Αυτό είναι το χιονοδρομικό κέντρο «φάντασμα» στον Ψηλορείτη

Κρήτη
Αυτό είναι το χιονοδρομικό κέντρο «φάντασμα» στον Ψηλορείτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εικόνες εγκατάλειψης και ερήμωσης που προκαλούν θλίψη μέσα από τον φακό του Νίκου Σαράντου

Ένας χώρος φάντασμα, πάνω από το Οροπέδιο της Νίδας εκεί  όπου λειτούργησε αρχές δεκαετίας του 80 το χιονοδρομικό κέντρο του Ψηλορείτη, με πίστα σκι διαθέτοντας εστιατόριο, αναψυκτήριο , δωμάτια αλλά και δικό του εκχιονιστικό ρατράκ.

Πλέον ότι έχει απομείνει είναι … πολυτελείς στάβλοι που προκαλούν θλίψη και αποτροπιασμό, με τις εικόνες του Νίκου Σαράντου που βρέθηκε στο σημείο και κατέγραψε το σκηνικό εγκατάλειψης και ερήμωσης να μιλούν από μόνες τους.

Δείτε το εκπληκτικό video του Νίκου Σαράντου

Όπως ο ίδιος αναφέρει: «Τα ερειπωμένα κτήρια με τις περίτεχνες  πετρόκτιστες  λεπτομέρειες  με τα γυαλιστερά πατώματα που μόλις  διακρίνονται ανάμεσα από τα περιττώματα των ζώων, δεν είναι πολυτελείς στάβλοι  στις βουνοκορφές του Ψηλορείτη. Πρόκειται για ένα  ακόμα δείγμα της προχειρότητας, της κακοτεχνίας, και της σπατάλης  χρημάτων  που διαχρονικά μαστίζουν την χώρα μας.

Είναι ότι έχει απομείνει από το χιονοδρομικό κέντρο του Ψηλορείτη που βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα πιο πάνω από το οροπέδιο της Νίδας, στα 1500 μέτρα περίπου υψόμετρο.

Ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 1977 και πρωτολειτούργησε στις αρχές της δεκαετίας του 1980 με μια πίστα για σκι και δυο συρόμενα λιφτ με τους  πυλώνες τους.

Διέθετε εστιατόριο, αναψυκτήριο, δωμάτια και δικό του εκχιονιστικό ''ρατράκ'' που φυλασσόταν σε ξεχωριστό κτίσμα όπως και η γεννήτρια  ρεύματος που εξασφάλιζε την ενεργειακή αυτονομία των εγκαταστάσεων.

Τα χρήματα που εξοικονομήθηκαν  για το έργο ήταν  δεκάδες εκατομμύρια δραχμές που έπρεπε να απορροφηθούν άμεσα για να μην ''χαθούν''.

Αυτό μαζί με άλλους παράγοντες είχε σαν αποτέλεσμα να φτιαχτεί όπως - όπως το χιονοδρομικό κέντρο χωρίς επαρκείς υποδομές και με λανθασμένες  επιλογές σε σημαντικά λειτουργικά ζητήματα  όπως η τοποθεσία κατασκευής του και η πρόσβαση  σε αυτό.

Ένας κακοτράχαλος χωματόδρομος που ποτέ δεν ασφαλτοστρώθηκε και καθιστούσε σχεδόν αδύνατη την προσπέλαση του τους χειμερινούς μήνες και μια πίστα σκι που μετά από μερικά  χρόνια που ξεκίνησε να λειτουργεί, αναγκάστηκαν να την μεταφέρουν ανατολικότερα  σε καλύτερο σημείο λόγω κακού προσανατολισμού της προηγούμενης τοποθεσίας. Μέχρι και για την γεννήτρια ρεύματος υπήρχαν παράπονα ότι ''ντουμάνιαζε'' με καπνό την πίστα.

