Νέο «κόλπο» από τυροκόμους στην Κρήτη: Πληρώνουν με ζωοτροφές!

Κρήτη
Νέο «κόλπο» από τυροκόμους στην Κρήτη: Πληρώνουν με ζωοτροφές!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

"Κόλπο" για να μη χρωστούν σε κτηνοτρόφους

Νέο “φρούτο” που έρχεται ως... “το κερασάκι στην τούρτα” της κρίσης των γαλακτοκομικών προϊόντων και του κρέατος στην Κρήτη είναι η μέθοδος πληρωμών μερίδας τυροκόμων του νομού Ρεθύμνου, που αγοράζουν το γάλα των κτηνοτρόφων πληρώνοντας άμεσα μόνο το 30% και για το υπόλοιπο 70% λένε στον παραγωγό να πάει σε συγκεκριμένο έμπορο ζωοτροφών, με τον οποίο συνεργάζονται, και να εφοδιαστεί με ζωοτροφές για να “πατσίσουν”...

Την αποκάλυψη αυτή, δηλώνοντας την έντονη αντίδρασή του, έκανε στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Χανίων Μανούσος Σταυριανουδάκης, ο οποίος και πήρε μέρος σε προχθεσινή ευρεία σύσκεψη των κτηνοτροφικών συλλόγων του νομού Ρεθύμνου για την προώθηση των αμνοεριφίων τους στη χριστουγεννιάτικη αγορά της Κρήτης!

«Είναι ένα νέο “απόστημα” στον κλάδο των κτηνοτρόφων και θα πρέπει να σπάσει τώρα που βρίσκεται στην αρχή της δημιουργίας του», είπε στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” ο Μανούσος Σταυριανουδάκης.

«Το κάνουν μερικά μεγάλα τυροκομεία του νομού Ρεθύμνου. Και μάλιστα δεν αφήνουν την ελεύθερη επιλογή του κτηνοτρόφου να επισκεφτεί όποιο κατάστημα ζωοτροφών επιθυμεί για να ψωνίσει ζωοτροφές στην αξία του 70% της οφειλής που έχει απέναντί του ο τυροκόμος που τον στέλνει. Τον αναγκάζει ο τυροκόμος να πάει σε συγκεκριμένο έμπορο ζωοτροφών, ενώ του καταβάλλει σε ρευστό μόλις το 30% της συνολικής αξίας του παραδοτέου γάλακτος», καταγγέλλει ο συνδικαλιστής.

Βέβαια, δεν κατηγορεί τους τυροκόμους. «Όντως έχουν και οι ίδιοι πρόβλημα επιβίωσης, διότι έχουν απούλητα μεγάλα αποθέματα τυριών. Μάλιστα, αναγκάζονται να πουλούν, για παράδειγμα, τη γραβιέρα 4-5 ευρώ για να μπορέσουν να την πουλήσουν, όταν το κόστος της γραβιέρας δεν πέφτει κάτω από τα 7-8 ευρώ το κιλό. Άρα έχει πρόβλημα όλη η αλυσίδα της αγοράς», τονίζει ο κ. Σταυριανουδάκης.

«Δεν πουλάμε κάτω από 5 ευρώ το κιλό»

Στο μεταξύ, στο Εργατικό Κέντρο Ρεθύμνου συναντήθηκαν οι εκπρόσωποι των Κτηνοτροφικών Συλλόγων του νομού Ρεθύμνου, του Αγροτικού Συλλόγου Δήμου Ρεθύμνου και της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Χανίων.

Συγκεκριμένα, συμμετείχαν οι Κτηνοτροφικοί Σύλλογοι Ρεθύμνου, Αμαρίου και Μυλοποτάμου, μαζί με τον Αγροτικό Σύλλογο και τη διοίκηση των Χανιωτών κτηνοτρόφων, και περιέγραψαν με τα πιο μελανά χρώματα την κατάσταση που επικρατεί στον κλάδο τους. 

Μιλώντας στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη”, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Δήμου Ρεθύμνου Γιώργος Κατσανέβας τόνισε ότι οι κτηνοτρόφοι του Ρεθύμνου δεν μπορούν να αντιπαλέψουν με τις τιμές του γάλακτος και του κρέατος τις τιμές πώλησης των προϊόντων τους από τα καταστήματα του λιανικού εμπορίου. Έτσι θα στείλουν επιστολές προς τις επιχειρήσεις όλης της Κρήτης και θα ξεκαθαρίζουν ότι δεν είναι διατεθειμένοι να πουλήσουν φέτος τα Χριστούγεννα αρνάκι γάλακτος κάτω από τα 5 ευρώ το κιλό.

«Ακόμα και στα 5 ευρώ να πουλήσουν οι κτηνοτρόφοι τα αμνοερίφιά τους, το κόστος στην πραγματικότητα είναι γύρω στο 50% πάνω από την τιμή παραγωγού. Και έτσι κι αλλιώς μπαίνουν μέσα, ενώ το πρόβειο γάλα δεν πουλιέται πάνω από 75 με 80 λεπτά το κιλό. Δεν υπάρχει επιβίωση με αυτές τις τιμές», καταλήγει ο ίδιος.

Μάλιστα, υπάρχει και η ανησυχία για υποχώρηση της τιμής παραγωγού του γάλακτος σε χαμηλότερα επίπεδα μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News