Λεμπιδάκης: Σήμερα η δίκη για την απαγωγή - Η επιστολή του «Ευγένιου» μέσα από τη φυλακή

Κρήτη
Λεμπιδάκης: Σήμερα η δίκη για την απαγωγή - Η επιστολή του «Ευγένιου» μέσα από τη φυλακή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παρουσία του Μιχάλη Λεμπιδάκη ξεκινάει η πολύκροτη δίκη, χωρίς... εκδίκηση

Χωρίς ίχνος εκδίκησης για τους ανθρώπους που του στέρησαν την ελευθερία του για 6 μήνες και δείχνοντας απόλυτη εμπιστοσύνη στην ελληνική Δικαιοσύνη, ο Μιχάλης Λεμπιδάκης αναμένεται να εμφανιστεί ο ίδιος σήμερα στο Δικαστήριο, χωρίς πολιτική αγωγή κατά των φερόμενων απαγωγέων του!

Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται το μεγαλείο της ψυχής του, αφού έχει επιλέξει να ξετυλίξει ο ίδιος τις μαρτυρικές ημέρες της ομηρίας του, χωρίς να διώκει ο ίδιος τους φερόμενους ως απαγωγείς του, αφήνοντας απλώς να “τρέξει” η αυτεπάγγελτη διαδικασία, παραδίδοντας τους φερόμενους ως δράστες τους στην κρίση των φυσικών δικαστών! Και είναι η πρώτη φορά που θα έρθει τετ-α-τετ με όλους μαζί τους κατηγορουμένους!

Η δίκη της πολύκροτης υπόθεσης της απαγωγής Λεμπιδάκη αναμένεται να ξεκινήσει σήμερα, όπως έχει προσδιοριστεί με την κατάθεση του ίδιου του Μιχάλη Λεμπιδάκη, ο οποίος θα κληθεί να περιγράψει με κάθε λεπτομέρεια όσα είδε, άκουσε, έζησε και κυρίως βίωσε από τη στιγμή της αρπαγής του μέχρι τη στιγμή της αναίμακτης απελευθέρωσής του. Η κατάθεση αναμένεται πολύωρη, λεπτομερής και άκρως ενδιαφέρουσα, αφού ο Μιχάλης Λεμπιδάκης θα κληθεί να ξεκινήσει από τη στιγμή που το βαν τον τράκαρε και εμφανίστηκαν δύο άτομα μπροστά του, ο ένας με καλάσνικοφ, βάζοντάς του κουκούλα για να μη βλέπει. Από εκεί και πέρα αρχίζει ο “Γολγοθάς”, που κράτησε 186 ημέρες για το θύμα, που ευτυχώς όμως έληξε αναίμακτα και χωρίς φυσικά οι απαγωγείς να πληρωθούν ούτε ευρώ για λίτρα. Αντίθετα, έπεσαν άμεσα στα χέρια των Αρχών.

Εντυπωσιακό πάντως είναι και το στοιχείο της τελευταίας συμπληρωματικής κατάθεσης του Μιχάλη Λεμπιδάκη, ότι κάποια στιγμή μεταφέρθηκε στο ένα μαντρί, χρονικά τις ημέρες του Αγίου Πνεύματος 2017, και άκουσε καμπάνες στα 100 μέτρα, άκουγε πολύ κόσμο και πυροβολισμούς, ενώ άκουγε και τον βοσκό να πηγαινοφέρνει τα πρόβατα κάθε πρωί και κάθε βράδυ.

Σε άλλο σημείο, ο Μιχάλης Λεμπιδάκης φέρεται να έχει καταθέσει ότι δεν του έδωσαν με το ζόρι ηρεμιστικά χάπια, αλλά του τα πρότειναν και αποφάσισε εκείνος, θεωρώντας ότι τον βοηθούσαν, ενώ ρητά αναφέρει ότι στις 186 μέρες της κράτησής του γυναικείες φωνές δεν άκουσε. Επισημαίνεται, δε, ότι παρέμενε σε όλα τα κρησφύγετα αλυσοδεμένος σε κρίκους στον τοίχο.

