Κρήτη

J. Morisson: Η Αμερικανίδα αρχαιολόγος μας... μαθαίνει πως μαγείρευαν στην αρχαία Κρήτη!

Η Αμερικανίδα αρχαιολόγος που ερωτεύτηκε την Κρήτη και την έκανε πατρίδα της

Η Αμερικανίδα αρχαιολόγος Τζέρολιν Μόρισον ήρθε για πρώτη φορά στην Κρήτη, το 1997 πριν από 21 χρόνια, για να δουλέψει σε ανασκαφές στα Χανιά.

Από τότε ερωτεύτηκε το νησί μας και το έκανε πατρίδα της. Εγκατεστημένη πλέον στην Ιεράπετρα, η Τζέρολιν Μόρισον μελετά τη μινωική γαστρονομία.

Οι ζεστοί, αυθεντικοί, γεμάτοι πάθος Κρητικοί την έκαναν να αγαπήσει το νησί μας. Ενσωματώθηκε στην Κρήτη, ανέπτυξε δεσμούς ουσιαστικούς, μελετά, ανακαλύπτει την ιστορία του τόπου της καρδιάς της και δημιουργεί μινωικές γεύσεις με υλικά της κρητικής γης που τα θεωρεί φορείς Ιστορίας.

Ανήκει στην ομάδα των αρχαιολόγων, αγγειοπλαστών και μαγείρων που ξεκίνησε το 2012 στο Λασίθι, το πρότζεκτ ‘’Minoan Tastes’’

Μαγειρεύει φαγητά σε πήλινα αγγεία, αντίγραφα μινωικών, δημιουργώντας γέφυρες από το παρελθόν στο παρόν, με απίστευτες γαστρονομικές εμπειρίες, σε μια γη ευλογημένη που τα έχει όλα.

Γνωρίστε την στο βίντεο:

Τι έτρωγαν οι αρχαίοι Κρητικοί;

«Ξέρω ότι οι καφέ φακές και οι πεταλίδες που μαγειρεύω χρησιμοποιώντας τις συγκεκριμένες τεχνικές σιγοβρασίματος και σοταρίσματος είναι πολύ πιθανόν σαν τις αρχαίες. […] Αυτό που μου προκαλεί έκπληξη είναι ότι από τα υπολείμματα τροφών που έχουν εντοπιστεί φαίνεται πως οι άνθρωποι έτρωγαν αρνί, κατσίκι και χοιρινό περισσότερο από ό,τι περίμενα.», είχε πει σε παλαιότερη συνέντευξή της η αρχαιολόγος.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα πιάτων εμπνευσμένων από τη μινωική διατροφή είναι τα εξής: Σουπιά στο μελάνι της, καφέ φακές σιγοβρασμένες με σπόρους κόλιανδρου και πράσα και αρωματισμένες με μέλι, ελαιόλαδο και θαλασσινό αλάτι, αρνί χωρίς κόκαλο, σιγοβρασμένο σε κρασί με ξινόχονδρο και άγριο φασκόμηλο, σαλιγκάρια με ξίδι, δενδρολίβανο και θαλασσινό αλάτι, πίτες με αποξηραμένα κρητικά βότανα.

Πάντως, όπως είχε αναφέρει η ίδια: «Η πιο προφανής είναι ότι τη μινωική περίοδο δεν υπήρχαν υλικά όπως η μελιτζάνα, η ντομάτα, το κολοκύθι, η πατάτα, το αγγούρι και η πιπεριά.»

Σχόλια