Επιδοτήσεις: Απόλυτο μπάχαλο και σκοτσέζικο ντους στους αγρότες

Κρήτη
Επιδοτήσεις: Απόλυτο μπάχαλο και σκοτσέζικο ντους στους αγρότες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα χρήματα που μπήκαν σε μία «κακή χρονιά στο ελαιόλαδο»

Άρχισαν να μπαίνουν το μεσημέρι, σταμάτησε η πληρωμή αργότερα και ξεκίνησε κανονικά χθες, λίγο μετά τις 9:30 το βράδυ, η καταβολή των επιδοτήσεων, αφού ξέσπασε “πόλεμος” στη Βουλή λόγω του γεγονότος ότι οι πληρωμές είχαν αρχίσει χωρίς να έχει ψηφιστεί το ακατάσχετο των επιδοτήσεων μέχρι το όριο των 7.500 ευρώ.

Λόγω όμως της αναστάτωσης, αποφασίστηκε να μην πληρωθούν οι περίπου 16.000 παραγωγοί σε όλη τη χώρα με χρέη, για τα οποία έχουν ανάγκη την ψήφιση του ακατάσχετου και ως εκ τούτου η εν λόγω κατηγορία αγροτοκτηνοτρόφων θα πληρωθεί σε δεύτερη φάση.

Στο μεταξύ, η “Νέα Κρήτη” γράφει σήμερα και για την κατάσταση στην αγορά του ελαιολάδου, όπου και φέτος οι τιμές δεν είναι οι καλύτερες, ενώ δυσοίωνες είναι και οι προβλέψεις εξαιτίας της κακής ποιότητας του κρητικού ελαιολάδου και της υπερπαραγωγής που έχει αρχίσει να διοχετεύει στην αγορά η Ισπανία!

Μεγάλη αγωνία είχαν χθες οι αγρότες που επικοινωνούσαν με τα γραφεία της εφημερίδας μας. Ενώ η κυβέρνηση και ο ΟΠΕΚΕΠΕ είχαν ανακοινώσει ότι από το μεσημέρι είχε ξεκινήσει η πίστωση των λογαριασμών των δικαιούχων παραγωγών, εκείνοι έμπαιναν μέσω ΑΤΜ στους λογαριασμούς τους στην Τράπεζα Πειραιώς και διαπίστωναν ότι δεν έχουν πληρωθεί. Η “Νέα Κρήτη” επικοινώνησε χθες το βράδυ με τον πρόεδρο της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου κ. Ανδρέα Στρατάκη, ο οποίος ήταν εξαιρετικά εκνευρισμένος.

«Να λύσουν τα διαδικαστικά προβλήματά τους και να μην παίζουν τέτοιες μέρες με την ανέχεια των παραγωγών», τόνισε.

Ο συνεταιριστής επικοινώνησε αργότερα μαζί μας και μας μετέφερε την είδηση ότι πιστώθηκαν όλοι οι λογαριασμοί, αλλά εξαιρέθηκαν όσοι χρωστούν, μέχρι να ψηφιστεί και να ισχύσει κανονικά το ακατάσχετο.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βασίλης Κόκκαλης, μιλώντας στη “Νέα Κρήτη”, ξεκαθάρισε πως είναι δεδομένο ότι το ακατάσχετο των 7.500 ευρώ ισχύει μόνο για τις επιδοτήσεις των αγροτών. Διότι για το γενικότερο εισόδημά τους ισχύει το ποσό των 1.250 ευρώ τον μήνα, δηλαδή 15.000 ευρώ τον χρόνο, όπως και για τις άλλες κοινωνικές ομάδες.

Η “Νέα Κρήτη” επικοινώνησε όμως χθες το βράδυ και με τον γραμματέα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜ.ΑΡ. Βασίλη Κεγκέρογλου, ο οποίος δήλωσε: «Εμείς θα το ψηφίσουμε το ακατάσχετο των 7.500 ευρώ. Και δεν υπάρχει λόγος καθυστέρησης των πληρωμών, αφού το ακατάσχετο έχει αναδρομική ισχύ από 10 Δεκεμβρίου»...

Η ανακοίνωση του υπουργείου

Αργά τη νύχτα, εξάλλου, το υπουργείο ανακοίνωσε: «Σήμερα το βράδυ (σ.σ. χθες) θα πιστωθούν τα χρήματα για την πληρωμή των ποσών της β’ δόσης της βασικής ενίσχυσης, της πράσινης ενίσχυσης, καθώς και των ποσών που δικαιούνται οι νέοι γεωργοί, συνολικού ύψους 870,9 εκατ. ευρώ. Με δεδομένο ότι βρίσκεται σε διαδικασία ψήφισης η τροπολογία για τη θέσπιση του ακατάσχετου των ως άνω ενισχύσεων για τους αγρότες στο ύψος των 7.500 ευρώ ετησίως, για όσους δικαιούχους υφίστανται στα χέρια των τραπεζών (ως τρίτες) ενεργά κατασχετήρια επί των λογαριασμών πίστωσης των εν λόγω ενισχύσεων, η απόδοση των σχετικών ποσών από τις τράπεζες θα ολοκληρωθεί μετά την ψήφιση της προαναφερόμενης τροπολογίας και την έκδοση του σχετικού ΦΕΚ».