Όλα αυτά σε συνδυασμό  με την διαχρονική έλλειψη σχεδιασμού και την αδιαφορία μετέτρεψαν ένα φιλόδοξο σχέδιο σε... πολυτελείς στάβλους και όλους εμάς τουλάχιστον να χαμογελάμε πικρά όταν ακούμε τις φράσεις... χειμερινός τουρισμός  ή τουρισμός όλο τον χρόνο στην Κρήτη...».

Η απάντηση από τον Δήμο Ανωγείων

Πράγματι το κτίριο του χιονοδρομικού κέντρου Ανωγείων είναι σε κακή κατάσταση και εγκαταλελειμμένο, κείμενο μεταξύ των πολλών πληγών του ιερού βουνού του Ψηλορείτη που χρειάζονται θεραπεία, μετά τα πρώτα χρόνια έστω και της μερικής-υποτυπώδους λειτουργίας του η οποία διήρκεσε μέχρι το τέλος της δεκαετίας του 1980.

Όμως είναι εντελώς λανθασμένη η πληροφορία ότι δεν υπάρχει σχεδιασμός από το Δήμο Ανωγείων για αυτό.

Σχετικά σας αναφέρουμε ότι η εγκατάλειψή του σαν χιονοδρομικού κέντρου δεν αποτελεί ευθύνη μόνο του Δήμου Ανωγείων αλλά και του ότι οι τότε Ελβετοί- σύμβουλοι οι οποίοι πρότειναν τη συγκεκριμένη θέση για τη δημιουργία του, έκαναν λάθος εκτίμηση με αποτέλεσμα είτε να υπάρχουν πολύ έντονα και ιδιαίτερα καιρικά φαινόμενα, όπως χιονοστιβάδες, τα οποία κατέστρεψαν ένα σημαντικό μέρος του εξοπλισμού του χιονοδρομικού κέντρου στο τέλος της δεκαετίας του 1980, είτε παντελής έλλειψη χιονιού στη συγκεκριμένη θέση της πίστας. Λόγοι λοιπόν ασφαλείας αλλά και περιοδικής ανυπαρξίας χιονιού οδήγησαν στην εγκατάλειψη της λειτουργίας του ως χιονοδρομικού κέντρου.

Με στόχο τη συνέχιση της χρήσης του κτηρίου και των εναπομεινασών εγκαταστάσεων ο Δήμος Ανωγείων εκπόνησε μια ολοκληρωμένη μελέτη για τη μετατροπή του σε ορεινό καταφύγιο και μικρό χιονοδρομικό κέντρο για εκπαιδευτικούς σκοπούς και ενέταξε προς χρηματοδότηση την υλοποίησή του στα ΟΣΑΠΥ από τα οποία απεντάχθηκε λόγω της εκτίμησης ότι δε θα προλάβαιναν οι σχετικές εργασίες να ολοκληρωθούν κατά τη διάρκεια υλοποίησης του προγράμματος, παρά την αντίθετη άποψη του Δήμου.

Ο πολιτικός σχεδιασμός για τη μετατροπή του σε ορεινό καταφύγιο και μικρό χιονοδρομικό κέντρο για εκπαιδευτικούς σκοπούς υπάρχει ακόμα δεδομένου ότι ο Δήμος Ανωγείων έχει πρόσφατα επικαιροποιήσει τη μελέτη σύμφωνα με την τρέχουσα νομοθεσία και διαδικασίες διαγωνισμών ανάθεσης και είναι ένα από τα έργα που θα προτείνει να μπει στις ΟΧΕ, μεταξύ άλλων επειδή είναι ώριμο αδειοδοτικά.

Άρα στην ουσία ο προγραμματισμός του Δήμου Ανωγείων για τις συγκεκριμένες εγκαταστάσεις υπάρχει και ευελπιστούμε ότι θα γίνει ένας από τους πόλους ανάπτυξης του εναλλακτικού τουρισμού στην περιοχή του Ψηλορείτη και θα αξιοποιηθεί κατάλληλα από όσους αγαπούν και προστρέχουν στο ιερό βουνό της Ίδης, λόγω και της γειτνίασής του με το Ιδαίον Άντρο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News