Πάντως, μέχρι χθες το βράδυ υπήρχαν ορισμένες πληροφορίες που ήταν συγκεχυμένες για την έναρξη της διαδικασίας, αφού δεν αποκλειόταν το ενδεχόμενο κάποιοι εκ των κατηγορουμένων να εμφανιστούν χωρίς συνήγορο, κάτι που θα άλλαζε τον προγραμματισμό και δε θα ξεκινούσε σήμερα η δίκη. Παρ’ όλα αυτά, η επικρατέστερη εκτίμηση είναι ότι ο ίδιος ο Μιχάλης Λεμπιδάκης θα εμφανιστεί στα Δικαστήρια Ηρακλείου, όπου θα υπάρχει ισχυρή αστυνομική φύλαξη για την αποφυγή τυχόν επεισοδίων, και θα ξεκινήσει η δίκη με την κατάθεσή του.

Η επιστολή του αποκαλούμενου “Ευγένιου”, μέσα από τη φυλακή

Την ίδια ώρα, το ενδιαφέρον μονοπωλεί μια επιστολή ενός εκ των φερόμενων κατηγορουμένων, του αποκαλούμενου “Ευγένιου”. Ο “Ευγένιος” φέρεται ως ο “εγκέφαλος” της δεύτερης ομάδας που έδρασε αμέσως μετά την πρώτη. Η πρώτη ομάδα οργάνωσε και διέπραξε την αρπαγή, σύμφωνα με το βούλευμα. Η δεύτερη ήταν η ομάδα περιφρούρησης. Ο φερόμενος ως “εγκέφαλος” της ομάδας περιφρούρησης του απαχθέντος απέστειλε μέσα από τη φυλακή μια επιστολή 5 σελίδων κειμένου και στίχους με φωτογραφίες, μεταξύ των οποίων και μια φωτογραφία συγγενικού του προσώπου που κατά τις πληροφορίες δέχτηκε επίθεση από τους άλλους επειδή εκείνος είχε βοηθήσει τον Λεμπιδάκη στο κρησφύγετο!

Το παρανόμι “Ευγένιος” το είχε δώσει ο ίδιος ο Λεμπιδάκης στον “φροντιστή” του γιατί, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, του φερόταν καλά και μάλιστα έπαιζαν και χαρτιά κάποιες φορές μαζί. Ο Λεμπιδάκης δεν είχε δει το πρόσωπό του, όπως φέρεται ο ίδιος να έχει καταθέσει κατά την ανακριτική διαδικασία, γιατί πάντα οι φροντιστές εμφανίζονταν με μαύρη στολή, κουκούλα, γάντια και γυαλιά, και ο “Ευγένιος” τον φρόντιζε από τον Απρίλιο μέχρι αρχές Μαΐου και τον ξανάκουσε στις 10 Αυγούστου. Ο Μιχάλης Λεμπιδάκης αναφέρει πολλές φορές ότι τους αναγνώριζε από τη φωνή και προφανώς ο “Ευγένιος” ήταν αρκετά ευγενικός μαζί του. Το λέει ο ίδιος, εξάλλου. Μάλιστα, άλλον φροντιστή ο Λεμπιδάκης τον αποκαλούσε “Φιλόσοφο”, δείχνοντας ότι το θύμα έβγαζε παρατσούκλια στους φροντιστές του.

Ο “Ευγένιος”, λοιπόν, συνέγραψε και απέστειλε ιδιόχειρη επιστολή προς τον Λεμπιδάκη σχεδόν 10 μήνες μετά τη σύλληψή του. Η επιστολή εστάλη στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του Μιχάλη Λεμπιδάκη, ο οποίος με τη σειρά του τον περασμένο Ιούλιο την προσκόμισε στην ανακρίτρια, δίνοντας συμπληρωματικά στοιχεία και φυσικά επιβεβαιώνοντας, σύμφωνα με τις πληροφορίες, το περιεχόμενο της επιστολής. Στην επιστολή του, ο “Ευγένιος” αναφέρει ότι βοήθησε τον Λεμπιδάκη να παραμείνει στο τελευταίο κρησφύγετο γιατί η άλλη ομάδα ετοίμαζε τη μεταφορά του εκτός Κρήτης, ότι τον παρακίνησε να κάνει τον άρρωστο και πως έβαλε στο κόλπο άλλους τέσσερις, τους Σ., Μ., Χ. και Β., για να βοηθήσουν τον απαχθέντα.

