Μπαράζ ελέγχων ενόψει Χριστουγέννων: Επιστρατεύουν μέχρι και… ιπτάμενες κάμερες

Κρήτη
Μπαράζ ελέγχων ενόψει Χριστουγέννων: Επιστρατεύουν μέχρι και… ιπτάμενες κάμερες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το δίλημμα των καταναλωτών: Χαμηλές τιμές ή ποιότητα;  

Στα ίδια με τα περυσινά επίπεδα εκτιμά ο πρόεδρος του Συνδέσμου Κρεοπωλών Νομού Ηρακλείου, Μιχάλης Βερτούδος, ότι θα κυμανθούν οι τιμές στο γουρουνόπουλο και το χοιρινό κρέας τις μέρες των Χριστουγέννων, αλλά καλεί τους καταναλωτές να επιλέξουν, επιτέλους, τι από τα δύο θέλουν να κάνουν... «να βρουν φτηνό κρέας; Ή να βρουν ποιοτικό κρέας;». Όσο για τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την πάταξη του φαινομένου των ελληνοποιήσεων, ξεκαθαρίζει ότι δεν είναι δυνατόν να δίνει βάρος στη λιανική πώληση του κρέατος, θεωρεί θετικά τα μέτρα στα σύνορα της χώρας, αλλά επισημαίνει ότι «δεν είναι η πρώτη φορά που ακούμε υποσχέσεις. Ελπίζουμε πράγματι αυτή τη φορά να δούμε και πράξεις»!

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι μέσω της εφαρμογής Κοινής Υπουργικής Απόφασης, η οποία αφορά την ιχνηλασιμότητα και την επισήμανση του κρέατος από το σφαγείο μέχρι και τα σημεία λιανικής πώλησης, συνιστώνται σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα κλιμάκια ελέγχου εκ μέρους των αρμόδιων υπηρεσιών (ΔΑΟΚ, ΕΦΕΤ και ΕΛΓΟ “Δήμητρα”) για τη συμμόρφωση της αγοράς σύμφωνα με τις διατάξεις.

Τα κλιμάκια είναι επιφορτισμένα με τη διενέργεια ελέγχων στις επιχειρήσεις εμπορίας ζώων, τα σφαγεία, τις μεταποιητικές επιχειρήσεις, τα κρεοπωλεία, κ.λπ., για τη συμμόρφωση από μέρους τους με όλες τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την προαναφερθείσα ΚΥΑ (υποχρεωτική αναγραφή προέλευσης, εγγραφή στην ηλεκτρονική εφαρμογή “Άρτεμις” κ.λπ.).

Η εντατικοποίηση των επισήμων ελέγχων θα συμβάλει άμεσα στη διασφάλιση της υγιεινής και της ασφάλειας των τροφίμων, στην πάταξη των παράνομων ελληνοποιήσεων στην αγορά, στην προστασία του καταναλωτικού κοινού από την παραπλάνηση και στην προστασία από τις αθέμιτες πρακτικές που, ιδιαίτερα τις περιόδους των γιορτών, έβρισκαν πρόσφορο έδαφος.

Μέχρι και ιπτάμενη κάμερα...

Ένα πακέτο μέτρων για την πάταξη των ελληνοποιήσεων προαναγγέλλει, απαντώντας εγγράφως στη Βουλή, η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ολυμπία Τελιγιορίδου.

Ειδικότερα, απαντώντας σε ερώτηση βουλευτή στη Βουλή, η υφυπουργός ανακοίνωσε μέτρα όπως:

