Με φόντο την Κνωσό η επόμενη τριμερής σύνοδος κορυφής

Κρήτη
Με φόντο την Κνωσό η επόμενη τριμερής σύνοδος κορυφής

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στην Κρήτη υπογράφεται η συμφωνία για τον αγωγό EastMed

Σημαντικές ειδήσεις για τη χώρα μας και το ενεργειακό σκηνικό στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, με έντονο “άρωμα” Κρήτης, έβγαλε η Τριμερής Σύνοδος Κορυφής Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ στην ισραηλινή πόλη Μπερσεβά την περασμένη Πέμπτη.

Επί ισραηλινού εδάφους, παρουσία μάλιστα και του Αμερικανικού πρέσβη στο Ισραήλ, που χαρακτήρισε ως άγκυρα συνεργασίας την τριμερή συνεργασία, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου κατέληξαν στο πλαίσιο διακρατικής συμφωνίας για τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed, ο οποίος θα περνά από την Κρήτη.

Σε μια κίνηση, αν μη τι άλλο, ισχυρού συμβολισμού, οι υπογραφές της συμφωνίας για τον αγωγό EastMed θα “πέσουν” στην επόμενη συνάντηση των ηγετών, που θα πραγματοποιηθεί στην Κρήτη, ενώ στο μεταξύ θα έχει δώσει το “πράσινο φως” για το deal η Κομισιόν.

Ο Αλέξης Τσίπρας προχώρησε μάλιστα και σε μια σχετική αποκάλυψη, γνωστοποιώντας ότι η επόμενη τριμερής, όπου θα “πέσουν” οι υπογραφές για τον αγωγό, θα φιλοξενηθεί κοντά στην Κνωσό, το πιθανότερο μέσα στον Φεβρουάριο.

Θυμίζουμε ότι αυτή θα είναι η 2η τριμερής Σύνοδος Κορυφής που θα φιλοξενηθεί επί κρητικού εδάφους. Έχει προηγηθεί, στις αρχές φθινοπώρου, η τριμερής Σύνοδος Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου που έλαβε χώρα στην Ελούντα.

«Το ότι συναντιόμαστε για πέμπτη φορά σηματοδοτεί ότι έχουμε θεσπίσει έναν θεσμό συνεργασίας. Στόχος, να εδραιώσουμε την περιοχή μας ως περιοχή ειρήνης, συνεργασίας και συνανάπτυξης», δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός και ανακοίνωσε ότι η επόμενη τριμερής συνάντηση θα γίνει κοντά στην Κνωσό, στην Κρήτη, τον Φεβρουάριο του 2019.

«Θα βρεθούμε στην Κρήτη για να σηματοδοτήσουμε ότι θα είναι νησί συνεργασίας και ανάπτυξης, απ’ όπου θα περνά ο EastMed. Θέλουμε την ενέργεια γέφυρα συνεργασίας, όχι συγκρούσεων», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε την ανησυχία του για τις εξελίξεις στη Συρία, μετά την πρόσφατη απόφαση των ΗΠΑ για αποχώρηση, και τον μελλοντικό ρόλο της Τουρκίας και του Ιράν στη χώρα.

Για το Μεσανατολικό ανέφερε την προσήλωση της Ελλάδας στην επίτευξη βιώσιμης λύσης δύο κρατών, που θα εξασφαλίζει ειρήνη και ασφάλεια τόσο για τους Ισραηλινούς όσο και για τους Παλαιστινίους.

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο κ. Τσίπρας επισήμανε την ανάγκη για δίκαιη και βιώσιμη λύση προς όφελος του συνόλου του κυπριακού λαού, με κατάργηση των εγγυήσεων και αποχώρηση του κατοχικού στρατού.

Υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει σεβασμός του διεθνούς δικαίου στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, με σεβασμό ειδικά στο δικαίωμα της Κύπρου να ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα στην ΑΟΖ της.

Μπ. Νετανιάχου

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός είπε ότι το περιβάλλον, η υγεία, ο τουρισμός και οι υπηρεσίες διάσωσης είναι μερικοί από τους τομείς συνεργασίας των τριών χωρών, ενώ αναφέρθηκε στην αλληλοβοήθεια που προσφέρουν οι χώρες τους σε ό,τι αφορά την κατάσβεση πυρκαγιών.

