπιον του εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ροδόπης, στην Κομοτηνή. Επισημαίνεται ότι σε βάρος τους έχει σχηματιστεί δικογραφία - κακουργηματικού χαρακτήρα - για τα αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης και της απάτης, τελεσμένης και σε απόπειρα, από δράστες που ενεργούν κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια, με τη συνολική ζημία να υπερβαίνει το χρηματικό ποσό των 30.000 ευρώ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News