  • Προγραμματισμός προσλήψεων εξειδικευμένου προσωπικού (γεωπόνοι) που θα ενισχύσουν τα σημεία εισόδου-εξόδου από τη χώρα (π.χ. Ηγουμενίτσα, Προμαχώνας, Κήποι Έβρου κ.α.).
  • Προγραμματισμός κατασκευής ειδικών εγκαταστάσεων στα σημεία εξόδου-εισόδου, µε όλα τα σύγχρονα μέσα εποπτείας (κάμερες, επιπλέον X-ray scan, drones κ.λπ.).
  • Προγραμματισμός αλλαγής του Π.Δ. 97/2017 µε επιπλέον αύξηση των ελεγκτικών αρμοδιοτήτων των ΠΚΠΦΠ & Φ.Ε. (Περιφερειακά Κέντρα Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου) µε την προσθήκη νέων προϊόντων (π.χ. γάλα κ.ά.), καθώς και αλλαγή των χωρικών αρμοδιοτήτων τους.
  • Σχεδιασμός συνεργασίας ομάδων εργασίας της Κ.Υ. του ΥΠΑΑΤ και της ΑΑΔΕ για επιχειρησιακά παίγνια προσομοίωσης ελέγχου.
  • Τροποποίηση του κυρωτικού Νόμου 4235/2014 µε ειδική μνεία στους έκτακτους ελέγχους σε μεταφορικά μέσα στα οδικά δίκτυα.
  • Τροποποίηση του Νόμου 4235/2014 µε αυστηρότερα πρόστιμα σε περιπτώσεις ελληνοποιήσεων.
  • Σχεδιασμός ειδικών διαδικασιών εποπτείας εν δυνάμει παράτυπων φορτίων και μεταφορικών μέσων.
  • Δοκιμαστικές εφαρμογές δορυφορικών υπηρεσιών µε εφαρμογή στον έλεγχο.

«Μακάρι να τα δούμε στην πράξη»

«Όλοι ευελπιστούμε να δούμε στην πράξη να λαμβάνονται μέτρα στα σύνορα της χώρας», λέει στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” ο πρόεδρος του Συνδέσμου Κρεοπωλών Νομού Ηρακλείου Μιχάλης Βερτούδος. «Μέχρι τώρα το υπουργείο με τον νόμο του 2017 έχει βάλει ελέγχους μόνο στα σημεία λιανικής πώλησης του κρέατος. Δηλαδή όλες οι ελληνοποιήσεις γίνονται στα σημεία αυτά; Με τον νόμο αυτό εμείς ξεσηκωθήκαμε, γιατί μας έβαλαν να δαπανήσουμε ένα σωρό χρήματα για να αλλάξουμε για άλλη μια φορά τις ταμειακές μας μηχανές. Η υπόθεση βρίσκεται στο Συμβούλιο της Επικρατείας»...

Το δίλημμα των καταναλωτών: Χαμηλές τιμές ή ποιότητα;

Αναφορικά με την αγορά των Χριστουγέννων, ο Μιχάλης Βερτούδος απευθύνει προς τον καταναλωτή το εξής μήνυμα: «Να επιλέξει ανάμεσα σε δύο σημεία: ή στις τιμές ή στην ποιότητα. Είναι ένα κομμάτι που αφορά στον ανταγωνισμό στην τιμή και ένα άλλο κομμάτι που αφορά στην ποιότητα. Είναι δύο πράγματα αντίθετα»...

Για την Κρήτη ο πρόεδρος των κρεοπωλών τονίζει πως «μπορεί στο νησί μας να έχουν μείνει λίγες μονάδες παραγωγής χοιρινού κρέατος, όμως υπάρχουν και στην υπόλοιπη Ελλάδα προμηθευτές μας. Εμείς, ως παραδοσιακοί κρεοπώλες, ξεκαθαρίζουμε ότι θα καλύψουν στο 100% τις ανάγκες των δικών μας πελατών μόνο σε ελληνικά γουρουνόπουλα και χοιρινά. Αλλά μιλάω πάντα για τα μέλη του Συνδέσμου Κρεοπωλών Νομού Ηρακλείου», καταλήγει ο Μιχάλης Βερτούδος, που διαβεβαιώνει τους καταναλωτές ότι ο κλάδος του θα έχει πλήρως τροφοδοτηθεί με τα κρέατα για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι γύρω στις 20 του Δεκέμβρη.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News