default-image

Νικηφόρος Φωκάς: Η άγρια δολοφονία από τον εραστή της γυναίκας του

Κρήτη
Νικηφόρος Φωκάς: Η άγρια δολοφονία από τον εραστή της γυναίκας του

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ως αυτοκράτορας του Βυζαντίου ελευθέρωσε την Κρήτη από την αραβοκρατία

Το άδοξο τέλος του Νικηφόρου Φωκά

Σαν σήμερα, στις 11 Δεκεμβρίου του 969 μ.Χ., δολοφονείται ο Νικηφόρος Φωκάς, ένας από τους πιο σημαντικούς αυτοκράτορες του Βυζαντίου. Γεννήθηκε το 912 στην Καππαδοκία. Ο Φωκάς ανήκε στη μακεδονική δυναστεία. Σαν αυτοκράτορας διακρίθηκε κυρίως για τις στρατιωτικές και λιγότερο για τις πολιτικές του ικανότητες.

Εξάλλου, στις 7 Μαρτίου του 961 μ.Χ. ο - τότε - στρατηγός του Βυζαντίου ανακαταλαμβάνει την Κρήτη και βάζει έτσι τέλος στην αραβοκρατία στο νησί. Η περίφημη πολιορκία του Χάνδακα (σημερινό Ηράκλειο) διήρκεσε συνολικά 9 μήνες. Η ευνοϊκή για το Βυζάντιο και το χριστιανικό κρητικό πληθυσμό έκβαση της πολιορκίας σήμανε την αποκατάσταση της βυζαντινής κυριαρχίας στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

Ο Νικηφόρος Φωκάς έμελλε να αφήσει την τελευταία του πνοή στις 11 Δεκεμβρίου του 969 μ.Χ. Ο αυτοκράτορας δολοφονήθηκε από τον ανιψιό του Ιωάννη Κουρκούα, γνωστότερο με το παρανόμι Τσιμισκής. Ο Τσιμισκής συνωμότησε εναντίον του θείου του μαζί τη θεία του και - ερωμένη του - Θεοφανώ.

Βίος και πολιτεία της Χριστίνας Ωνάση

Το ημερολόγιο έδειχνε 11 Δεκεμβρίου του 1950, όταν γεννιέται στη Νέα Υόρκη των ΗΠΑ η Χριστίνα Ωνάση. Ήταν το δεύτερο παιδί του Αριστοτέλη Ωνάση και της πρώτης του συζύγου, Τίνας Λιβανού. Είχε ένα μεγαλύτερο αδερφό, τον Αλέξανδρο, ο οποίος είχε σκοτωθεί σε αεροπορικό δυστύχημα το 1973, σε ηλικία μόλις 25 ετών.

Ο θάνατος του Αλέξανδρου ήταν το πρώτο από τα συνολικά τρία χτυπήματα που της επεφύλασσε η μοίρα: Το 1974 έχασε τη μητέρα της σε ηλικία 45 ετών, ενώ ένα χρόνο μετά έφυγε από τη ζωή και ο πατέρας της. Μετά το θάνατο του Αριστοτέλη Ωνάση, η Χριστίνα κληρονόμησε το 55% της περιουσίας του, χρηματικής αξίας 408 εκατομμυρίων δολαρίων. Το υπόλοιπο 45% διατέθηκε για τη δημιουργία του κοινωφελούς ιδρύματος “Αλέξανδρος Ωνάσης”.

Στα μέσα της δεκαετίας του ’70, η Χριστίνα Ωνάση παραλίγο να χάσει τη ζωή της εξαιτίας υπερβολικής κατανάλωσης βαρβιτουρικών και ηρεμιστικών χαπιών και χρειάστηκε να νοσηλευτεί σε νοσοκομείο. Καθ’ όλη τη διάρκεια του βίου της, η Χριστίνα έκανε τέσσερις γάμους. Όλοι τους κατέληξαν σε διαζύγιο. Ο τελευταίος της γάμος ήταν με το Γάλλο φαρμακοβιομήχανο Τιερί Ρουσέλ, με τον οποίο απέκτησε το μοναδικό της παιδί, την Αθηνά Ωνάση.

Ο γάμος της Χριστίνας με τον Ρουσέλ έγινε το 1984, ενώ η Αθηνά γεννήθηκε το 1985. Το ανδρόγυνο χώρισε τελικά το 1988, όταν η Χριστίνα πληροφορήθηκε ότι ο σύζυγός της την απατούσε με ένα μοντέλο από τη Σουηδία. Η Χριστίνα Ωνάση ετοιμαζόταν να προχωρήσει και σε πέμπτο γάμο.

Τελικά την πρόλαβε ο θάνατος, καθώς στις 19 Νοεμβρίου του 1988 εντοπίστηκε νεκρή στο μπάνιο του σπιτιού της στο Μπουένος Άιρες. Η νεκροψία έδειξε ότι η Χριστίνα πέθανε από καρδιακή προσβολή μετά από οξύ πνευμονικό οίδημα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News