Αναφερόμενος στην παρουσία του πρέσβη των ΗΠΑ στη Σύνοδο κ. Ντέιβιντ Φρίντμαν, ο κ. Νετανιάχου είπε ότι «αντανακλά τη στήριξη των ΗΠΑ στις ενέργειές μας και στις αξίες μας. Ένα από τα έργα αυτά είναι ο αγωγός EastMed. Ο πιο μακρύς υποθαλάσσιος αγωγός. Είμαστε έτοιμοι να υπογράψουμε συμφωνία, κάτι που θα ανοίξει νέους διαδρόμους προς την Ευρώπη και σε επιπρόσθετη συνεργασία ανάμεσά μας. Επαναβεβαιώσαμε τη συμφωνία και θα υπογράψουμε επίσημα σε λίγους μήνες, συγκεκριμένα τού χρόνου στην Ελλάδα. Μαζί είμαστε πιο δυνατοί και υπάρχουν τεράστιες προοπτικές», υπογράμμισε ο κ. Νετανιάχου.

Ν. Αναστασιάδης

Από την πλευρά του, ο κ. Αναστασιάδης σημείωσε ότι κατά τη διάρκεια της Συνόδου, «η οποία υπήρξε απόλυτα επιτυχής, υιοθετήσαμε τη Διακήρυξη της Μπερσεβά, με ιδιαίτερη έμφαση στα θέματα κυβερνοασφάλειας και την υπογραφή σχετικών μνημονίων συναντίληψης, κάτι που αναδεικνύει την ιδιαίτερη σημασία που αποδίδουμε στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των ολοένα αυξανόμενων ασύμμετρων απειλών που στρέφονται εναντίον της ασφάλειας και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή». Και πρόσθεσε: «Το σημαντικότερο είναι τα όσα συνομολογούνται, και σήμερα έχουμε καταλήξει για την κατασκευή του αγωγού EastMed, για τον οποίον αναμένεται η έγκριση της Κομισιόν, για να καταστεί δυνατόν ενδεχομένως μεταξύ και τεσσάρων χωρών. Το έργο αυτό είναι από τα ουσιαστικότερα επιτεύγματα της τριμερούς μας συνεργασίας. Συνάμα επαναβεβαιώσαμε την πολιτική μας προσήλωση στην προώθηση του έργου ηλεκτρικής διασύνδεσης Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας, μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου, γνωστού και ως EuroAsia Interconnector, ένα έργο το οποίο επίσης χαίρει της έμπρακτης στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρκεί να υλοποιήσουμε τους όρους και τις προϋποθέσεις που θέτει η Ε.Ε. προς την κατεύθυνση της συνεργασίας».

«Στηρίζουν τη συνεργασία οι ΗΠΑ»

Σε δήλωση κατά τη Σύνοδο προέβη και ο πρέσβης των ΗΠΑ στο Ισραήλ, ο οποίος ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «οι ΗΠΑ στηρίζουν την τριμερή συνεργασία μεταξύ του Ισραήλ, της Ελλάδας και της Κύπρου. Αυτή η συνεργασία αποτελεί άγκυρα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και βασίζεται σε κοινά συμφέροντα, αλλά και κοινές αξίες, που οι τρεις χώρες μοιράζονται μαζί με τις ΗΠΑ. Κατά τα τελευταία χρόνια, η τριμερής συνεργασία έχει αναπτυχθεί σε σημαντικά έργα. Ένα από αυτά, ο αγωγός EastMed, επιδιώκει να μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Μεσόγειο προς την Ευρώπη. Η Ιταλία και άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε. είναι εταίροι σε σχεδιαζόμενα έργα. Αυτό το έργο είναι μεγάλης σημασίας για τη σταθερότητα και την ευημερία της Μέσης Ανατολής και της Ευρώπης.

Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν πλήρως το έργο αυτό και τους στόχους του, που βοηθούν στο να ποικίλλουν οι πηγές ενέργειας σε όλη την περιοχή και να φέρουν ενεργειακή ασφάλεια στην Ευρώπη».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News