Άνοιξε πόρτες… κλειστές στους αγρότες ο Στ. Αραχωβίτης

Κρήτη
Άνοιξε πόρτες… κλειστές στους αγρότες ο Στ. Αραχωβίτης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έργα άρδευσης, δακοκτονία και ακατάσχετο επιδοτήσεων στο τραπέζι των χθεσινών συζητήσεων με τον Στ. Αραχωβίτη

«Ναι» στο ακατάσχετο των επιδοτήσεων, στην αλλαγή του τρόπου καταπολέμησης του δάκου, στη μελέτη, τη χρηματοδότηση και την κατασκευή αρδευτικών έργων στην Κρήτη και στην επίλυση προβλημάτων που έχουν σχέση με την κάλυψη των ζημιών από τον ΕΛΓΑ είπε χθες στους εκπροσώπους της Ομάδας Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης.

Υποσχέθηκε, εξάλλου, πληρωμές του υπόλοιπου της ενιαίας ενίσχυσης στις 19 με 20 Δεκεμβρίου, ενώ ανακοίνωσε και πληρωμές αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ μέχρι τις αρχές του νέου χρόνου!

«Ανοίγει πόρτες» ο Σταύρος Αραχωβίτης και μάλιστα πόρτες... κλειστές από τον προηγούμενο υπουργό Βαγγέλη Αποστόλου, ο οποίος ήταν άλλωστε και ο μακροβιότερος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων από την αρχή που ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε την εξουσία στη χώρα, με τη διαφορά ότι ήταν αναπληρωτής το πρώτο διάστημα του 2015.

Χθες, λοιπόν, οι αγρότες της Κρήτης, ανεβαίνοντας στην Αθήνα, συνάντησαν έναν “άλλο” υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση στα έργα των υποδομών. Την τραγελαφική κατάσταση που επικρατεί στον δήμο Ηρακλείου, σε σύγκριση με πολύ μικρότερους δήμους, στα έργα του νερού περιέγραψε με τα πιο μελανά χρώματα στον υπουργό ο πρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης Πρίαμος Ιερωνυμάκης και ζήτησε την παρέμβαση και τη στήριξή του, τόσο σε επίπεδο πολιτικής όσο και σε επίπεδο χρηματοδοτήσεων.

Μάλιστα, ο ίδιος κατήγγειλε στη “Νέα Κρήτη” χθες ότι με στοιχεία του υπουργείου αποδεικνύεται πως μέσα από το πρόγραμμα “ΦιλόΔημος” ο Δήμος Αρχανών έχει διεκδικήσει χρηματοδοτήσεις μελετών ύψους 13 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ την ίδια ώρα ο Δήμος Ηρακλείου, που έρχεται τέταρτος σε έκταση στη χώρα, με τέσσερα δημοτικά διαμερίσματα που χαρακτηρίζονται ως αγροτικές περιοχές υψηλής παραγωγικότητας, δεν έχει διεκδικήσει πάνω από 1,8 εκατομμύρια ευρώ!

«Αυτό δείχνει ότι ο Δήμος Ηρακλείου δεν επέδειξε δράσεις για να χρηματοδοτηθεί. Και είναι ένα χαρακτηριστικό κομμάτι αυτό της γενικότερης κατάστασης που υπάρχει σε βάρος του αγροτικού κόσμου», σύμφωνα με τον Πρίαμο Ιερωνυμάκη.

«Εμείς ζητήσαμε από τον υπουργό να είμαστε σε μια κοινή γραμμή. Η Κρήτη έχει ανάγκη τους υδατικούς πόρους μέσα στην κλιματική αλλαγή που έχει έρθει. Και πρέπει να είμαστε θωρακισμένοι σε αυτό το θέμα. Διότι δε νοείται πλέον να μιλάμε για καλλιέργειες χωρίς να έχουμε πρώτα εξασφαλίσει το νερό», επισήμανε.

«Συμφωνήσαμε ότι θα είμαστε σε μια συνεχή συνεννόηση και υποσχέθηκε ο υπουργός ότι θα κατέβει στο Ηράκλειο αρχές του χρόνου και θα έχουμε μια μεγάλη σύσκεψη στην Περιφέρεια Κρήτης με όλους τους φορείς. Τουλάχιστον βρήκαμε μια πόρτα ανοιχτή σε σχέση με τον Αποστόλου, που είχε πόρτες κλειστές», πρόσθεσε ο κ. Ιερωνυμάκης.

