Στο... συρτάρι η πρόταση της Κρήτης για την αμπελουργία

Κρήτη
Στο... συρτάρι η πρόταση της Κρήτης για την αμπελουργία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αντιδράσεις για το στρατηγικό σχεδιασμό που εκπονεί ο ΕΛΓΟ “Δήμητρα”

Δύο χρόνων πρόταση της Περιφέρειας Κρήτης, με τη συμμετοχή των αγροτικών φορέων αλλά και των πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, έχουν οι καρεκλοκένταυροι του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στο γραφείο τους, ενώ την ίδια ώρα κάνουν λόγο, μέσα από τις ανακοινώσεις τους, για μια πρόταση που έχει στη διάθεσή της η Εθνική Διεπαγγελματική Αμπέλου και Οίνου, που περιλαμβάνει, όπως λένε, «τον στρατηγικό σχεδιασμό για την αμπελουργία» και έχει εκπονηθεί από τον ΕΛΓΟ “Δήμητρα”...

Εκτός του ότι ουδείς στην Κρήτη γνωρίζει κάτι για την πρόταση αυτή, η Ομάδα Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης δεν είναι αρνητική... Διερωτάται, όμως, τι έχει γίνει η πρόταση της Περιφέρειας Κρήτης που αναφέρεται αποκλειστικά και μόνο στο νησί και βασίζεται σε μια επιστημονική αναμπέλωση που “αγκαλιάζει” το επιτραπέζιο σταφύλι, το κρασί, την τσικουδιά και φυσικά την ξεχασμένη μας σταφίδα!

«Δε λέμε όχι στην πρόταση του ΕΛΓΟ “Δήμητρα” και της Διεπαγγελματικής. Αντίθετα, καλώς ο πρώην υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αργύρης, ως πρόεδρος της Διεπαγγελματικής, ανέλαβε την πρωτοβουλία αυτή στο κρασί. Ωστόσο, υπάρχει και η δική μας πρόταση. Και μπορεί ο προηγούμενος υπουργός Βαγγέλης Αργύρης να μας είχε αποκλείσει από κάθε διάλογο, όμως με τον σημερινό υπουργό, Σταύρο Αραχωβίτη, είμαστε σε αναμονή των όποιων συζητήσεων», λέει στη “Νέα Κρήτη” ο πρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών και Ελαιοπαραγωγών Κρήτης Πρίαμος Ιερωνυμάκης.

Υπενθυμίζει εξάλλου ότι η πρόταση της Κρήτης εκπονήθηκε με επικεφαλής την τότε αντιπεριφερειάρχη Κρήτης Θεανώ Βρέντζου. Και προσθέτει ότι «μέσα από αυτή την υλοποίηση θα στηριχτεί ολόκληρη η οικονομία του νησιού μας και της χώρας. Αυτά είναι τα βασικά μας ζητήματα. Και όχι η επιδότηση. Έχουν δίκιο οι αγρότες να ασχολούνται με την επιδότηση. Όμως, δεν πρέπει να αναλώνουμε τις δυνάμεις μας μόνο σε αυτό το θέμα. Χρειαζόμαστε υποδομές. Χρειαζόμαστε μια νέα επιστημονική αναμπέλωση. Αλλά πρέπει να γίνουν έργα υποδομής τόσο στο αμπέλι όσο και στην ελιά», κατέληξε ο Πρίαμος Ιερωνυμάκης.

Ο στρατηγικός σχεδιασμός

Συγκεκριμένα, στην τελική ευθεία - όπως ανακοινώθηκε - μπαίνει ο στρατηγικός σχεδιασμός για την αμπελουργία, εφόσον παραδόθηκε στην Εθνική Διεπαγγελματική Αμπέλου και Οίνου (ΕΔΟΑΟ) από τον ΕΛΓΟ “Δήμητρα” η τελική πρόταση για το τι πρέπει να περιλαμβάνει ο εν λόγω σχεδιασμός. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης, σε ομιλία του τόνισε ότι, προκειμένου να εκπονηθεί ο στρατηγικός σχεδιασμός, «θα βρεθούν τα χρήματα». Ο πρόεδρος της Διεπαγγελματικής, Βαγγέλης Αργύρης, επισήμανε την ανάγκη κάλυψης του σχετικού κόστους από την Πολιτεία, ως ανταπόδοση των δεινών που έφερε στον κλάδο η επιβολή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί.

«Να μας καλέσουν όλους»

«Όλους πρέπει να μας καλέσουν προκειμένου να συζητήσουμε τα θέματα αυτά», λέει από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συλλόγου Αποσταγματοποιών Τσικουδιάς Νομού Ηρακλείου Στάθης Φραγκιαδάκης.

