Δίκη Λεμπιδάκη: Με κατάθεση του επιχειρηματία ξεκίνησε η πολύκροτη δίκη

Κρήτη
Δίκη Λεμπιδάκη: Με κατάθεση του επιχειρηματία ξεκίνησε η πολύκροτη δίκη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δώδεκα στο σκαμνί για την απαγωγή του Μιχαλη Λεμπιδάκη

Με την κατάθεση του επιχειρηματία Μιχάλη Λεμπιδάκη αναμένεται να ξεκινήσει σήμερα - εκτός απροόπτου - η ακροαματική διαδικασία στην πολύκροτη δίκη για τη μεγαλύτερη σε διάρκεια απαγωγή που έχει σημειωθεί ποτέ στα ελληνικά χρονικά.

Η εκδίκαση της πολύκροτης υπόθεσης επρόκειτο να ξεκινήσει την περασμένη Δευτέρα από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης, στο Ηράκλειο. Ωστόσο, η Έδρα διέκοψε τελικά για σήμερα Πέμπτη, καθώς ένας από τους δύο φερόμενους βασικούς κατηγορούμενους δεν είχε δικηγόρο.

Πρόκειται για τον 46χρονο Κρητικό που διαμένει μόνιμα στην Αθήνα. Ο εν λόγω κατηγορούμενος ενημέρωσε κατά την έναρξη της διαδικασίας την Έδρα ότι δεν έχει συνήγορο υπεράσπισης. Σύμφωνα με τον νόμο, σε τέτοιες περιπτώσεις, το δικαστήριο πρέπει να διορίσει δικηγόρο, κάτι το οποίο έγινε. Αμέσως μετά ο συνήγορος, ο οποίος διορίστηκε να υπερασπιστεί τον 46χρονο, ζήτησε χρόνο προκειμένου να μελετήσει τη δικογραφία. Κατόπιν, το δικαστήριο διέκοψε για σήμερα το πρωί.

Σήμερα, λοιπόν, λίγο μετά τις 9 το πρωί, αναμένεται να καταθέσει ενώπιον των εφετών ο Μιχάλης Λεμπιδάκης. Πρόκειται για τον πρώτο από τους μάρτυρες του κατηγορητηρίου, που θα εξεταστούν από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης. 

Με λίγα λόγια, η σημερινή συνεδρίαση της πολύκροτης δίκης αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αφού θα καταθέσει το κεντρικό πρόσωπο της απαγωγής, που απασχόλησε σε μόνιμη βάση την ελληνική κοινή γνώμη επί έξι μήνες. Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει πόσο θα διαρκέσει η κατάθεση του Ηρακλειώτη επιχειρηματία. Όπως όλα δείχνουν, πάντως, η κατάθεσή του αναμένεται να είναι πολύωρη.

Δρακόντεια τα μέτρα της ΕΛ.ΑΣ.

Πάντως, όπως και την περασμένη Δευτέρα, έτσι και σήμερα τα μέτρα ασφαλείας της ΕΛ.ΑΣ. αναμένονται δρακόντεια. Ειδικότερα, τη Δευτέρα οι οκτώ κατηγορούμενοι, οι οποίοι είναι προφυλακισμένοι για την υπόθεση, έφτασαν - κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας - στο Δικαστικό Μέγαρο Ηρακλείου. Οι κατηγορούμενοι μεταφέρθηκαν με δύο κλούβες της ΕΛ.ΑΣ., σιδηροδέσμιοι - ανά ζεύγη - και φρουρούμενοι από πλήθος αστυνομικών.

Εξάλλου, τα ισχυρότατα μέτρα ασφαλείας που είχαν λάβει οι Αρχές δεν περιορίζονταν μόνο στη μεταφορά των κρατούμενων κατηγορουμένων στα Δικαστήρια. Από νωρίς το πρωί, δεκάδες αστυνομικοί βρίσκονταν στο εσωτερικό των Δικαστηρίων, αλλά και έξω από αυτά, ακροβολισμένοι σε διάφορα σημεία πέριξ του Δικαστικού Μεγάρου.

Οι εν λόγω κατηγορούμενοι μαζί με τους τέσσερις συγκατηγορούμενούς τους, οι οποίοι είναι ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους, μεταφέρθηκαν στην αίθουσα του Α’ Τριμελούς που βρίσκεται στον όροφο του Δικαστικού Μεγάρου Ηρακλείου. Επισημαίνεται ότι το ακροατήριο ήταν κατάμεστο, ενώ το “παρών” έδωσαν και ουκ ολίγοι δημοσιογράφοι που μετέβησαν στο Ηράκλειο από την Αθήνα για να καλύψουν τη δίκη.

Οι κατηγορούμενοι: Ποιες κατηγορίες τους βαρύνουν

Οι “12” που κάθονται στο εδώλιο κατηγορούνται για διακεκριμένη περίπτωση αρπαγής κατά συναυτουργία με σκοπό τον εξαναγκασμό του παθόντος ή άλλου σε πράξη για την οποία δεν υπάρχει υποχρέωση, για απόπειρα εκβίασης από κοινού, για συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση (οι 10) και για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης (οι 2), για διακεκριμένη περίπτωση οπλοφορίας πολεμικού τυφεκίου, καθώς και για διακεκριμένη περίπτωση κατοχής πολεμικού τυφεκίου. Όλες οι παραπάνω πράξεις είναι κακουργηματικού χαρακτήρα.

Εκτός από τα πέντε κακουργήματα, οι “12” κατηγορούνται και για πλημμεληματικές πράξεις. Συγκεκριμένα, κατηγορούνται - κατά περίπτωση - για εμπρησμό από πρόθεση από τον οποίο μπορούσε να προκύψει κοινός κίνδυνος σε ξένα πράγματα, για την πράξη της διακεκριμένης περίπτωσης φθοράς ξένης ιδιοκτησίας, τελεσθείσας διά πυρός, για επικίνδυνη σωματική βλάβη, για κλοπή, για αντίσταση, για παράνομη κατοχή πυρομαχικών και για παράνομη κατοχή φωτοβολίδων.

Επισημαίνεται ότι, από τους 12 κατηγορούμενους, οι 8 παραμένουν προσωρινά κρατούμενοι, ενώ οι υπόλοιποι 4 είναι ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους. Συγκεκριμένα, στη φυλακή βρίσκονται τα επτά άτομα που συνελήφθησαν στις 2 Οκτωβρίου του 2017, ημέρα απελευθέρωσης του Μιχάλη Λεμπιδάκη από την ΕΛ.ΑΣ. Πρόκειται για επτά άνδρες ηλικίας από 24 έως 61 ετών. Ο όγδοος κατηγορούμενος που παραμένει πίσω από τα κάγκελα της φυλακής είναι το άτομο που συνελήφθη λίγες εβδομάδες μετά την απελευθέρωση του Μιχάλη Λεμπιδάκη.

Αναφορικά με τους τέσσερις κατηγορούμενους που παραμένουν ελεύθεροι με αυστηρούς περιοριστικούς όρους, όλοι τους οδηγήθηκαν ενώπιον των δικαστικών Αρχών πριν από λίγους μήνες. Μετά τις απολογίες τους, αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους: Πρόκειται για έναν 39χρονο κάτοικο Αθηνών, έναν 46χρονο Κρητικό, μόνιμο κάτοικο Αθηνών, καθώς και δύο Ρεθυμνιώτες ηλικίας 41 και 49 ετών.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News