Κρήτη

Έρχονται βροχές, αλλά για... λίγο- Προσοχή στους ανέμους από εβδομάδα

“Ήλιος με δόντια” και σήμερα στο νησί - Πιθανότητα βροχών στα Χανιά

Παραμένει το χειμωνιάτικο καιρικό σκηνικό που επικρατεί τα τελευταία 24ωρα στην Κρήτη.

Όπως προβλέπει ο μετεωρολόγος Μανόλης Λέκκας, για σήμερα Σάββατο η θερμοκρασία θα σημειώσει πολύ χαμηλές τιμές, ιδιαίτερα τις πρωινές ώρες, ωστόσο δεν αναμένονται βροχοπτώσεις, εκτός από κάποιες περιοχές των Χανίων, κατά τις μεσημβρινές ώρες. Εντούτοις, σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, σήμερα θα έχουμε περισσότερη ηλιοφάνεια απ’ ό,τι τις τελευταίες ημέρες.

«Καλός καιρός αναμένεται να επικρατήσει σήμερα Σάββατο, με περισσότερη ηλιοφάνεια σε ολόκληρη την Κρήτη», ανέφερε αρχικά ο μετεωρολόγος. «Πιθανή εξαίρεση αποτελούν οι νοτιοδυτικές και νότιες περιοχές των Χανίων, όπου η στροφή των ανέμων από δυτικές διευθύνσεις αναμένεται να προκαλέσει τις μεσημβρινές ώρες πρόσκαιρη αύξηση των νεφώσεων με πιθανότητα για κάποια παροδική βροχή», συμπλήρωσε ο Μανόλης Λέκκας.

«Οι άνεμοι σε ολόκληρη την Κρήτη θα στραφούν σταδιακά από δυτικές έως και νοτιοδυτικές διευθύνσεις, ενισχυόμενοι, με την έντασή τους να φτάνει στα 4-5 μποφόρ», επισήμανε ο κ. Λέκκας, προσθέτοντας ότι η θερμοκρασία θα σημειώσει πολύ χαμηλές τιμές σήμερα το πρωί, «όπου λόγω και της ξαστεριάς θα αγγίξει και πάλι σε ορεινές περιοχές τους 0°C».

Βαρομετρικό χαμηλό

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο, αύριο Κυριακή το νησί θα επηρεαστεί από τον νότιο τομέα ενός βαρομετρικού χαμηλού, το οποίο εδράζεται στην Κεντρική Ευρώπη.

«Θα προκαλέσει αρκετές βροχές σε ολόκληρη την Ελλάδα και αναμένεται κάποια φαινόμενα βροχής να κάνουν την εμφάνισή τους και στην Κρήτη, έστω και με πρόσκαιρο χαρακτήρα», μας εξήγησε αναφορικά με το βαρομετρικό χαμηλό ο Μανόλης Λέκκας.

«Έτσι λοιπόν από το πρωί της Κυριακής αναμένονται αυξημένες νεφώσεις στα δυτικά και νότια τμήματα της Κρήτης με μεγάλη πιθανότητα για κάποιες τοπικές βροχές, οι οποίες στα νοτιοδυτικά τμήματα των Χανίων θα είναι πρόσκαιρα πιο έντονες. Στην υπόλοιπη Κρήτη θα επικρατεί γενικά πολύ καλός καιρός τις πρωινές ώρες», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Λέκκας.

Σύμφωνα, πάντως, με τον μετεωρολόγο, πλησιάζοντας προς το μεσημέρι αναμένονται βροχές και στα ανατολικά της Κρήτης. Ωστόσο, οι εν λόγω βροχοπτώσεις αναμένεται να υποχωρήσουν μέχρι το βράδυ. Εξάλλου, η θερμοκρασία θα παραμείνει σε σχετικά χαμηλά επίπεδα.

«Αργότερα όμως, προς τις μεσημβρινές ώρες, αναμένεται επέκταση των νεφώσεων και ανατολικότερα, με τοπικές βροχές παροδικού χαρακτήρα να σημειώνονται σε αρκετές περιοχές της Κρήτης.

Τα φαινόμενα αυτά αναμένεται να υποχωρήσουν μέχρι τις βραδινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις, με την έντασή τους να φτάνει στα 5 έως 6 μποφόρ, τοπικά έως και τα 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία παραμένει σε αρκετά χαμηλά επίπεδα για τις νυκτερινές και πρώτες πρωινές ώρες, με τη μέγιστη όμως να φτάνει έως και τους 17°C κατά τη διάρκεια της ημέρας», μας είπε ο Μανόλης Λέκκας.

Άστατος καιρός

«Άστατος αναμένεται να είναι ο καιρός και στην αρχή της επόμενης εβδομάδας, με μικρά διαστήματα για κάποιες ασθενείς τοπικές βροχές. Στο μεγαλύτερο όμως διάστημα της ημέρας ο καιρός θα είναι γενικά καλός, παρά τις πρόσκαιρα αυξημένες νεφώσεις», υπογράμμισε ο κ. Λέκκας, ο οποίος μας είπε ότι αναμένουμε ενισχυμένους ανέμους.

«Προσοχή θέλουν οι ενισχυμένοι άνεμοι δυτικών έως και νοτιοδυτικών διευθύνσεων, μιας και η έντασή τους αναμένεται να φτάνει στα 6 έως και τα 7 μποφόρ. Αξίζει να τονίσουμε ότι, αν δε σημειωθεί κάποια σημαντική διαφοροποίηση στα προγνωστικά δεδομένα, η επόμενη εβδομάδα φαίνεται να είναι κατάλληλη για όλες τις αγροτικές εργασίες στην ύπαιθρο», ανέφερε κλείνοντας ο μετεωρολόγος.

 

Έδειξε μηδέν ο υδράργυρος

«Πολύ χαμηλές θερμοκρασίες σημειώθηκαν τις πρωινές ώρες της Παρασκευής (σ.σ. χθες) σχεδόν σε ολόκληρη την Κρήτη. Οι πλέον ελάχιστες τιμές σημειώθηκαν στο Οροπέδιο του Ομαλού με 0°C και ακολούθησαν τα Ανώγεια και το Οροπέδιο Λασιθίου με 3°C, ενώ σε πολλές ημιορεινές περιοχές καταγράφηκαν θερμοκρασίες από 5 έως 7°C. Η ψυχρότητα αυτή φαίνεται να παραμένει και τις επόμενες ημέρες, ιδιαίτερα τις πρωινές ώρες, ενώ κατά τη διάρκεια της ημέρας η θερμοκρασία θα διατηρείται σε λογικά για την εποχή επίπεδα με τη βοήθεια και της ηλιακής ακτινοβολίας», επισήμανε ο Μανόλης Λέκκας.

Σχόλια