«Είναι θετικό το ακατάσχετο»

Σε ό,τι αφορά το ακατάσχετο, οι αγρότες ζήτησαν για άλλη μια φορά να θεσπιστεί στα 15.000 ευρώ για τους αγρότες. Όπως μας μετέφερε ο Πρίαμος Ιερωνυμάκης, «ο υπουργός μάς είπε ότι η κυβέρνηση έχει προχωρήσει για τα 12.000 ευρώ. Εμείς δε θα κοντράρουμε για τα 3.000 ευρώ, αλλά μπαίνουμε στη διαδικασία να έχουμε το ακατάσχετο πριν μπουν οι επιδοτήσεις. Διότι μπαίνουν οι επιδοτήσεις σε λίγες μέρες και, όταν δεν έχει προσαρμοστεί ο νόμος, τότε καταλαβαίνετε ότι θα μείνουν πάρα πολλά νοικοκυριά χωρίς ένα ευρώ. Κι εδώ μπαίνει θέμα βιωσιμότητας των νοικοκυριών από τη μια, αλλά και κάλυψης των νέων καλλιεργητικών δραστηριοτήτων από την άλλη»...

Ο Σταύρος Αραχωβίτης έχει ετοιμάσει σχετικό νομοσχέδιο και δείχνει να το προωθεί. Χρειάζεται όμως να υπάρξουν πιέσεις και προς το υπουργείο Οικονομικών.

«Γελοιοποίηση των Κρητικών»

Ένα μεγάλο ζήτημα που τέθηκε, εξάλλου, αφορά στην επιδότηση των μεταφορικών, από την οποία εξαιρούνται η Κρήτη και η Εύβοια εδώ και τουλάχιστον 20 χρόνια.

«Πρόκειται περί γελοιοποίησης των Κρητικών», είπε ο Πρίαμος Ιερωνυμάκης. «Λένε οι αποφάσεις αυτές ότι “εξαιρούνται η Κρήτη και η Εύβοια”... Τονίσαμε λοιπόν στον υπουργό ότι η Εύβοια δεν είναι νησί. Η μεταφορά γίνεται με δρόμο και όχι με καράβι. Άρα λοιπόν είναι κοροϊδία να το λέμε. Η εξαίρεση αφορά μόνο στην Κρήτη. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε ένα κόστος τεράστιο, που αφορά είτε σε αυτά που έρχονται προς την Κρήτη, είτε στα εμπορεύματα αυτά που φεύγουν από την Κρήτη»... Σύμφωνα με όσα μας μετέφερε ο Πρίαμος Ιερωνυμάκης, ο Σταύρος Αραχωβίτης συμφώνησε και με το ζήτημα αυτό και δεσμεύτηκε ότι θα το εξετάσει στο προσεχές διάστημα.

«Αυτό το κομμάτι δείχνει σαν να είμαστε σε άλλη Ελλάδα. Η Κρήτη, που συνεισφέρει στην ουσία περισσότερο από άλλες περιοχές, είναι σαν να διώκεται. Κι εμείς ζητήσαμε από τον υπουργό να συνταχθεί μαζί μας και να στηρίξει το αίτημά μας να συμπεριληφθεί και η Κρήτη στις επιδοτήσεις των μεταφορικών. Δε θα λυθεί αύριο το ζήτημα αυτό, αλλά εμείς δε σταματάμε να το διεκδικούμε»...

Δηλώσεις Αραχωβίτη

Αμέσως μετά τη συνάντηση, ο Σταύρος Αραχωβίτης προέβη σε δηλώσεις στην κάμερα της “ΚΡΗΤΗ ΤV” και τον συνεργάτη του σταθμού στην Αθήνα Φώτη Βαρδή.

«Συζητήσαμε τα προβλήματα της ελαιοκομίας, με τις ιδιαίτερα δυσμενείς κλιματολογικές συνθήκες της φετινής χρονιάς. Συζητήσαμε τα θέματα της αμπελουργίας και κυρίως για τη διανομή του αποθέματος για τη νέα χρονιά. Συζητήσαμε για τους συνεταιρισμούς κ.λπ.», ανέφερε ο υπουργός...

Για τα έργα άρδευσης, ο Σταύρος Αραχωβίτης δήλωσε ότι «πρέπει να κάνουμε σήμερα και όχι αύριο κινήσεις συντονισμένα. Η σπατάλη του νερού και η προστασία του είναι το κομβικό σημείο για μας».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News