Όταν οι Μπους γεύονταν παραδοσιακά ντολμαδάκια στην Κρήτη

Κρήτη
Όταν οι Μπους γεύονταν παραδοσιακά ντολμαδάκια στην Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εντυπωσιάστηκε το ζεύγος Μπους από το κρητικό ελαιόλαδο

Ο Τζορτ Χέρμπερτ Ουόκερ Μπους, που απεβίωσε την Παρασκευή, ήταν ο πρώτος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, ύστερα από 32 χρόνια, που επισκέφθηκε τη χώρα μας τον Ιούλιο του 1991.

Κατά τη διάρκεια της προεδρίας του από το 1989 έως και το 1993, ανέπτυξε στενές σχέσεις με τον τότε Έλληνα πρωθυπουργό, Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, ο οποίος τον Ιούνιο της προηγούμενης χρονιάς, είχε γίνει ο πρώτος πρωθυπουργός της χώρας που επισκεπτόταν τον Λευκό Οίκο από το 1964 και τον Γεώργιο Παπανδρέου.

Κατά την παραμονή του στην Ελλάδα, ο Μπους συνομίλησε με Ελληνοαμερικανούς επιχειρηματίες, επισκέφθηκε τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, ενώ μετέβη και στην Κρήτη, όπου συναντήθηκε με τις αμερικανικές δυνάμεις στη στρατιωτική βάση της Σούδας, αλλά επισκέφθηκε και τον τάφο του Ελευθέριου Βενιζέλου.

Από τον Ναύσταθμο της Σούδας, ο Μπους αναφέρθηκε στους δεσμούς φιλίας και συμμαχίας Ελλάδος και ΗΠΑ. «Μέρα με τη μέρα, η Σούδα έκανε άριστα το καθήκον της», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά.

Στην Κρήτη, ο Τζορτζ Μπους και η Πρώτη Κυρία Μπάρμπαρα - που πέθανε τον Απρίλιο του 2018 - είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν την οικία Μητσοτάκη, όπου λέγεται ότι εντυπωσιάστηκαν από τις μαγειρικές δεξιότητες της συζύγου του Έλληνα πρωθυπουργού, Μαρίκας, και ιδιαιτέρως με το παραδοσιακό γεύμα που τους είχε ετοιμάσει, τα ντολμαδάκια. Ο Αμερικανός πρόεδρος φέρεται να είχε επίσης ενθουσιαστεί με το κρητικό ελαιόλαδο, που πήρε μαζί του στην Ουάσινγκτον.

Στις 29 Μαΐου του 2017, όταν έφυγε από τη ζωή ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο Τζορτζ Μπους σε επίσημη ανακοίνωσή του εξέφρασε τα συλλυπητήριά του αλλά και τη μεγάλη του εκτίμηση για τον Έλληνα πρωθυπουργό, του οποίου η θητεία συνέπεσε σε σημαντικό βαθμό με τη δική του.

https://www.youtube.com/watch?v=VMcgJCnV9MU?enablejsapi=1&rel=0&autohide=1&showinfo=0&controls=1&disablekb=1&wmode=transparent&modestbranding=1&html5=1&autohide=1

Πηγή: kathimerini.gr

κεντρική φωτογραφία: parapolitika.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News