Κρήτη

Οι βρύσες «ζωντάνεψαν» μετά από τέσσερα χρόνια

Ζωντάνεψαν, μετά από 4 χρόνια οι πέτρινες βρύσες στο Κράσι του Δήμου Χερσονήσου, δίπλα στον  «γερο-πλάτανο» που συγκαταλέγεται στα 5 μεγαλύτερα δέντρα της Ευρώπης

Πεντακάθαρο, γάργαρο νερό ρέει ξανά στις πέτρινες τοξωτές βρύσες του λιθόδμητου υδραγωγείου που κατασκευάστηκε το 1890 στο Κράσι και που για 4 χρόνια σχεδόν στέρευε τους καλοκαιρινούς μήνες.

Όπως εξηγούν οι κάτοικοι του χωριού, η ροή του νερού έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια καθώς οι σωληνώσεις που το οδηγούν στις βρύσες έχουν φράξει από το ριζικό σύστημα των δέντρων που αναπτύχθηκαν πάνω από την πηγή. 

Σύμφωνα με κατοίκους, το πολύτιμο που κατεβαίνει από τον ορεινό όγκο της Σελένας χάνεται αναξιοποίητο ενώ θα μπορούσε εξυπηρετήσει τις ανάγκες υδροδότησης του χωριού. Η περιφέρεια Κρήτης έχει στο μεταξύ τρέξει τις διαδικασίες για  την κατασκευή νέου αγωγού, για τη μεταφορά νερού από τις γεωτρήσεις της Αγίας Φωτεινής.

Οι βρύσες ρέουν δίπλα στον υπεραιωνόβιο πλάτανο ένα από τα γηραιότερα δέντρα ολόκληρης της Ευρώπης, ηλικία του οποίου εκτιμάται στα 2.000  χρόνια και με περιφέρεια κορμού 24 μέτρων. 

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια