Όταν κατσίκες «σουλατσάρουν» στον Πλατανιά Ρεθύμνου

Κρήτη
Όταν κατσίκες «σουλατσάρουν» στον Πλατανιά Ρεθύμνου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τραγελαφικές εικόνες με κατσίκες να “μπουκάρουν” σε σπίτια και αυτοκίνητα κατέγραψε ο φακός

Σκηνές καθημερινότητας μιας υπανάπτυκτης χώρας, αφημένης στην τύχη της, λίγα χιλιόμετρα ανατολικά της πόλης του Ρεθύμνου, αποκάλυψε χθες ο τηλεοπτικός φακός της “ΚΡΗΤΗ ΤV”, με τις εικόνες να μιλούν από μόνες τους. Μάλιστα, ακόμα και κατά τη διάρκεια του ρεπορτάζ, ένα ρίφι... απέδρασε από ένα από τα οικόπεδα-χωματερές όπου κρατούνται τα ζώα, υποσιτισμένα και σε αναζήτηση τροφής.

Το καλοκαίρι ο τραγέλαφος επεκτείνεται και στους τουρίστες, που τα λυπούνται και τα ταΐζουν ψωμί και φρούτα, ενώ τον χειμώνα τα λυπούνται οι ντόπιοι και τα σιτίζουν με ζωοτροφές, αναγνωρίζοντας ότι το ζήτημα είναι ο προβληματικός ιδιοκτήτης και όχι τα ζωντανά... «Η κατάσταση διαρκώς χειροτερεύει. Βρισκόμαστε σε μια από τις πιο τουριστικές περιοχές του Ρεθύμνου, στον Πλατανιά», λέει με νόημα αλλά και με αγανάκτηση ο κ. Χάρης Σφακιανάκης, επιχειρηματίας στην περιοχή.

Οι κατσίκες είναι όχι μόνο οικόσιτες, αλλά και... κατοικίδιες, αφού σπεύδουν προς τον φακό της “ΚΡΗΤΗ TV” θεωρώντας ότι θα... ταϊστούν, όμως δε λείπουν και οι φορές που σε αναζήτηση τροφής καταστρέφουν το πράσινο του Δήμου, ιδιωτικές πρασιές και κήπους, ενώ με την αμέλεια του ιδιοκτήτη φτάνουν στο σημείο τα ζωντανά να “μπουκάρουν” ακόμα και σε... σπίτια! Κι όμως υπάρχουν έγγραφα που πιστοποιούν ότι απαγορεύεται αυτή η δραστηριότητα βόρεια του ΒΟΑΚ, και δη σε τουριστικές περιοχές όπως ο Πλατανιάς!

Κάτοικοι της περιοχής καταγγέλλουν στην “ΚΡΗΤΗ ΤV” ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η απαράδεκτη κατάσταση. Οι κατσίκες μπαίνουν, όπως λένε, ακόμα και μέσα στις αυλές τους, καταστρέφοντας κήπους και δέντρα, και φέρνοντας σε απόγνωση τους ίδιους.

Μάλιστα, μια γυναίκα κατέθεσε χαρακτηριστικά ότι κατσίκες μπήκαν ακόμα και μες στο σπίτι της, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα, για μεγάλο χρονικό διάστημα μετά, να μην καθαρίζει η ατμόσφαιρα του σπιτιού, τόσο από τη μυρωδιά των ζώων όσο και από τη μυρωδιά των περιττωμάτων τους!

Εξάλλου, σύμφωνα με τον κ. Φώτη Αγαπιάδη, κάτοικο του Πλατανιά, «οι κατσίκες περιφέρονται ανεξέλεγκτα οπουδήποτε. Στον κήπο μου, στο σπίτι μου... Στο μπαλκόνι μου..!», λέει με αγανάκτηση.

Για τον Ιούνιο του 2021 έχει οριστεί η δίκη

Η υπόθεση έφτασε στη Δικαιοσύνη για πρώτη φορά το 2009 και τελευταία την 1η Οκτωβρίου του 2018, με αναβολή για τον Ιούνιο του 2021, με κατοίκους και επιχειρηματίες να καταγγέλλουν ότι καταστρέφονται οικονομικά και βιοτικά, την ώρα που η Δικαιοσύνη... αλληθωρίζει.

Υγειονομικό, Αστυνομία και Εισαγγελία είναι ενήμεροι, όπως δηλώνει ο πρόεδρος του νομικού προσώπου του Δήμου Γιώργος Μοτάκης, καλώντας σε άμεση λύση της ιδιότυπης ομηρίας πριν τη νέα τουριστική περίοδο.

«Έχουν όλοι τους ενημερωθεί», κατήγγειλε χαρακτηριστικά στην κάμερα της “ΚΡΗΤΗ ΤV”. «Παρακαλούμε τους φορείς να δράσουν. Να πάρουν μέτρα. Δεν πάει άλλο αυτή η κατάσταση», τόνισε κατηγορηματικά ο πρόεδρος του νομικού προσώπου του Δήμου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News