Γιατί αυξήθηκε ο αριθμός των νεφροπαθών στην Κρήτη;

Κρήτη
Γιατί αυξήθηκε ο αριθμός των νεφροπαθών στην Κρήτη;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι γιατροί μίλησαν για τα προβλήματα των νεφροπαθών και την φροντίδα της φίστουλας που είναι πολύτιμη

H 1η Παγκρήτια Ημερίδα για τους Νεφροπαθείς πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο με επιστήμονες απ’ όλη τη Κρήτη να φωτίζουν τη σημασία της αρτηριοφλεβικής αναστόμωσης στον αιμοκαθαιρόμενο ασθενή.

Όπως επεσήμαναν οι ομιλητές η φίστουλα είναι η γραμμή ζωής για τους αιμοκαθαρόμενους ασθενείς και η φροντίδα της είναι πολύτιμη.

Ραγδαία αύξηση νεφροπαθών

Τα τελευταία χρόνια οι ασθενείς που πάσχουν από νεφροπάθειες αυξάνονται ραγδαία με τη Κρήτη να μη ξεφεύγει από αυτή την αύξηση. Που όμως οφείλεται αυτή η αύξηση;

Σύμφωνα με τον καθηγητή Επεμβατικής Ακτινολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Δημήτρη Τσέτη: «δυστυχώς οι ασθενείς αυξάνονται με τόσο θεαματικό τρόπο που αρχίζω και τρομάζω. Είναι μεταξύ άλλων το κάπνισμα και άλλοι περιβαλλοντικοί παράγοντες και σε ένα ποσοστό δεν θα πρέπει να ξεχνάμε και τα γενετικά νοσήματα που ευθύνονται».

Όπως τόνισε ο νεφρολόγος και επιστημονικός Αριστείδης Παρασκευόπουλος: «Δεν είναι τυχαίο που στην Κρήτη υπάρχουν νομίζω 5ή 6 δημόσιες μονάδες αιμοκάθαρσης αλλά επίσης και άλλες τόσες ιδιωτικές άρα λοιπόν το θέμα αυτό είναι πάρα πολύ μεγάλο. Υπάρχει η αύξηση του μέσου όρου ηλικίας υπάρχουν όμως και άλλες νοσηρότητας όπως είναι ο διαβήτης, άλλες παθήσεις, ενδεχομένως η χρήση νεφροτοξικών φαρμάκων κλπ».

Να σημειωθεί ότι γι’ αυτές τις εξειδικευμένες υπηρεσίες επεμβατική ακτινολογίας στη Κρήτη σήμερα λειτουργεί ένα και μόνο κέντρο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News