default-image

Υδρογονάνθρακες: Εκκίνηση με επενδύσεις 500 εκ. ευρώ

Κρήτη
Υδρογονάνθρακες: Εκκίνηση με επενδύσεις 500 εκ. ευρώ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στη δημοσιότητα τα πρώτα ποσά δαπανών για τις έρευνες υδρογονανθράκων

Εν αναμονή της κύρωσης από το ελληνικό Κοινοβούλιο των συμβάσεων παραχώρησης για την έρευνα-αξιοποίηση υδρογονανθράκων στην Κρήτη και στο Ιόνιο, να που αρχίζουν και βγαίνουν στη δημοσιότητα και τα πρώτα αριθμητικά στοιχεία σε επίπεδο επενδυτικών δαπανών για τις πρώτες φάσεις ερευνών!

Για του λόγου το αληθές, το ύψος των επενδύσεων που έχουν δεσμευτεί να υλοποιήσουν στη φάση της έρευνας για υδρογονάνθρακες οι εταιρείες στις οποίες έχουν γίνει μέχρι στιγμής οι παραχωρήσεις των θαλάσσιων και χερσαίων περιοχών στη Δυτική Ελλάδα ανέρχεται στα 500 εκατομμύρια ευρώ...

Η είδηση βγήκε διά στόματος του καθ' ύλην αρμόδιου, δηλαδή του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων Γιάννη Μπασιά, στο πλαίσιο του φόρουμ της Ανατολικής Μεσογείου για την ενεργειακή νομοθεσία που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.

Οι δεσμεύσεις αυτές για επενδύσεις ύψους 500 εκατ. ευρώ στην πρώτη φάση ερευνών στη Δυτική Ελλάδα περιγράφονται στις συμβάσεις για την 7ετή ή 8ετή ερευνητική περίοδο. Συμβάσεις, όπως τόνισε ο κ. Μπασιάς, οι οποίες κυρώνονται από τη Βουλή. Για τον λόγο αυτό δεν απέκλεισε επιχειρηματικές συμφωνίες για είσοδο ή αποχώρηση εταιρειών από τις ερευνητικές κοινοπραξίες, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην ευρύτερη περιοχή.

Τόνισε, δε, ότι οι εταιρείες που έχουν την τεχνική και οικονομική δυνατότητα να δραστηριοποιηθούν σε μεγάλα θαλάσσια βάθη, όπως αυτά που απαντώνται στο Ιόνιο και το Κρητικό πέλαγος, μετρώνται στα δάχτυλα του ενός χεριού, ενώ η τεχνολογία που θα επιτρέψει γεωτρήσεις σε βάθη μεγαλύτερα από τα 3.000 μέτρα αναμένεται να είναι διαθέσιμη περίπου την εποχή που θα αποφασιστεί η πραγματοποίηση ή μη παραγωγικών γεωτρήσεων στην Ελλάδα. Αυτό σημαίνει ότι, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της ΕΔΕΥ, η χώρα μας θα γίνει εργαστήριο για τη νέα τεχνολογία.

Ο κ. Μπασιάς παρουσίασε την ευρύτερη γεωγραφική περιοχή, διακρίνοντάς τη σε τρεις περιοχές: την ανατολική Μεσόγειο (Αίγυπτος, Κύπρος, Ισραήλ), όπου έχουν γίνει μεγάλες ανακαλύψεις τα τελευταία χρόνια, τη Μαύρη Θάλασσα (Ρουμανία), όπου επίσης υπάρχουν ανακαλύψεις και ερευνητικό ενδιαφέρον, και τη ζώνη δυτικά της Κέρκυρας έως νότια της Κρήτης, όπου δεν έχουμε ακόμα ανακαλύψεις αλλά θα δαπανηθούν εκατοντάδες εκατομμύρια για έρευνες από μεγάλες εταιρείες.

Σε φάση αναμονής

Όπως ανέφερε εκ νέου ο πρόεδρος της ΕΔΕΥ, μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται η κύρωση από τη Βουλή των συμβάσεων που υπεγράφησαν πρόσφατα για την παραχώρηση θαλάσσιων περιοχών στο Ιόνιο (Κοινοπραξία ΕΛ.ΠΕ.-Repsol), δυτικά και βορειοδυτικά της Κρήτης (κοινοπραξία Total, ExxonMobil και ΕΛ.ΠΕ.), καθώς και στο “μπλοκ 10” (ΕΛ.ΠΕ.).

Για το μέτωπο έρευνας-αξιοποίησης του ορυκτού πλούτου της Κρήτης θυμίζουμε ότι το πρώτο κομβικό βήμα έγινε στα τέλη Σεπτεμβρίου, όταν και είχαμε τη μονογραφή των σχετικών συμβάσεων για τα δύο μεγάλα θαλάσσια οικόπεδα δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης, μεταξύ του υπουργού Ενέργειας-Περιβάλλοντος Γιώργου Σταθάκη και της ισχυρής γαλλο-αμερικανικο-ελληνικής κοινοπραξίας που έχει επιλεγεί.

Επόμενο βήμα είναι ο έλεγχος και η έγκριση των συμβάσεων παραχώρησης από το Ελεγκτικό Συνέδριο, ώστε να “πέσουν” μετά οι τελικές υπογραφές και η κοινοπραξία που έχουν συστήσει η αμερικανική ExxonMobil, η γαλλική Total και τα Ελληνικά Πετρέλαια να βάλει μπρος τις πρώτες έρευνες.

Καθυστέρηση για την Κρήτη - Περιμένουν το “πράσινο φως” του Ελεγκτικού

Πού βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή για την Κρήτη; Στο υπουργείο και στην ΕΔΕΥ περιμένουν το “πράσινο φως” του Ελεγκτικού Συνεδρίου για να πάνε στις τελικές υπογραφές των συμβάσεων με τη γαλλο-αμερικανικο-ελληνική κοινοπραξία, ώστε να έρθουν κατόπιν οι συμβάσεις για τα θαλάσσια οικόπεδα νοτιοδυτικά του νησιού μας προς κύρωση στο ελληνικό Κοινοβούλιο... Η αλήθεια είναι ότι κανείς θα περίμενε να είχαν ήδη “πέσει” οι οριστικές υπογραφές στις συμβάσεις, δεδομένου ότι μονογράφησαν πριν από ένα και πλέον δίμηνο. Προφανώς υπάρχει μια σχετική καθυστέρηση στο Ελεγκτικό Συνέδριο.

Εντωμεταξύ, όπως έχουμε γράψει, νέους επενδυτές (ει δυνατόν το ίδιο μεγάλους “παίκτες” της παγκόσμιας πετρελαϊκής σκηνής, όπως η αμερικανική Exxonmobil και η γαλλική Total, που ετοιμάζουν ήδη σε σύμπραξη με τα ΕΛ.ΠΕ. γεωτρύπανα νοτιοδυτικά της Κρήτης) θέλει να προσελκύσει η ΕΔΕΥ για έρευνες και μελλοντική εξόρυξη υδρογονανθράκων στη νοτιοανατολική πλευρά της Κρήτης, κάτω δηλαδή από το Λασίθι! Τα δύο νέα θαλάσσια μπλοκ θα καλύπτουν όλο τον θαλάσσιο χώρο από τη Γαύδο μέχρι τα νοτιοανατολικά του νησιού, βάζοντας έτσι και τον Νότο του νομού Λασιθίου στο κάδρο των ενεργειακών εξελίξεων...

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News