Αλ. Πουλακάκης: Ο πρωτοπόρος που έφερε το ηλεκτρικό ρεύμα στην Κρήτη

Κρήτη
Αλ. Πουλακάκης: Ο πρωτοπόρος που έφερε το ηλεκτρικό ρεύμα στην Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το 1911 κατασκεύασε θερινό σινεμά στην πλατεία Ελευθερίας. Φίλος με τον Ελευθέριο Βενιζέλο τον είχε σώσει με μία άμαξα...

Πρόκειται για τον άνθρωπο που αποδεδειγμένα άλλαξε τη ροή των δεδομένων στο Ηράκλειο αλλά και γιατί όχι σε ολόκληρη την Κρήτη.

Ο λόγος για τον Αλέξανδρο Πουλακάκη, ο οποίος στις αρχές του 20ου αιώνα έφερε για πρώτη φορά στο Ηράκλειο το ηλεκτρικό ρεύμα βγάζοντας από το καθημερινό σκοτάδι τους κατοίκους του νησιού.

Ο άνθρωπος που πρώτος έφερε, βάσει αποδεδειγμένων στοιχείων, γεννήτρια στο Ηράκλειο και μάλιστα από τη Γερμανία ήταν ο Αλέξανδρος Πουλακάκης: κινηματογραφικός επιχειρηματίας της πόλης, μέλος μιας από τις πιο πλούσιες οικογένειες του νομού Ηρακλείου με καταγωγή από τις Στάβιες Μεσαράς, που εκποίησε όλη την περιουσία του για το θέατρο και τον κινηματογράφο.

Γεννημένος το 1866, ο Πουλακάκης αρχικά δραστηριοποιήθηκε στο εμπόριο και το 1911 ξεκίνησε ν' ασχολείται με τις επιχειρήσεις θεαμάτων, κατασκευάζοντας ένα θερινό κινηματοθέατρο στην πλατεία Ελευθερίας, στο μέγαρο «Ηλέκτρα» το οποίο ονομάστηκε «Πολυθέαμα»… Πηγή ενέργειας του μία γεννήτρια που ο ίδιος μέσα από τα ταξίδια που πραγματοποίησε σε όλο τον κόσμο, έφερε πίσω στην πόλη του.

Ο δημοσιογράφος Λευτέρης Κουμαντάκης με την κάμερα της εκπομπής «ΚΡΗΤΗ ΣΗΜΕΡΑ» της ΚΡΗΤΗ TV, αναζήτησε εντόπισε  στη συνέχεια τους απογόνους του μεγάλου αυτού ευεργέτη… τα τέσσερα εγγόνια του που τους υποδέχτηκαν με περίσσια χαρά, γύρισαν το χρόνο πίσω περιγράφοντας την προσωπικότητα του, αγαπητού παππού τους, Αλέξανδρου Πουλακάκη. 

Το 1921 λειτούργησε για τελευταία χρονιά το «Πολυθέαμα», τη θέση του οποίου πήρε δύο χρόνια αργότερα η κλειστή αίθουσα «Πουλακάκη», ένα πολυτελές κινηματοθέατρο που φιλοξένησε πολλούς και διάσημους θιάσους της εποχής, όπως αυτόν της Μαρίκας Κοτοπούλη.

Χρόνια αργότερα ο Αλέξανδρος Πουλακάκης και η ευρηματικότητα του αποτελούν το έναυσμά και το παράδειγμα για τους διοικούντες της πόλης, να παρέχουν φως μέσω γεννήτριας σε σπίτια του Ηρακλείου. Το Δεκέμβριο του 1925 το φως φτάνει και επίσημα στα σπίτια των Ηρακλειωτών.

Και όχι μόνο αυτό… το 1931 η αίθουσα Πουλακάκη έγινε η πρώτη τοπική αίθουσα που πρόβαλλε ηχητικές ταινίες, αφού αυτό που επικρατούσε ήταν ο βουβός κινηματογράφος.

Κάτι που πολλοί δεν γνωρίζουν είναι πως ο ηρακλειώτης Αλ. Πουλακάκης, είχε και προσωπικές σχέσεις με τον εθνικό ευεργέτη ΕΛ. Βενιζέλο, αφού χρειάστηκε να είναι στο πλευρό του σε δύσκολες στιγμές, όπως στην απόπειρα δολοφονίας του μεγάλου πολιτικού στις Αρχάνες.

Ο Πουλακάκης σταδιακά έχασε την κυριότητα της επιχείρησης ξεκινώντας από το 1939, όταν πούλησε το 50% στους επιχειρηματίες Χατζιδάκη, Ρασιδάκη και αδερφούς Τσιλένη. Ο Πουλακάκης πέθανε το 1941, όταν  κατά τη διάρκεια του πολέμου δυο βόμβες κατέστρεψαν τα πάντα στο σημείο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News