Guardian: Πώς η Κρήτη έδιωξε τη Χρυσή Αυγή

Κρήτη
Guardian: Πώς η Κρήτη έδιωξε τη Χρυσή Αυγή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η βρετανική εφημερίδα αφιερώνει ρεπορτάζ της στο ακροδεξιό κόμμα και τους ακτιβιστές που κατάφεραν να το διώξουν από το νησί

Αφιέρωμα στους δασκάλους και τους ακτιβιστές του Ηρακλείου που κατάφεραν να διώξουν τη Χρυσή Αυγή από το νησί κάνει ο Guardian, με ιδιαίτερη μνεία στα γραφεία του κόμματος στην οδό Ηροδότου της Αλικαρνασσού.

Το ρεπορτάζ της δημοσιογράφου Jessica Bateman έχει τίτλο: «Η ιδέες τους δεν έχουν κανένα χώρο εδώ: Πώς η Κρήτη έδιωξε τη Χρυσή Αυγή.».

Στο κείμενο που δημοσιεύεται στη βρετανική εφημερίδα, η εκπαιδευτικός Μαρία Οικονομάκη περιγράφει πώς μέλη της Χρυσής Αυγής επιχείρησαν να επηρεάσουν μικρούς μαθητές: «Δύο από τους 13χρονους μαθητές μου είχαν οικογενειακά προβλήματα. Η Χρυσή Αυγή τους προσέγγισε σε καφετέριες και καταστήματα παρουσιάζοντας τους εαυτούς τους ως οικογένεια και ως άτομα που μπορούν να τους προστατεύσουν. Παράλληλα, τους έκαναν μαθήματα ελληνικής ιστορίας. Μετά ήρθε η βία και το μαχαίρωμα δύο Πακιστανών εργατών. Τότε σκέφτηκαν: “Θεέ μου, τι συμβαίνει σ’ αυτή τη γειτονιά;»

Κάνοντας μία ιστορική αναδρομή, ο Guardian αναφέρει ότι η Χρυσή Αυγή δημιουργήθηκε το 1980 και παρέμεινε ένα περιθώριο, μέχρι την καταστροφική οικονομική κρίση της Ελλάδας που ξεκίνησε το 2009.

Το «αφήγημα» του κόμματος βρήκε απήχηση στους απογοητευμένους ψηφοφόρους και έτσι κατέληξε να είναι η Τρίτη δύναμη στη χώρα.

«Επειδή είναι ένα κίνημα βάσης, η τοπική υποστήριξη είναι θεμελιώδης για την επιτυχία της», εξηγεί η επίκουρη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Reading, Δάφνη Χαλικιοπούλου. «Στόχευε περιοχές, όπου γνώριζε ότι θα μπορούσε να οικοδομήσει μια καλή παρουσία και επέκτεινε σημαντικά την οργάνωσή της».

Στο Ηράκλειο η ΧΑ επέλεξε την εργατική γειτονιά της Νέας Αλικαρνασσού με πολλούς ανέργους και μακρά ιστορία μεταναστών από τη Μικρά Ασία και την ανατολική Ευρώπη, όπου άνοιξε γραφεία το 2011 με το αντιφασιστικό κίνημα της μεγαλονήσου να προσπαθεί στην αρχή να αντιδράσει, κινητοποιώντας τον ντόπιο πληθυσμό, αλλά ανεπιτυχώς.

Όλα όμως άλλαξαν το Σεπτέμβριο του 2013 με τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

Στο μεταξύ, σ’ ολόκληρο το νησί δάσκαλοι κινητοποιήθηκαν για το πρόβλημα της ριζοσπαστικοποίησης στα σχολεία. «Οι φασίστες κινούνταν έξυπνα και ύπουλα μέσα στη μαθητική κοινότητα, που δεν καταλάβαμε τι συνέβαινε στην αρχή», είπε ο Φώτης Μπιχάκης, ιδρυτής του Κρητικού Συνδέσμου Αντιφασιστών Δασκάλων. «Ήταν εύκολο να χειραγωγηθούν νέοι μαθητές, που ένιωθαν απογοητευμένοι».

Διαβάστε ΕΔΩ ολόκληρο το ρεπορτάζ,  

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News