Στα... κάγκελα για την μεγάλη μείωση διδάκτρων στο Δημοτικό Ωδείο Ηρακλείου

Κρήτη
Στα... κάγκελα για την μεγάλη μείωση διδάκτρων στο Δημοτικό Ωδείο Ηρακλείου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

“Βολές” για αθέμιτο ανταγωνισμό

Σε μείζον θέμα, με σοβαρές οικονομικές συνέπειες για τα κοντά στα 20 ιδιωτικά ωδεία που λειτουργούν στο Ηράκλειο - συνέπειες που έχουν να κάνουν με απολύσεις προσωπικού και “λουκέτα” - αναδεικνύεται η μεγάλη μείωση διδάκτρων στο Δημοτικό Ωδείο Ηρακλείου στην οποία προχώρησε η ΔΗΚΕΗ...

Η μείωση των διδάκτρων κατά 50% έβγαλε “στα κάγκελα” τους ιδιοκτήτες των μουσικών εκπαιδευτηρίων, οι οποίοι προχώρησαν σε απόβαση διαμαρτυρίας στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου, καταγγέλλοντας ευθέως αθέμιτο ανταγωνισμό και κινήσεις δημιουργίας μονοπωλίου εκ μέρους του Δήμου, δεδομένου, όπως τόνισαν, ότι το Δημοτικό Ωδείο έχει την ευχέρεια να χαμηλώνει τα δίδακτρα επειδή απολαμβάνει προνομιακή μεταχείριση με επιχορήγηση από το δημοτικό ταμείο!

Η παράσταση διαμαρτυρίας και η κραυγή αγωνίας των ιδιοκτητών των ωδείων αποτέλεσε τη θρυαλλίδα για να σηκωθεί μια πολύ μεγάλη συζήτηση. Μέσα από τις τοποθετήσεις όχι μόνο των μελών της αντιπολίτευσης, αλλά και πολλών δημοτικών συμβούλων της πλειοψηφίας, όπως οι Γιάννης Κεφαλογιάννης, Γιώργος Βλαχάκης και Νίκος Αγγελάκης που ζήτησαν να επανεξεταστεί το όλο θέμα, αναδείχτηκε ένα πλαίσιο επιπόλαιου χειρισμού εκ μέρους της ηγεσίας της ΔΗΚΕΗ, η οποία με προτροπή και του ίδιου του δημάρχου καλείται τώρα να βρει ένα “modus vivendi” με την πλευρά των ιδιωτών, ώστε να αποφευχθούν “λουκέτα” στα ωδεία και ένα σκηνικό μονοπωλίου στη πόλη...

Εκπροσωπώντας το σύνολο των ιδιωτικών ωδείων, ο Χάρης Σαρρής προχώρησε σε μια τοποθέτηση-καταπέλτη. «Ζητάμε να ανακληθεί η απόφαση για τη μείωση των ήδη χαμηλών διδάκτρων κατά ακόμα 50%. Μείωση που κατέστη δυνατή λόγω των προνομίων που παρέχει στο Δημοτικό Ωδείο ο Δήμος, με επιχορηγήσεις, παροχή εγκαταστάσεων κ.τ.λ. Η απόφασή σας οδηγεί σε σταδιακό κλείσιμο των επιχειρήσεών μας. Ήδη είναι ορατές οι αρνητικές συνέπειες, με κύμα μεταγραφών σπουδαστών από τα ιδιωτικά προς το Δημοτικό Ωδείο και με αναγκαστικές απολύσεις καθηγητών», τόνισε ο κ. Σαρρής.

Από πλευράς της μείζονος αντιπολίτευσης, ο Νίκος Γιαλιτάκης τόνισε: «Ο τρόπος με τον οποίο συζητήθηκε το θέμα τον Σεπτέμβριο μάς έκανε να παραπλανηθούμε! Ήταν ένα θέμα που ήρθε στο πόδι, στη λήξη της διαδικασίας. Δεν υπήρξε αναλυτική εισήγηση από τον πρόεδρο της ΔΗΚΕΗ, όπως έγινε απόψε (σ.σ. χθες το βράδυ). Να ξεκινήσει η συζήτηση από την αρχή».

