Με αεροπλάνα και βαπόρια φεύγουν οι εκδρομείς των Χριστουγέννων

Κρήτη
Με αεροπλάνα και βαπόρια φεύγουν οι εκδρομείς των Χριστουγέννων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι Κρητικοί λόγω γιορτών ταξιδεύουν

Από 10% έως 15% αύξηση παρουσιάζουν, σε σχέση με πέρυσι, οι κρατήσεις που κάνουν οι Κρητικοί τόσο για το εξωτερικό όσο και για την υπόλοιπη Ελλάδα ενόψει των εορτών. Πρόκειται για μια ένδειξη που δείχνει πως μετά τις οδυνηρές συνέπειες της οικονομικής κρίσης για την τσέπη των πολιτών, σιγά-σιγά εξομαλύνεται η κατάσταση και πολλοί κάτοικοι της Κρήτης είναι σε θέση πια να οργανώνουν διακοπές με σκοπό να απομακρυνθούν έστω για μικρό χρονικό διάστημα από τις δυσκολίες της καθημερινότητας.

Σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε η Ομοσπονδία Ελληνικών Συνδέσμων Γραφείων Ταξιδίων & Τουρισμού FedHATTA από τουριστικά γραφεία από όλη την Ελλάδα, οι κρατήσεις για ταξίδια στο εξωτερικό είναι αυξημένες πάνω από 20%, τόσο στους κλασικούς εορταστικούς προορισμούς της Ευρώπης, όπως Λονδίνο, Βιέννη, Ελβετία, Ελσίνκι και Βελιγράδι, όσο και στα μακρινά ταξίδια προς Κεντρική και Λατινική Αμερική, Αφρική και Αυστραλία. Τι συμβαίνει όμως σε επίπεδο Κρήτης;

Η “Νέα Κρήτη” επικοινώνησε με τον πρόεδρο των Τουριστικών Πρακτόρων κ. Μιχάλη Βλατάκη, ο οποίος ανέφερε πως η υπάρχει αύξηση του ενδιαφέροντος των Κρητικών να επισκεφτούν τουριστικούς προορισμούς του εξωτερικού σε ποσοστό που ανέρχεται στο 10% σε σχέση με πέρυσι.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βλατάκης, «έχει αυξηθεί η τάση των Κρητικών να επισκεφτούν το εξωτερικό κατά 10% με 15% ενόψει των εορτών. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι Κρητικοί αρχίζουν και ξαναταξιδεύουν δειλά-δειλά, όχι όπως ήταν πριν την κρίση, αλλά ταξιδεύουν ξανά. Αυτό συμβαίνει στην Ανατολική Κρήτη, ενώ παρόμοια εικόνα έχουμε και από τα Χανιά. Εμείς έχουμε εικόνα από τα γκρουπ που δίνονται για το εξωτερικό κυρίως στους γνωστούς προορισμούς: Βουδαπέστη, Πράγα, Βιέννη. Βέβαια, βλέπουμε μια αυξητική τάση στα αεροπορικά εισιτήρια και στα ακτοπλοϊκά που συνδέουν την Αθήνα με την Κρήτη. Αυτό σημαίνει πως ξαναρχίζει το ενδιαφέρον όχι όπως ήταν προ κρίσης αλλά αρχίζει σιγά-σιγά να αυξάνεται».

Παρόμοια εικόνα αύξησης υπάρχει και για τους τουριστικούς προορισμούς της υπόλοιπης Ελλάδας που επιλέγουν οι Κρητικοί. «Γύρω στο 10% είναι αυξημένη η κίνηση σε σχέση με πέρυσι και για τους ελληνικούς και για τους προορισμούς του εξωτερικού. Αυτά είναι τα στοιχεία που προκύπτουν από συναδέλφους και από άλλα ταξιδιωτικά γραφεία», σημειώνει ο κ. Βλατάκης. Αναφέρθηκε μάλιστα και στους αγαπημένους προορισμούς των Κρητικών, που είναι, μεταξύ άλλων, «γνωστά χιονοδρομικά κέντρα όπως Αράχωβας, Καρπενησίου και Λίμνης Πλαστήρα, δηλαδή αυτά τα μέρη όπου υπάρχουν χιονοδρομικοί σταθμοί. Ωστόσο εκεί πάνε ιδιωτικά. Εμείς έχουμε εικόνα για τα γκρουπ που οργανώνονται στο εξωτερικό. Οι Κρητικοί που θέλουν να ταξιδέψουν εντός της Ελλάδας το κάνουν ιδιωτικά και όχι οργανωμένα. Για το εσωτερικό δεν έχουμε εικόνα, παρά μόνο τα αεροπορικά και τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια στα οποία παρατηρείται μια αύξηση».

Το άλλο χαρακτηριστικό της φετινής εορταστικής περιόδου είναι πως οι κρατήσεις των διακοπών στην υπόλοιπη Ελλάδα έγιναν νωρίς, από τις πρώτες κιόλας ημέρες του Δεκεμβρίου, με μεγάλη πληρότητα στα προσφερόμενα πακέτα.

Παρόμοια κατάσταση υπάρχει και σε επίπεδο Κρήτης.

«Είναι αλήθεια πως φέτος οι κρατήσεις των διακοπών έγιναν νωρίς, διότι αρχίζουν πλέον οι ενδιαφερόμενοι να καταλαβαίνουν ότι, εάν κάποιος κλείσει κράτηση νωρίς, θα μπορέσει να πάρει καλύτερη τιμή», υπογραμμίζει ο κ. Βλατάκης.

Τέλος, αναφέρθηκε στο γεγονός πως το βαρόμετρο των προτιμήσεων θα είναι και φέτος πάλι οι χριστουγεννιάτικοι προορισμοί, οι οποίοι απ’ ό,τι φαίνεται έχουν φανατικούς φίλους. Όπως σημειώνει ο Βλατάκης, «το βαρόμετρο των προτιμήσεων των Κρητικών είναι οι “κλασικοί” χριστουγεννιάτικοι προορισμοί, όπως είναι η Βιέννη, Πράγα και η Βουδαπέστη. Όλα παίζουν ρόλο, και με τα δεδομένα της κρίσης υπάρχουν φθηνά ταξίδια που γίνονται και μπορούν να τα καλύψουν όλα».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News