«Πιστεύω ότι θα έπρεπε να γίνουν τουλάχιστον δυο-τρεις πανελλαδικές συσκέψεις. Να ακουστούν φωνές και των εκπροσώπων των αγροτών, αλλά και απλών αγροτών περιοχών που δεν έχουν εκπροσώπους. Στα Χανιά για παράδειγμα, ή στη Νάουσα που δεν υπάρχουν εκπρόσωποι, ώστε να ακουστούν και οι φωνές των απλών ανθρώπων, γιατί πολλές φορές βγαίνουν χρήσιμα συμπεράσματα. Και έτσι να μιλήσει ο κόσμος και ακόμα για τα οινάμπελα, αλλά και για τα επιτραπέζια, που δίνουν μια καλή διέξοδο, όπως επίσης και για την απόσταξη. Είναι κάποια πράγματα που τα ζητάει η αγορά και άρα πρέπει να τα εξετάσουμε. Να γίνει όντως ένας στρατηγικός σχεδιασμός, που να δίνει μια προοπτική 30-40 χρόνων για την αμπελουργία. Στη χώρα μας, είναι ο τόπος κατάλληλος και για κρασιά, γιατί εμείς σε όλη την Ελλάδα δε χρησιμοποιούμε ούτε γλεύκη ούτε ζάχαρη, αφού έχουμε αυτάρκεια στα σάκχαρα. Και βγάζουμε καταπληκτικά προϊόντα. Ενώ τώρα η αγορά ζητά και για τη σταφίδα μια απάντηση στο ερώτημα, μπορούμε να βγάζουμε αποξηραμένη σταφίδα σε ποσότητες που να καλύπτουν τις ανάγκες της αγοράς τουλάχιστον σε επίπεδο Ελλάδος;».

«Τα αμπέλια αρρωσταίνουν και ξεραίνονται»

«Αυτός ο στρατηγικός σχεδιασμός θα πρέπει να γίνει για όλα τα αμπελουργικά προϊόντα. Όχι μόνο για το κρασί», λέει από την πλευρά του και ο αμπελουργός Γιώργος Στειακάκης. «Τόσα χρόνια δεν παλεύουμε για μια σωστή αναμπέλωση; Έχει ξαναγίνει κουβέντα; Με αυτή την περιβόητη μελέτη Σταυρακάκη; Τα αμπέλια ξεραίνονται. Οι άνθρωποι φυτεύουν καινούργια και σε δύο με τρία χρόνια είναι και πάλι άχρηστα»...

Ο Γιώργος Στειακάκης αναφέρεται σε σηψιρριζίες του αμπελιού και λέει ως παράδειγμα πως «στη Φοινικιά υπάρχει αμπέλι με 1.500 κουρμούλες, κι ενώ είναι μόλις 5 χρόνων, είναι άχρηστο. Θέλει ξεπάτωμα. Και δεν υπάρχει μια σωστή καθοδήγηση προς τους παραγωγούς, και κυρίως προς τους νέους, για να δουν τι θα κάνουν. Δηλαδή, για να ξεπατώσεις τώρα, πρέπει μόλις το βγάλεις να σπέρνεις το χωράφι 5-6 χρόνια και μετά να ξαναφυτέψεις, αφού θα έχει γίνει αγρανάπαυση. Αλλά στον χρόνο πάνω το ξαναφυτεύουν οι αγρότες. Δεν υπάρχει ενημέρωση. Και κάνουν μελέτες χωρίς να ενημερώνουν τον κόσμο; Έχουμε προβλήματα και στα επιτραπέζια σταφύλια. Βάζουν και κεντρίζουν κλώνους για να βγάζουν χοντρόρωγα σταφύλια οι παραγωγοί, αλλά για την περιοχή μας δεν κάνουν. Διότι, μια δροσούλα να κάνει, σκάνε οι ρώγες. Με τη βροχή σκάνε. Με τη ζέστη συρρικνώνονται. Δεν κάνουν οι κλώνοι εδώ. Γίνονται πολύ χοντρά τα σταφύλια και μετά καταστρέφονται»...

Καταλήγοντας, ο Γιώργος Στειακάκης προτείνει στο υπουργείο «να βρει γεωπόνους που γνωρίζουν το αντικείμενο και να φτιάξουν μια ομάδα εργασίας, που θα καθίσει μια φορά να δουλέψει πάνω σε όλα τα είδη, είτε πρόκειται για το αμπέλι είτε για άλλες καλλιέργειες»...

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News