Κρήτη

ΕΡΕΥΝΑ

Το νερό του Αποσελέμη και το δίκτυο στου Κοκκίνη!

Οι συμβάσεις της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης Χερσονήσου

Η αντικτάσταση του δικτύου διανομής πόσιμου νερού στις περιοχές Κοκκίνη Χάνι και Βαθιανού Κάμπου, που ξεπερνά τις 969 χιλιάδες ευρώ, είναι η σύμβαση που μονοπωλεί το ενδιαφέρον από τις αναρτημένες συμβάσεις στη “Διαύγεια” της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης-Αποχέτευσης Χερσονήσου το διάστημα από Ιούνιο του 2017 έως Νοέμβριο του 2018.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει και η σύμβαση, ανάλογη της οποίας απαντάται στη ΔΕΥΑ Αγίου Νικολάου και στη ΔΕΥΑ Ηρακλείου, και η οποία αφορά στην προμήθεια νερού από το φράγμα Αποσελέμη ύψους 396.800 ευρώ, καθώς και η σύμβαση των 553 χιλιάδων ευρώ για τη λειτουργία αντλιοστασίου και την εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων των οικισμών, ενώ εμφανίζεται και η σύμβαση της Χερσονήσου για συνεργασία με τον ΦΟΔΣΑ Βορείου Πεδιάδος ύψους 68 χιλιάδων ευρώ.

Δήμος Χερσονήσου ΔΕΥΑ: ΕΔΩ

Συνολικά οι συμβάσεις της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης-Αποχέτευσης Χερσονήσου φτάνουν τα 3,5 εκατομμύρια ευρώ.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η σύμβαση - ανάλογη απαντάται στη ΔΕΥΑ Αγίου Νικολάου και στη ΔΕΥΑ Ηρακλείου - που αφορά στην προμήθεια νερού από το φράγμα Αποσελέμη, ύψους 396.800 ευρώ

Την ίδια ώρα βεβαίως, υπάρχουν και άλλες συμβάσεις οι οποίες είναι μικρότερης αξίας, αλλά εξίσου σημαντικές, ενώ και εκείνες εντοπίζονται να δίνονται με απευθείας ανάθεση και χωρίς έλεγχο, αφού πρόκειται για μικροποσά. Υπάρχουν ποσά τα οποία είναι κάτω των 5.000 ευρώ και δεν υπάρχει η υποχρέωση προληπτικού ελέγχου, ενώ υπάρχουν και ποσά που φτάνουν ως τις 20.000 ευρώ χωρίς ΦΠΑ, για τα οποία επιτρέπεται η απευθείας ανάθεση χωρίς διαγωνιστική διαδικασία.

Στην πραγματικότητα, βεβαίως, το γεγονός ότι γίνονται απευθείας αναθέσεις δεν αποτελεί κάτι το παράνομο. Ωστόσο, όταν μια δυνατότητα που δίνει ο νόμος για έκτακτες περιπτώσεις γίνεται καθημερινή πρακτική, τότε προκαλείται προβληματισμός.

Δήμος Χερσονήσου Κοινωφελής Επιχείρηση: ΕΔΩ

Η διαδικασία της απευθείας ανάθεσης διευκολύνει τη λειτουργία του Δήμου εκεί όπου ο διαγωνισμός μπορεί να προκαλέσει εμπλοκή, καθώς μια διαγωνιστική διαδικασία είναι δυνατό να φτάσει ως και τους 9 μήνες.

Στις συμβάσεις της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Χερσονήσου θα παρατηρήσει κάποιος ότι μόνο μια σύμβαση που ξεπερνάει τις 30 χιλιάδες ευρώ και αφορά στη συντήρηση αθλητικών εγκαταστάσεων είναι σύμβαση που λογικά προέκυψε από διαγωνιστική διαδικασία. Οι υπόλοιπες είναι μικρο-συμβάσεις και αφορούν σε θεατρικές και μουσικές παραστάσεις, ενώ είναι ενδεικτικό ότι για μία παράσταση έχει συναφθεί διπλή σύμβαση από 2.800 ευρώ η καθεμιά. Οι υπόλοιπες συμβάσεις που δημοσιεύονται είναι μικρές, από 1.100 έως 19.000 ευρώ!

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια