Κρήτη

Θεματικός τουρισμός στην Κρήτη: «Να ξεφύγουμε από το “ήλιος και θάλασσα”...»

Η Κρήτη έχει όλες τις προδιαγραφές για την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών αναψυχής, σύμφωνα με φορείς του κλάδου

Προς τη σωστή κατεύθυνση κινείται το νομοσχέδιο του θεματικού τουρισμού το οποίο ψηφίστηκε πριν λίγα 24ωρα από την Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, όπως αναφέρουν στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” αρμόδιοι φορείς και θεσμικοί παράγοντες του νησιού. Παρά την αναμφισβήτητη θετική πρωτοβουλία, οι ίδιοι ξεκαθάρισαν πως δεν πρέπει να αποσιωπάται το γεγονός πως χρειάζεται πολλή δουλειά και αρκετή οργάνωση ώστε να δούμε την υλοποίηση προγραμμάτων θεματικού τουρισμού.

Συγκεκριμένα, κατά πλειοψηφία ψηφίστηκε προχθές από την Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Τουρισμού για τον θεματικό τουρισμό. Υπέρ τάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝ.ΕΛ. και Ποτάμι, ενώ όλα τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, πλην του ΚΚΕ που καταψήφισε, επιφυλάχθηκαν για την Ολομέλεια. Η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά διαβεβαίωσε ότι έχει λάβει υπόψη τις παρατηρήσεις και προτάσεις που έχουν γίνει τόσο από τους αρμόδιους φορείς όσο και από τα κόμματα και θα καταθέσει τροπολογίες και νομοτεχνικές βελτιώσεις στο νομοσχέδιο πριν τη συζήτησή του στην Ολομέλεια.

«Πρόκειται για την πρώτη ολοκληρωμένη θεσμική παρέμβαση για την ανάπτυξη του θεματικού τουρισμού με βάση τα διεθνή πρότυπα και τις διεθνείς τάσεις. Είναι ένα νομοσχέδιο που ανοίγει νέους ορίζοντες στους επαγγελματίες του κλάδου και είναι προϊόν ευρείας διαβούλευσης», τόνισε η κ. Κουντουρά. Η υπουργός Τουρισμού υποστήριξε ότι δίνονται λύσεις σε χρόνια προβλήματα, αλλά και σε πάγια δίκαια αιτήματα, και πρόσθεσε ότι στόχος είναι να αναπτυχθούν νέες μορφές τουρισμού στο άμεσο μέλλον και η Ελλάδα να γίνει τουριστικός προορισμός για 365 μέρες τον χρόνο.

Η εφημερίδα “Νέα Κρήτη” επικοινώνησε με μέλη της τουριστικής επιχειρηματικότητας του νησιού, τα οποία μας επισήμαναν πως ο θεματικός τουρισμός είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για να προσελκύσουμε ποιοτικότερο κόσμο.

Ο Μιχάλης Βλατάκης, πρόεδρος Τουριστικών & Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κρήτης, ανέφερε χαρακτηριστικά πως «ο θεματικός τουρισμός είναι ένα εργαλείο για να μπορέσουμε να προσελκύσουμε ποιοτικότερο τουρισμό που έρχεται για τον τόπο μας, με τα ανάλογα οφέλη, αλλά και για να επιμηκυνθεί η σεζόν. Σίγουρα ο θεματικός τουρισμός είναι ένα πρώτο βήμα και κινείται σε σωστή κατεύθυνση. Ωστόσο, θέλει πολλή δουλειά ακόμα. Ο θεματικός τουρισμός δεν προσελκύεται με νομοσχέδια και με ευχολόγια. Στο ανταγωνιστικό περιβάλλον που ζούμε, ο θεματικός τουρισμός απαιτεί πάρα πολλή δουλειά. Χρειάζεται συντονισμός, μάρκετινγκ και δράσεις στους φορείς και στους μελλοντικούς πελάτες του θεματικού τουρισμού. Αυτό εννοώ λέγοντας δουλειά προκειμένου να προσελκύσεις θεματικό τουρισμό, που θα έρθει για σένα, για τον τόπο».

