Θύελλα αντιδράσεων για τον εργοδότη που ζήτησε επιστροφή του δώρου

Κρήτη
Θύελλα αντιδράσεων για τον εργοδότη που ζήτησε επιστροφή του δώρου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

"Να μην επιστρέψει κανείς το δώρο Χριστουγέννων": Ανακοίνωση από το ΠΑΜΕ Ηρακλείου

«Καθώς τα φαινόμενα απληρωσιάς γενικεύονται και ειδικά την περίοδο των εορτών οξύνονται, κανείς εργαζόμενος δεν πρέπει να επιτρέψει τη μη καταβολή του επιδόματός (δώρου) του και να χάσει τα λεφτά του», αναφέρει χθεσινή ανακοίνωση της Γραμματείας Ηρακλείου του ΠΑΜΕ, με αφορμή δημοσίευμα και του neakriti.gr και της εφημερίδας "Νέα Κρήτη" για νέα κρούσματα εργοδοτών, που ενώ κατέθεσαν το δώρο Χριστουγέννων, κάλεσαν τους εργαζόμενους αμέσως μετά να τους το... επιστρέψουν.

«Το επίδομα (δώρο) Χριστουγέννων, όπως και το επίδομα (δώρο) Πάσχα και το επίδομα αδείας σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να καταβληθούν σε είδος, αλλά μόνο σε χρήμα», αναφέρει το ΠΑΜΕ, ξεκαθαρίζοντας πως χθες Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου ήταν η τελευταία προθεσμία καταβολής του 13ου μισθού.

«Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, όλοι οι μισθωτοί που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου, πλήρους ή μερικής απασχόλησης, σε οποιοδήποτε εργοδότη, δικαιούνται επιδόματα (δώρα) εορτών».

Παρακάτω τονίζεται ότι «τα σωματεία πρέπει να είναι σε ετοιμότητα να βοηθήσουν κάθε εργαζόμενο και να παρέμβουν όπου χρειάζεται. Άμεσα να ενημερώσουν και να προετοιμάσουν τους εργαζόμενους για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους και του δώρου, ειδικά στους χώρους που υπάρχουν προβλήματα πληρωμών και καθυστερήσεων.

Κανένας εργαζόμενος να μη βρεθεί μπροστά από τα ΑΤΜ (Αυτόματα Μηχανήματα Ανάληψης) και να μην επιστρέψει το δώρο στον εργοδότη, όπως είχε γίνει τις προηγούμενες φορές.

Κάθε εργαζόμενος που δεν του έχει καταβληθεί το δώρο μέχρι τις 21 Δεκέμβρη, πρέπει άμεσα να έρθει σε επαφή με το σωματείο του, με τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ στον χώρο, και μαζί να διεκδικήσουν την καταβολή του. Να γίνουν καταγγελίες στις αρμόδιες υπηρεσίες της Επιθεώρησης Εργασίας, η οποία υποχρεούται να υποβάλει μήνυση στο αρμόδιο αστυνομικό τμήμα και να ζητήσει την εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας προς τον εργοδότη που δεν έχει καταβάλει το δώρο Χριστουγέννων.

Το δώρο Χριστουγέννων είναι κατάκτηση και δικαίωμα των εργαζομένων, το οποίο κυβέρνηση και εργοδοσία επιδιώκουν να το αφαιρέσουν. Η υπεράσπισή του είναι ζήτημα πρώτης γραμμής για τα ταξικά συνδικάτα.

Όποιος εργαζόμενος αντιμετωπίσει πρόβλημα με την καταβολή του δώρου, να έρθει άμεσα σε επαφή με τις δυνάμεις, τα συνδικάτα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ στον χώρο του ή να επικοινωνήσει στα τηλέφωνα εκλεγμένων συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ: 6948/184.318, 6974/153.158, 6936/459.436, 6971/918.552 και 6984/328.980».

Πώς υπολογίζεται

«Για τον υπολογισμό του ποσού των δώρων λαμβάνεται υπόψη η χρονική περίοδος από την 1η Μαΐου μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου. Έτσι, οι εργαζόμενοι που η σχέση εργασίας τους με τον εργοδότη είχε διάρκεια χωρίς διακοπή όλη τη χρονική περίοδο, δικαιούνται ολόκληρο το δώρο, που είναι ίσο με ένα (1) μηνιαίο μισθό για τους αμειβόμενους με μισθό και με 25 ημερομίσθια για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο. Σε όλες τις περιπτώσεις το ποσό του δώρου προσαυξάνεται με τον συντελεστή αδείας 0,041666.

Οι εργαζόμενοι, που η σχέση τους με τον εργοδότη δε διήρκεσε ολόκληρο το χρονικό διάστημα (από 1/5 έως και 31/12), δικαιούνται να λάβουν τμήμα του δώρου ανάλογο με τη χρονική διάρκεια της εργασιακής τους σχέσης. Σε αυτήν την περίπτωση, το δώρο Χριστουγέννων υπολογίζεται ως 2/25 του μηνιαίου μισθού ή 2 ημερομίσθια (ανάλογα με το αν αμείβονται με μισθό ή ημερομίσθιο), για κάθε 19 ημερολογιακές ημέρες διάρκειας της εργασιακής σχέσης. Ακόμα και οι εργαζόμενοι που εργάστηκαν χρονικό διάστημα μικρότερο των 19 ημέρων δικαιούνται ανάλογο κλάσμα του δώρου.

Εκτός από την περίπτωση που η εργασία παρασχέθηκε χωρίς διακοπή όλο το διάστημα από την 1η Μαΐου έως την 31η Δεκεμβρίου, στο διάστημα αυτό συνυπολογίζονται και όλες οι ημέρες που οι εργαζόμενοι απουσιάζουν νόμιμα από την εργασία τους (π.χ. με ετήσια άδεια, με άδεια μητρότητας). Ειδικά ως προς την απουσία των εργαζομένων λόγω ασθένειας, στο διάστημα υπολογισμού του δώρου Χριστουγέννων συνυπολογίζεται ο χρόνος απουσίας κατά τον οποίο δεν καταβάλλεται επίδομα ασθενείας, ενώ αφαιρούνται τα διαστήματα που καταβάλλεται από τον ασφαλιστικό φορέα επίδομα ασθενείας.

Βάση για τον υπολογισμό του δώρου αποτελούν οι αποδοχές που πραγματικά καταβάλλονται στους μισθωτούς κατά τη 10η Δεκεμβρίου. Σε περίπτωση που η εργασιακή σχέση έχει λυθεί πριν από τις παραπάνω ημερομηνίες, το δώρο Χριστουγέννων υπολογίζεται με βάση τις αποδοχές που καταβάλλονταν την ημέρα που λύθηκε η εργασιακή σχέση.

Σαν καταβαλλόμενος μισθός ή ημερομίσθιο είναι το σύνολο των τακτικών αποδοχών. Στην έννοια των τακτικών αποδοχών περιλαμβάνονται ο μισθός ή το ημερομίσθιο, καθώς και κάθε άλλη παροχή (είτε σε χρήμα είτε σε είδος, όπως τροφή, κατοικία κ.λπ.), εφόσον καταβάλλεται από τον εργοδότη σαν αντάλλαγμα της παρεχόμενης από τον μισθωτό εργασίας, τακτικά κάθε μήνα, ή κατ’ επανάληψη, περιοδικά, κατά ορισμένα διαστήματα του χρόνου», αναφέρει, μεταξύ άλλων, η ανακοίνωση του ΠΑΜΕ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News