Πώς μπορούν να βρουν στέγη και εργασία οι άστεγοι;

Κρήτη
Πώς μπορούν να βρουν στέγη και εργασία οι άστεγοι;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανοικτή ημερίδα στο πλαίσιο υλοποίησης του Προγράμματος «Στέγαση και Εργασία για τους αστέγους» συνδιοργανώνουν το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Κρήτης και η Ένωση Καταναλωτών Περιφέρειας Κρήτης, ως Δικαιούχος και Διαχειριστής φορέας αντίστοιχα.

Το πρόγραμμα αναφέρεται σε δράσεις Στέγασης και Κοινωνικής φροντίδας για τους αστέγους, για την αντιμετώπιση του προβλήματος της έλλειψης στέγης, δεδομένης της οικονομικής συγκυρίας και αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για το κράτος πρόνοιας της χώρας.

Η ημερίδα θα παρέχει ενημέρωση και επεξηγήσεις στους ενδιαφερόμενους με ανάλυση και καθορισμό των όρων και των προϋποθέσεων υλοποίησης του Προγράμματος «Στέγαση και Εργασία για τους αστέγους», με στοχευμένη εφαρμογή Σχεδίων που θα λαμβάνουν υπόψη τις εξατομικευμένες ανάγκες των αστέγων.

Η πολιτεία, αναγνωρίζοντας τη διόγκωση του προβλήματος της αστεγίας, θέσπισε με το Ν. 4254/2014 τη δυνατότητα υλοποίησης προγραμμάτων και δράσεων για τους αστέγους, στοχεύοντας στις ακόλουθες ομάδες:

  • Οικογένειες και άτομα που φιλοξενούνται σε ξενώνες φιλοξενίας αστέγων ή υπνωτήρια, που έχουν καταγραφεί από τις Κοινωνικές Υπηρεσίες των Δήμων ως άστεγοι που διαβιούν στο δρόμο ή σε ακατάλληλα καταλύματα (τροχόσπιτα, αυτοκίνητα, αυτοσχέδιες κατασκευές, παραπήγματα, παράγκες, containers, ακατάλληλα για κατοίκηση κτίρια, με βάση την κείμενη νομοθεσία),
  • Γυναίκες που φιλοξενούνται σε Ξενώνες Γυναικών θυμάτων βίας,
  • Άτομα που φιλοξενούνται σε Δομές Παιδικής Προστασίας, έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους, δεν σπουδάζουν και δεν έχουν πρόσβαση σε κατοικία.

Με γνώμονα τη προστασία των προσωπικών δεδομένων, θα γίνεται η παρακολούθηση και η υποστήριξη των ωφελούμενων καθώς και η μετάβαση τους από τις δομές επείγουσας στέγασης, τους κοινωνικούς ξενώνες ή τα ακατάλληλα καταλύματα σε αυτόνομες στεγαστικές λύσεις, οι οποίες προϋποθέτουν τη δημιουργία προσιτής και κατάλληλης στέγασης, καθώς και την ανάπτυξη δράσεων που στοχεύουν στην εργασιακή επανένταξη.

Τα προγράμματα στέγασης σε διαμερίσματα, παρουσιάζουν ως όφελος, την προώθηση στην αγορά εργασίας και την επανένταξη των δικαιούχων, αφού η επαφή με τον κοινωνικό ιστό είναι πιο άμεση σε σχέση με το διάστημα κατά το οποίο παρέμεναν σε ξενώνες, στο δρόμο ή σε ακατάλληλα οικήματα και τα προβλήματα της καθημερινότητας μπορούν να επιλυθούν, σε μεγάλο βαθμό, από τους ίδιους.

Οι πρακτικές αυτές παραμένουν οι πιο δημοφιλείς και αποτελεσματικές σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για την αντιμετώπιση του προβλήματος της έλλειψης στέγης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News