Η επιστολή ξεκινάει με το γνωστό από άλλη διαρροή «Αγαπητέ μου Μιχάλη, έχει περάσει τόσος καιρός και μου φαίνεται ήταν χτες όταν πρωτοσμίξαμε...» και συνεχίζει με το «σε έβαλα στην καρδιά μου και αυτό νομίζω ότι στο έδειξα και το κατάλαβες. Αντέδρασα για το δέσιμο και τις αλυσίδες που σε είχαν σαν σκυλί, αμέσως σε έλυσα και μου είπες εσύ “δε φοβάσαι;”».

Και συζυγική ζήλια...

Μάλιστα, σε άλλο σημείο της επιστολής ο “Ευγένιος” περιγράφει το προσωπικό του δράμα καθώς, όπως γράφει, δεν τον έφταναν τα άλλα, είχε και προβλήματα με τη γυναίκα του, η οποία εξέφραζε συζυγική ζήλια λόγω της πολύωρης απουσίας του καθημερινά.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στην επιστολή αναφέρεται: «Πώς άντεξα μόνο ο Θεός το ξέρει. Είχα στο μυαλό μου εσένα, από την άλλη τους πλειστηριασμούς και από πάνω είχα τη γυναίκα μου να μου λέει ότι έλειπα γιατί είχα γκόμενα»! Στην τελευταία σελίδα η επιστολή συνεχίζει: «Ό,τι μπορούσα έκανα με τη βοήθεια των δικών μου ανθρώπων. Τους είχα τυφλή εμπιστοσύνη, αλλιώς δε θα μπορούσα να σε κρατήσω στη ζωή (...) και χωρίς τη βοήθειά τους θα σε έπαιρναν από μένα».

Πρόκειται για την ίδια επιστολή που κλείνει με τη μαντινάδα που έχει ήδη κάνει το γύρο των ΜΜΕ και αναφέρει: «Γράψεις δε γράψεις στο χαρτί, πέψεις δεν πέψεις γράμμα, η αγάπη που έχω πάνω σου είναι μεγάλο πράγμα».

Η δίκη των “12”

Οι “12” κατηγορούνται για διακεκριμένη περίπτωση αρπαγής κατά συναυτουργία με σκοπό τον εξαναγκασμό του παθόντος ή άλλου σε πράξη για την οποία δεν υπάρχει υποχρέωση, για απόπειρα εκβίασης από κοινού, για συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση (οι 10) και για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης (οι 2), για διακεκριμένη περίπτωση οπλοφορίας πολεμικού τυφεκίου, καθώς και για διακεκριμένη περίπτωση κατοχής πολεμικού τυφεκίου. Όλες οι παραπάνω πράξεις είναι κακουργηματικού χαρακτήρα.

Από τους 12, οι 8 είναι προσωρινά κρατούμενοι και οι 4 ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους. Πρόκειται για έναν 39χρονο κάτοικο Αθηνών, έναν 46χρονο Κρητικό, επίσης κάτοικο Αθηνών, και δύο Ρεθυμνιώτες 41 και 49 ετών. Οι υπόλοιποι που είναι προφυλακισμένοι είναι επτά άνδρες ηλικίας από 24 έως 61 ετών. Ο όγδοος κατηγορούμενος, που παραμένει πίσω από τα κάγκελα της φυλακής, είναι το άτομο που συνελήφθη λίγες εβδομάδες μετά την απελευθέρωση του Μιχάλη Λεμπιδάκη.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, στο κατηγορητήριο με το οποίο αναμένεται να δικαστούν οι “12”, ηγετικό ρόλο στην απαγωγή φέρονται να είχαν οι δύο εξ αυτών. Πρόκειται για δύο 46χρονους Κρητικούς, ενώ και άλλα άτομα είχαν ηγετικό ρόλο, τα στοιχεία των οποίων παραμένουν άγνωστα στις Αρχές.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News