Proactive: Δράσεις για τη βελτίωση της ποιότητας του ελαιολάδου

Κρήτη
Proactive: Δράσεις για τη βελτίωση της ποιότητας του ελαιολάδου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στόχος και δράσεις για τη βελτίωση της ποιότητας του «χρυσού» της Κρήτης

Σε μια περίοδο που όλο και περισσότεροι καταναλωτές παγκοσμίως, γνωρίζουν τις ευεργετικές ιδιότητες του ελαιολάδου, αυξάνοντας την παγκόσμια κατανάλωση κατά  70% τα τελευταία είκοσι χρόνια, ο Ελληνικός ελαιοκομικός τομέας αν θέλει αρχικά  να διατηρήσει  και μελλοντικά να αυξήσει τη συμμετοχή του στην Νέα  παγκόσμια αγορά, θα πρέπει να επενδύσει σε Νέες μεθόδους καλλιέργειας αλλά και επεξεργασίας του ελαιοκάρπου. 

Στόχος πρέπει να είναι η συνεχής βελτίωση της ποιότητας του παραγόμενου προϊόντος, η προστασία του περιβάλλοντος και η  ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελαιοκαλλιέργειας.

Αυτοί είναι και οι στόχοι του Καν. (ΕΕ) 611/2014 & 615/2014 της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο πλαίσιο υλοποίησης των δράσεων του Καν. (ΕΕ) 611/2014 & 615/2014 για την περίοδο 2018-2021, το Τμήμα Διασφάλισης Ποιότητας και Ασφάλειας Τροφίμων της Proactive συνεργαζόμενο με πρωτοπόρους συνεταιρισμούς και οργανώσεις παραγωγών της Κρήτης, υλοποιεί δράσεις των προγραμμάτων εργασίας,  με στόχο, αφενός τη ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελαιοκαλλιέργειας και αφετέρου τη βελτίωση της ποιότητας παραγωγής ελαιολάδου.

Στις δράσεις συμμετέχουν οι ΟΕΦ:

* Α. Σ Κριτσάς

* Α. Σ Μυλοποτάμου

* Πράσινη ΙΚΕ Μεσαράς

* Α.Σ. Χάρακας

* Α.Σ. Χουδετσίου

Οι δράσεις υλοποιούνται με στόχο τη:

* βελτίωση της ποιότητας του ελαιολάδου,

* μείωση του κόστους παραγωγής,

* ορθολογική χρήση όλων των εισροών (νερό, λιπάσματα, φυτοπροστατευτικά σκευάσματα, ενέργεια) και

* προστασία του περιβάλλοντος

Διεξαγωγή εναρκτήριων συναντήσεων:

* Δειγματοληψίες εδάφους: προκειμένου οι παραγωγοί εφαρμόζοντας καινοτόμες πρακτικές να αυξήσουν την παραγωγικότητα των ελαιοδέντρων τους, μέσω της βελτίωσης της ποιότητας του εδάφους.

* Ανάπτυξη και εφαρμογή Συστήματος Ολοκληρωμένης Διαχείρισης σύμφωνα με τις απαιτήσεις του προτύπου Agro 2.1–2.2/3 για τη βελτίωση της  ελαιοκαλλιέργειας σε επίπεδο απόδοσης και ποιότητας ελαιολάδου, μέσω της εφαρμογής φιλοπεριβαλλοντικών πρακτικών, οι οποίες αφενός θα συμβάλλουν στην παραγωγή ασφαλών και ανταγωνιστικών προϊόντων και αφετέρου θα ελαχιστοποιούν τις αρνητικές συνέπειες της ελαιοκαλλιέργειας στο περιβάλλον. 

* Ανάπτυξη και εφαρμογή συστημάτων διαχείρισης ασφάλειας τροφίμων & ιχνηλασιμότητας σε ελαιουργεία και τυποποιητήρια, σύμφωνα με τις απαιτήσεις διεθνώς αναγνωρισμένων προτύπων, με στόχο την παραγωγή ασφαλών και ανταγωνιστικών προϊόντων.

* Στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου που αφορά τις καταρτίσεις των παραγωγών σε νέες τεχνικές καλλιέργειας, για τη διάχυση πληροφοριών και νέας γνώσης, έχουν ξεκινήσει να πραγματοποιούνται πρακτικές εκπαιδευτικές συναντήσεις, τόσο σε θεωρητικό όσο και σε πρακτικό επίπεδο οι οποίες θα καλύψουν ευρύ φάσμα των καλλιεργητικών τεχνικών στη καλλιέργεια της ελιάς. 

Σε εξέλιξη βρίσκεται η θεματική ενότητα που αφορά τη «Συγκομιδή ελαιοκάρπου», προκειμένου να παραχθεί υψηλής ποιότητας ελαιόλαδο και σύμφωνα με τους κώδικες ορθής γεωργικής πρακτικής.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News