Τα χρήματα που μπήκαν

Όπως ανακοίνωσε ο ΟΠΕΚΕΠΕ, στα βιβλιάρια των παραγωγών μπήκαν:

* Το υπόλοιπο της βασικής ενίσχυσης ύψους 323.511.303,21 ευρώ σε 595.858 δικαιούχους. Στο ανωτέρω χορηγούμενο ποσό της βασικής ενίσχυσης συμπεριλαμβάνεται και το ποσό των 14,5 εκατ. ευρώ, της αξίας των χορηγούμενων δικαιωμάτων από το εθνικό απόθεμα έτους 2018. Αναφέρεται ότι για τη χορήγηση δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης εθνικού αποθέματος 2018 εφαρμόστηκε ποσοστό γραμμικής μείωσης στη συνολική αξία των υφιστάμενων δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης, που ανέρχεται σε 2%.

* Η πράσινη ενίσχυση ύψους 525.823.405,57 ευρώ, σε 597.321 δικαιούχους.

* Η ενίσχυση για τους γεωργούς νεαρής ηλικίας, ύψους 28.987.120,30 ευρώ, σε 70.324 δικαιούχους. Η εν λόγω ενίσχυση είναι αυξημένη κατά 8 εκατ. ευρώ από τα δύο προηγούμενα έτη, λόγω της χορήγησης δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης από το εθνικό απόθεμα 2018 σε 8.947 γεωργούς νεαρής ηλικίας.

Επισημαίνεται ότι το καθαρό συνολικό ποσό των 878,4 εκατ. ευρώ αντιστοιχεί στο μικτό ποσό των 889,7 εκατ. ευρώ, μετά την εφαρμογή παρακράτησης ποσοστού 1,411917% λόγω δημοσιονομικής πειθαρχίας [για ποσά άμεσων ενισχύσεων άνω των 2.000 ευρώ, βάσει του Καν. (Ε.Ε.) 1306/2013] και τυχόν συμψηφισμών με κυρώσεις προηγούμενων ετών. Το ποσό της δημοσιονομικής πειθαρχίας επιστρέφεται στο επόμενο οικονομικό έτος.

«Κακή χρονιά στο ελαιόλαδο»

Την ίδια ώρα, ένα προϊόν απ’ το οποίο οι ελαιοπαραγωγοί προσδοκούσαν σαφώς καλύτερο εισόδημα είναι το ελαιόλαδο. Και όπως δήλωσε στη “Νέα Κρήτη” χθες ο ιδιώτης τυποποιητής ελαιολάδου Μιχάλης Αλμπαντάκης, «δεν έχουμε ποιοτικό λάδι. Στις περιοχές με καλή δακοπροστασία και ποιοτικό λάδι, τα λάδια πληρώνονται πιο ακριβά. Και μπράβο τους και καλά το κάνουν. Μια περιοχή είναι στο κομμάτι Γέργερης-Ζαρού-Μορωνίου στη Μεσαρά. Και ένα άλλο σημείο είναι προς το Αρκαλοχώρι και το Ασήμι. Είναι η περιοχή του ΠΟΠ Μεσαράς. Εκεί οι ΤΟΕΒ πήραν πρωτοβουλίες στο ράντισμα της περιοχής. Το λάδι είναι εξαιρετικό. Είναι το κλασικό κρητικό λάδι χαμηλής οξύτητας και φρουτώδους γεύσης. Αυτές οι περιοχές έχουν υψηλές τιμές και καλά το κάνουν. Ας είχαμε κι εμείς στο Μαλεβίζι και τη βόρεια Κρήτη καλή ποιότητα, για να ζητάμε καλές τιμές. Όταν έχουμε 7-8 ή και περισσότερες γραμμές, δεν μπορούμε να μιλάμε για καλή ποιότητα. Το λάδι στην περιοχή ΠΟΠ της Μεσαράς είναι 0,28 έως το πολύ 0,35 γραμμών στα σημεία που σας προανέφερα»...

Ο Μιχάλης Αλμπαντάκης τονίζει ότι από τώρα και μετά θα πρέπει να αλλάξει η νοοτροπία αλλά και το σύστημα της δακοπροστασίας και να γίνεται η υλοποίηση του προγράμματος από τους ίδιους τους Δήμους, σε συνεργασία με σοβαρούς ιδιωτικούς φορείς. Αντιθέτως, στην περιοχή όπου δραστηριοποιείται ο Μιχάλης Αλμπαντάκης, οι οξύτητες είναι μεγάλες.

«Ρογδιά μέσο όρο 1 οξέο, Καλέσα μέσο όρο 8 γραμμές, Κρουσώνα 7 γραμμές, Τύλισο 8 γραμμές και στα ορεινά το ίδιο. Εάν συνεχιστεί αυτό το πράγμα στο βόρειο Ηράκλειο, η ελιά θα είναι καταστροφική, θα είναι ασύμφορη και πρέπει να αλλάξουν νοοτροπία η Περιφέρεια και η Διεύθυνση Γεωργίας. Δεν μπορούμε να στηριχτούμε σε εργολάβους»...

Τέλος, ο κ. Αλμπαντάκης λέει ότι «διεθνώς, η Ισπανία έχει μπει στην αγορά με μια πολύ μεγάλη παραγωγή και δυστυχώς με μια πολύ ποιοτική παραγωγή. Φέτος οι έμποροι θα χάσουν λεφτά πάλι. Οι παραγωγοί θα χάσουν λεφτά επειδή οι έμποροι θα χάσουν λεφτά. Το αποτέλεσμα, μηδέν. Φανταστείτε ότι το περυσινό λάδι ήταν πολύ καλύτερο από το φετινό. Και έχουν ακόμα αποθέματα 10.000 τόνων στην Κρήτη»...

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News