Στον Βαρθολομαίο σήμερα οι ιεράρχες της Κρήτης

Κρήτη
Στον Βαρθολομαίο σήμερα οι ιεράρχες της Κρήτης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη για τη “συμφωνία” Τσίπρα-Ιερώνυμου

Συνάντηση θα έχουν σήμερα μέλη της Εκκλησίας της Κρήτης με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, κ. Βαρθολομαίο, με φόντο τις εξελίξεις γύρω από τις προτάσεις που προωθεί η ελληνική κυβέρνηση όσον αφορά τις σχέσεις Εκκλησίας-Κράτους.

Η συνάντηση θα γίνει με σκοπό την ενημέρωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου γύρω από τα επίμαχα άρθρα και διατάξεις που η κυβέρνηση επιδιώκει να τροποποιήσει.

Υπενθυμίζεται ότι, την επομένη της συνάντησης Τσίπρα-Ιερώνυμου, πηγές από το Φανάρι σημείωναν πως το προηγούμενο διάστημα δεν υπήρξε καμία ενημέρωση ούτε από την Εκκλησία της Ελλάδας, ούτε από την ελληνική κυβέρνηση για επικείμενη συμφωνία. Μετά όμως τη δημοσιοποίηση των εν δυνάμει τροποποιήσεων, ο Οικουμενικός Πατριάρχης απέστειλε δισέλιδη επιστολή με αποδέκτη τον πρωθυπουργό, ενημερώνοντάς τον ότι το Φανάρι δεν μπορεί να δεχτεί τη διαγραφή από το Σύνταγμα της Ελλάδος των αναφορών στις δικαιοδοσίες του, αλλά και στην Πατριαρχική Πράξη του 1928. Μεταξύ άλλων, στην επιστολή υπογραμμίζεται η αντίθεση του Φαναρίου σε οιαδήποτε αλλαγή στο άρθρο 3 του Συντάγματος, το οποίο θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης.

Μια τέτοια επομένως συνάντηση θα έχει έντονο ενδιαφέρον, καθώς οι Κρητικοί ιεράρχες θα μεταφέρουν στον κ.κ. Βαρθολομαίο τον παλμό τόσο κατά τις συναντήσεις που είχαν πριν λίγες εβδομάδες με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων και τον υπουργό Παιδείας, όσο και τη στάση της Εκκλησίας της Κρήτης. Η στάση της Εκκλησίας της Κρήτης, η οποία έχει ταχθεί κατά της επικείμενης συνταγματικής αναθεώρησης από την πρώτη στιγμή, αφορά άμεσα τον κ. Βαρθολομαίο. Έτσι και αλλιώς, η Εκκλησία της Κρήτης αυτοπροσδιορίζεται ως ένα ημιαυτόνομο καθεστώς, το οποίο υπάγεται διοικητικά στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Η  εφημερίδα “Νέα Κρήτη” επικοινώνησε με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Κληρικών Κρήτης, κ. Ζαχαρία Αδαμάκη, ο οποίος μας εξήγησε τους λόγους επίσκεψης στο Φανάρι. «Στο Φανάρι θα συναντηθούμε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη. Θα του δείξουμε τον σεβασμό και θα του υπενθυμίσουμε την αγάπη μας. Παράλληλα, θα αναλύσουμε διεξοδικά το τι ειπώθηκε στην Αθήνα τις προηγούμενες ημέρες και τι συνέπειες θα έχουν για την Εκκλησία της Κρήτης και της Ελλάδας γενικότερα οι τροποποιήσεις άρθρων που αφορούν τη σχέση Εκκλησίας-Κράτους. Είμαστε κατά των προτάσεων όπως έχουν προταθεί από τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα. Ο Μητροπολίτης Γορτύνης Μακάριος θα αναλύσει το άρθρο 3, ο Μητροπολίτης Ιεραπύτνης θα αναλύσει τις διατάξεις που αφορούν την εκκλησιαστική περιουσία, ο Μητροπολίτης Ρεθύμνης θα αναλύσει τις συνέπειες των αλλαγών του άρθρου 21 και εγώ θα αναφερθώ στο κομμάτι που αφορά τους ιερείς».

Σε κάθε περίπτωση, οι Κρητικοί ιεράρχες αναμένουν από τον Οικουμενικό Πατριάρχη τη στήριξή του στα αιτήματά τους. «Πιστεύουμε πως θα έχουμε τη στήριξή του και θα είναι σύμμαχός μας. Είμαστε παιδιά του, αλλά δε γνωρίζουμε τι θα μας πει. Προς το παρόν δεν έχει μιλήσει καθόλου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πατήρ Ζαχαρίας Αδαμάκης.

Υπενθυμίζεται πως, μετά τη συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, οι Κρητικοί ιεράρχες θα συναντηθούν στην Αθήνα με τον κ. Γαβρόγλου.

Στήριξη Αρναουτάκη στον αγώνα του εφημεριακού κλήρου

Πέρα από την επικείμενη συνάντηση με τον κ. Βαρθολομαίο, συνάντηση είχαν χθες μέλη του προεδρείου της Ένωσης Συνδέσμων Κληρικών Κρήτης, παρουσία του νομικού συμβούλου της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης, με τον περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη. Ο Σταύρος Αρναουτάκης εξέφρασε τη στήριξή του στον αγώνα του εφημεριακού κλήρου για τη μη αλλαγή από την κυβέρνηση των άρθρων του Συντάγματος που αφορούν την Ορθόδοξη Εκκλησία και του νόμου για το ισχύον μισθολογικό καθεστώς των κληρικών.

Η συνάντηση με τον περιφερειάρχη έγινε στο κεντρικό κτήριο της Περιφέρειας στο Ηράκλειο, μετά από πρωτοβουλία της Ένωσης των κληρικών και ύστερα από απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης. Ειδικότερα, στη συνάντηση-συζήτηση με τον κ. Αρναουτάκη, ήταν ο πρόεδρος της Ένωσης Συνδέσμων Κληρικών Κρήτης, πατήρ Ζαχαρίας Αδαμάκης, τα μέλη πατήρ Ιωάννης Μπολάκης, πατήρ Ανδρέας Καλιοντζάκης και πατήρ Γεώργιος Μηλάκης, καθώς και ο νομικός σύμβουλος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης Δημήτρης Μηλαθιανάκης. Το προεδρείο της Ένωσης και ο νομικός σύμβουλος, ενημερώνοντας τον περιφερειάρχη, εξέφρασαν την κατηγορηματική τους αντίθεση «για τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης περί αλλαγής του άρθρου 3 του Συντάγματος που αφορά τη θρησκευτική ουδετερότητα του Κράτους και τον παραγκωνισμό του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Εκκλησίας γενικότερα, και περί αλλαγής του άρθρου 21 που αφορά τον θεσμό της οικογένειας, αλλά και την επιχειρούμενη βίαιη και δυσμενή αλλαγή-μεταβολή του εργασιακού καθεστώτος με αναίτιες καταστρατηγήσεις κατοχυρωμένων δικαιωμάτων των κληρικών».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News