Σε ανάλογο μοτίβο και ο Δημήτρης Αγαπάκης, ο οποίος ζήτησε να επανεξεταστεί το θέμα μέσω διαπαραταξιακής επιτροπής. «Φανταστείτε ο Δήμος σε όλες τις Δημοτικές Επιχειρήσεις, δήθεν στον βωμό της κοινωνικής πολιτικής, να έκανε αθέμιτο ανταγωνισμό και να δημιουργούσε μονοπώλιο!», σχολίασε ο Γιώργος Μανδαλάκης από την παράταξη των “Ενεργών Πολιτών”.

Επιχειρώντας να απαντήσει στα “πυρά”, ο πρόεδρος της ΔΗΚΕΗ Γιώργος Τσαγκαράκης τόνισε πως η Δημοτική Επιχείρηση θέσπισε κοινωνικά κριτήρια στη μείωση των διδάκτρων, εισακούγοντας το αίτημα των ιδιωτών, ενώ αντέκρουσε τα περί κύματος μεταγραφών προς το Δημοτικό Ωδείο, τονίζοντας ακόμα πως οι θέσεις σπουδαστών στο Δημοτικό Ωδείο είναι πεπερασμένες και δεν μπορούν να ξεπεράσουν τις 450.

Την ίδια ώρα, αρκετοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας, όπως οι Γιάννης Κεφαλογιάννης, Γιώργος Βλαχάκης και Νίκος Αγγελάκης, αναγνώρισαν πως υπήρξαν αστοχίες στον χειρισμό και ζήτησαν να εξεταστεί εκ νέου η απόφαση της ΔΗΚΕΗ.

Τις κοινωνικές προεκτάσεις και κινδύνους αναγνώρισε και ο δήμαρχος Βασίλης Λαμπρινός, ο οποίος ουσιαστικά “άδειασε”, έστω και με προσεκτική διατύπωση, τον πρόεδρο της ΔΗΚΕΗ, κάνοντας λόγο για ασάφειες και ανάγκη περαιτέρω διαλόγου για την εξεύρεση κοινού βηματισμού με την πλευρά των ιδιοκτητών ωδείων...

Πολιτικές “πλάτες” Σισαμάκη

Την ίδια ώρα, δεν πέρασε απαρατήρητο το γεγονός ότι η αντικατάσταση του διοικητικού “διδύμου” στη ΔΕΥΑΗ, δηλαδή του παραιτηθέντος προέδρου Γιάννη Ρασούλη από τον Γιώργο Βουρεξάκη και του “καρατομημένου” (με “άρωμα” εσωκομματικά ζητήματα) αντιπροέδρου Μανόλη Χαιρέτη από τον Νεκτάριο Ανδρεαδάκη, πέρασε οριακά χθες από το Συμβούλιο (απαιτούνταν μίνιμουμ 25 θετικές ψήφοι) χάρη στις πολιτικές... “πλάτες” που έκαναν δύο σύμβουλοι της αντιπολίτευσης: ο ανεξάρτητος πλέον σύμβουλος Βαγγέλης Σισαμάκης, ο οποίος ανεξαρτητοποιήθηκε από την παράταξη Κουράκη λόγω της υποψηφιότητας του γιου του Γιώργου Σισαμάκη για το δημαρχιακό θώκο, και ο δημοτικός σύμβουλος της “Άμεσης Δημοκρατίας” Λεωνίδας Ζαμπετάκης.

Στα αξιοσημείωτα η ψήφος κατά που έδωσε ο σύμβουλος της “Δύναμης Πολιτών” Αντώνης Κουμπενάκης, ο οποίος άφησε αιχμές και για το θεσμικό-διαδικαστικό κομμάτι, όπως το έκανε και ο επικεφαλής των “Ενεργών Πολιτών” Ηλίας Λυγερός. Στα αξιοσημείωτα, ακόμη, και οι 4 απουσίες με νόημα: Ο λόγος για τις δύο απουσίες των συμβούλων της πλειοψηφίας Μανόλη Χαιρέτη και Αντώνη Τσαπάκη, και για τις δύο απουσίες των διαγραφέντων από την παράταξη Λαμπρινού συμβούλων Αθηνάς Σπανάκη και Μανόλη Σαλούστρου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News