Από την πλευρά του, ο κ. Νίκος Χαλκιαδάκης, πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου, επισήμανε πως ο θεματικός τουρισμός έχει πολλά πλεονεκτήματα για τον τουριστικό και όχι μόνο κόσμο, ενώ σημείωσε: «Το θέμα είναι να υλοποιηθούν οι όποιες αποφάσεις. Σίγουρα η Κρήτη αποτελεί πόλο έλξης για τον θεματικό τουρισμό γιατί το νησί μας μπορεί να δώσει πολλά πράγματα. Ο θεματικός τουρισμός είναι ένα κίνητρο να επιμηκυνθεί η τουριστική σεζόν. Απλά πρέπει να τηρηθούν ορισμένα πράγματα».

«Θετική πρωτοβουλία»

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Μιχάλης Βαμιεδάκης, περιφερειακός σύμβουλος Κρήτης και εντεταλμένος σύμβουλος Τουρισμού, ανέφερε: «Σίγουρα το γεγονός ότι γίνεται μια προσπάθεια συστηματοποίησης και θεσμικής καταγραφής του θεματικού τουρισμού είναι κάτι το θετικό. Είναι θετική πρωτοβουλία. Από την άλλη, όμως, αφήνει πολλά μέρη του φάσματος του θεματικού τουρισμού εκτός όλων αυτών των προβλέψεων και καταγραφών. Κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά χρειάζεται πάρα πολλή δουλειά, γιατί υπάρχουν πολλά ανοιχτά ζητήματα».

Ο ίδιος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο νησί μας, τονίζοντας: «Όσον αφορά την Κρήτη, ο θεματικός τουρισμός μπορεί να αποτελέσει επένδυση. Η Κρήτη έχει όλες τις προδιαγραφές για να αναπτυχθούν τα είδη του θεματικού τουρισμού, τα οποία έχουν να κάνουν τόσο με την ενδοχώρα όσο και στο παραλιακό μέτωπο. Τα προηγούμενα χρόνια έχουμε δει να γίνονται σοβαρές επενδύσεις από τοπικούς επιχειρηματίες. Σίγουρα το γεγονός ότι θα μπαίνουν κανόνες σταδιακά σε αυτό το πλαίσιο είναι θετικό. Όσο βελτιώνεται το πλαίσιο, τόσο πιο πολλές επενδύσεις θα γίνονται, και αυτό μπορεί να φέρει ποιοτικό τουρισμό και επιπλέον να έχουμε προσθετικό τουρισμό σε σχέση με τους επισκέπτες που έρχονται έτσι και αλλιώς».

«Να ξεφύγουμε από το “ήλιος και θάλασσα”...»

Τέλος, η εφημερίδα “Νέα Κρήτη” επικοινώνησε με τον κ. Μανόλη Τσακαλάκη, πρόεδρο του Συλλόγου Ξενοδόχων Νομού Ρεθύμνου, ο οποίος είπε πως ο θεματικός τουρισμός έχει αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης εδώ και πολλά χρόνια μεταξύ των φορέων που εμπλέκονται άμεσα με τον τουρισμό, «για να ξεφύγουμε από το μονοπώλιο που έχουμε μέχρι στιγμής, γιατί ουσιαστικά ήλιο και θάλασσα πουλάμε. Αντέχει βέβαια. “Ήλιος και θάλασσα” θα είναι οι πωλήσεις στο μεγαλύτερο κομμάτι. Όλοι οι υπόλοιποι ανταγωνιστές μας έχουν μπει στο κομμάτι του θεματικού τουρισμού, το οποίο διαφοροποιεί κάποια πακέτα. Θα μπορούσαμε να αναδείξουμε άλλες πτυχές του τουρισμού, όπως τον ιατρικό, καθώς έχουμε τους καλύτερους γιατρούς, τους οποίους δεν έχουμε εκμεταλλευτεί. Σίγουρα χρειάζεται νομοθετικό πλαίσιο ώστε να ξέρει κάποιος πού μπορεί να κινηθεί και να μην αρχίσει να κάνει έξοδα χωρίς περισυλλογή. Πρέπει να υπάρχει ένας μπούσουλας. Ο θεματικός τουρισμός έχεις πολλές ενότητες. Ελπίζω να είναι στη σωστή κατεύθυνση το νομοσχέδιο και να ψηφιστεί στο σύνολό του. Ο τουρισμός είναι η μόνη απασχόληση στην Ελλάδα που διατηρήθηκε κατά την περίοδο της κρίσης». Ο ίδιος εξέφρασε την άποψή του πως η Κρήτη ανεπιφύλακτα μπορεί να αποτελέσει πόλο έλξης θεματικού τουρισμού.

Σχόλια