Λιμάνι Ηρακλείου: «Χάπια τζιχαντιστών» στα αμπάρια του πλοίου με την τεράστια ποσότητα ναρκωτικών

Κρήτη
Λιμάνι Ηρακλείου: «Χάπια τζιχαντιστών» στα αμπάρια του πλοίου με την τεράστια ποσότητα ναρκωτικών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εφόσον οι εκτιμήσεις επιβεβαιωθούν, θα πρόκειται για τη μεγαλύτερη ποσότητα κατεργασμένου χασίς που έχει κατασχεθεί στην Ελλάδα

Ποσότητα ναρκωτικών- “μαμούθ”, που ξεπερνά τους 6,5 τόνους, έχει βρεθεί μέχρι στιγμής στο φορτηγό πλοίο “ΝΟΚΑ”, σημαίας Συρίας, που βρίσκεται στο λιμάνι του Ηρακλείου.

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με πληροφορίες, στα αμπάρια του πλοίου βρέθηκαν ποσότητες κατεργασμένης κάνναβης, γνωστής ως “σοκολάτα”, 3 εκατομμύρια ναρκωτικά χάπια “Captagon”, γνωστά και ως “χάπια των τζιχαντιστών”, τεράστια ποσότητα με παραισθησιογόνα χάπια και διάφορα άλλα είδη ναρκωτικών.

Μόνο στα πρώτα 8 από τα συνολικά 18 κοντέινερ που μετέφερε το πλοίο μέχρι προχθές το βράδυ είχαν εντοπιστεί περίπου 5 τόνοι ναρκωτικών. Στη διάρκεια της νύχτας, η επίμονη έρευνα στα ίδια σημεία φαίνεται πως αποκάλυψε και άλλες κρύπτες, ανεβάζοντας την ποσότητα που είχε κατασχεθεί μέχρι τα ξημερώματα στους 6,5 τόνους.

Στην προβλήτα 5 έχουν εκφορτωθεί όλα τα είδη που περιείχαν για λόγους παραπλάνησης τα κοντέινερ και οι λιμενικοί ξηλώνουν τον πυθμένα και τα τοιχώματα για να φτάσουν στον στόχο τους. Οι πληροφορίες που έχουν συγκεντρωθεί, με συμβολή και των γαλλικών διωκτικών Αρχών, περιγράφουν ένα φορτίο ναρκωτικών το οποίο αγγίζει τους 12 τόνους.

Τα ναρκωτικά είναι συσκευασμένα και καλυμμένα με καφέ και μπαχαρικά, σε μια προσπάθεια των δραστών να αποπροσανατολίσουν τους σκύλους-ανιχνευτές που είχαν επιστρατευτεί και έδειχναν στους χειριστές τους την παρουσία ναρκωτικών, χωρίς όμως να μπορούν να τα πλησιάσουν.

Ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος που έφτασε προχθές το απόγευμα στο Ηράκλειο επόπτευσε τη διαδικασία της αρχικής καταμέτρησης και αναχώρησε, ενώ στο Ηράκλειο παραμένουν ο κλαδάρχης Ασφαλείας Ιωάννης Αργυρίου και ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών του Λιμενικού Σώματος. Εφόσον οι εκτιμήσεις επιβεβαιωθούν, θα πρόκειται για τη μεγαλύτερη ποσότητα κατεργασμένου χασίς που έχει κατασχεθεί στην Ελλάδα.

Είχαν διπλό πάτο

Τα τελευταία 24ωρα, το πλοίο, που ξεκίνησε το ταξίδι του από τη Λαττάκεια της Συρίας και - σύμφωνα με πληροφορίες - είχε προορισμό τη Βεγγάζη της Λιβύης, μεταφέρθηκε στην προβλήτα “5” του λιμανιού του Ηρακλείου. Εκεί ξεφορτώθηκαν τα συνολικά 18 κοντέινερ που βρίσκονταν εντός του πλοίου, ούτως ώστε να ελεγχθούν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Αρχές ξεκίνησαν τον έλεγχο από τα 8 μεγαλύτερα κοντέινερ που βρίσκονταν εντός του πλοίου. Προχθές το μεσημέρι εντοπίστηκε στον πυθμένα ενός εκ των κοντέινερ ποσότητα “σοκολάτας”... Όπως έγινε γνωστό, τα κοντέινερ φέρονται να είχαν... διπλό πάτο. Κάποια στιγμή, οι άνδρες του Λιμενικού αντιλήφθηκαν, χτυπώντας το πάτωμα, ότι είναι κούφιο. Όπως διαπιστώθηκε τελικά, κάτω από τον... κρυφό πάτο του κοντέινερ υπήρχαν ναρκωτικά.

Η σπουδαιότητα της υπόθεσης, η οποία αποκαλύφθηκε σε όλη της την έκταση, είχε μάλιστα ως αποτέλεσμα να μεταβεί στο Ηράκλειο ο ίδιος ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος, αντιναύαρχος Σταμάτης Ράπτης, καθώς και ανώτατοι αξιωματικοί της Διεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών.

Χειροπέδες στο 11μελές πλήρωμα

Μετά τον εντοπισμό της ναρκωτικής ουσίας, άπαντες οι 11 ναυτικοί που απαρτίζουν το πλήρωμα του επίμαχου πλοίου συνελήφθησαν. Πρόκειται για 10 Σύριους κι έναν Ινδό, οι οποίοι φόρεσαν χειροπέδες. Το 11μελές πλήρωμα παραμένει υπό φύλαξη πάνω στο πλοίο και θα εξεταστεί μετά την ολοκλήρωση της έρευνας των λιμενικών. Μέσω του συνηγόρου τους Ευάγγελου Στρατουδάκη, οι ναυτικοί υποστηρίζουν ότι δεν έχουν καμία σχέση με τα ναρκωτικά. Εργάζονται για λογαριασμό της πλοιοκτήτριας εταιρείας συριακών συμφερόντων, όμως άλλη εταιρεία βρετανικών συμφερόντων εμφανίζεται στα έγγραφα του πλοίου να έχει χρονομισθώσει το “ΝΟΚΑ” για να μεταφέρει τα κοντέινερ από τη Λαττάκεια στη Βεγγάζη.

Βίντεο από το “ρεσάλτο” των λιμενικών

Υπενθυμίζουμε πως το φορτηγό πλοίο εντοπίστηκε ανοιχτά του Αθερινόλακκου, το βράδυ της περασμένης Τετάρτης 5 Δεκεμβρίου, και λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν στην περιοχή παρέμεινε στο συγκεκριμένο λιμάνι μέχρι την περασμένη Κυριακή.

Από την Κυριακή 9 Δεκεμβρίου οι λιμενικοί πραγματοποιούσαν εξονυχιστικούς ελέγχους στα αμπάρια του πλοίου, αφού εξαρχής είχαν τις πληροφορίες ότι μετέφερε ύποπτο φορτίο.

Τελικά, μόλις κατέπλευσε στο λιμάνι του Ηρακλείου ξεκίνησε ενδελεχής έλεγχος στα 18 κοντέινερ που υπήρχαν στο εσωτερικό του πλοίου. Το Λιμενικό μάλιστα έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο με το “ρεσάλτο” στο πλοίο.

Η επιχείρηση οργανώθηκε μετά από πληροφορία που έφτασε στη Δίωξη Ναρκωτικών του Λιμενικού (ΔΙΔΙΝΑΛ), ενώ για το μπλοκάρισμα του πλοίου επιστρατεύτηκαν το σκάφος “ΠΑΘ 90” και ελικόπτερο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News