Κακοκαιρία στην Κρήτη - Έπεσαν δέντρα και αντικείμενα - Απαγορευτικό στα πλοία

Κρήτη
Κακοκαιρία στην Κρήτη - Έπεσαν δέντρα και αντικείμενα - Απαγορευτικό στα πλοία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο «πόδι» βρίσκεται η πυροσβεστική

Άσχημα καιρικά φαινόμενα επικρατούν στην Δυτική Κρήτη τις τελευταίες ώρες προκαλώντας προβλήματα και ζημιές, ευτυχώς μικρής έκτασης.

Όπως έγινε γνωστό στα Χανιά και κυρίως μέσα στην πόλη, υπήρξαν κοπές δύο δέντρων αλλά και πτώσεις αντικειμένων στο οδόστρωμα  χωρίς ευτυχώς την ώρα των περιστατικών να υπάρξουν τραυματισμοί.

Στο σημείο έσπευσε η πυροσβεστική με 3 οχήματα και 9 πυροσβέστες για την αντιμετώπιση και των 4 περιστατικών.

Πάντως η κακοκαιρία έχεί ήδη κάνει αισθητή την παρουσία της στην Κρήτη, με ισχυρούς ανέμους να πνέουν από νωρίς το μεσημέρι στα Δυτικά του νησιού θέτοντας σε επιφυλακή την πυροσβεστική και τις αρχές.

Η κακοκαιρία όσον περνούν οι ώρες θα επεκταθεί και στην υπόλοιπη Κρήτη.

Δεμένα παραμένουν τα πλοία στα λιμάνια της Κρήτης

Ενώ να σημειωθεί ότι ισχύει απαγορευτικό και στα πλοία αφού δεμένα θα παραμείνουν τα πλοία από Ηράκλειο και Χανιά για Πειραιά αφού οι άνεμοι είναι θυελλώδεις πνέοντας μέχρι και 9-10 μποφόρ.

Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα πολύ προσοχή απαιτεί η δεύτερη φάση αυτής της κακοκαιρίας η οποία φαίνεται να ξεκινάει από τις πρωινές ώρες της Πέμπτης, αρχικά από τα δυτικά τμήματα της Κρήτης και πολύ γρήγορα θα επεκταθεί και ανατολικότερα, επηρεάζοντας σταδιακά ολόκληρη την Κρήτη.

Εν αναμονή της Κακοκαιρίας

Όπως αναφέρθηκε και στο χθεσινό δελτίο καιρού η απομάκρυνση του Βαρομετρικού Χαμηλού προς την Αν. Μεσόγειο και η βίαιη εισβολή του Υψηλού Βαρομετρικού από τα βόρεια θα προκαλέσει μία ζώνη σύγκλισης στην οποία αναπτύσσεται μία αρκετά έντονη καιρική κατάσταση η οποία αναμένεται στις επόμενες ώρες να επηρεάσει την Κρήτη. Ήδη στα δυτικά της Κρήτης σημειώνονται βροχές και έχουν εμφανισθεί και οι πρώτες Καταιγίδες. Η συνημμένη εικόνα επιβεβαιώνει με τον καλύτερο τρόπο την όλη αυτή καιρική κατάσταση με τους χρωματιστούς σταυρούς να απεικονίζουν τα στίγματα των κεραυνών των Καταιγίδων.

Την ίδια στιγμή από τα δεδομένα των μετεωρολογικών σταθμών στο Αιγαίο πέλαγος έχουν ενισχυθεί οι Βόρειοι – Βορειοανατολικοί άνεμοι στο Κεντρικό και ΝΔ Αιγαίο και κατέρχονται νοτιότερα.

Τα νεότερα προγνωστικά δεδομένα επιβεβαιώνουν και πάλι την μετακίνηση αυτής της καιρικής κατάστασης σταδιακά από τα δυτικά προς τα ανατολικά τμήματα της Κρήτης. Αναμένονται λοιπόν στις επόμενες ώρες βροχές, κατά τόπους ισχυρές, καθώς και εκδήλωση καταιγίδων.

Τα φαινόμενα αυτά θα διατηρηθούν για αρκετό διάστημα επηρεάζοντας το νησί μας. Η καθυστέρηση της πολύ ψυχρής αέριας μάζας δεν ευνοεί την έναρξη των όποιων χιονοπτώσεων στα ορεινά, από τις βραδινές όμως ώρες αναμένεται να κάνουν την εμφάνιση τους σε ύψη πάνω από τα 1.300 μέτρα , αν και χιονόνερο μπορεί να εμφανισθεί και σε χαμηλότερα ύψη. Οι Βόρειοι άνεμοι θα ενισχυθούν και αυτοί στις επόμενες ώρες, με εντάσεις που θα φθάνουν τα 6 – 7, τοπικά έως και τα 8 Μποφώρ ( με μέγιστες ριπές που θα ξεπερνούν και τα 9 Μποφώρ σε περιοχές στα νότια τμήματα της Κρήτης καθώς και στα πελάγη). Λόγω των πολύ ισχυρών ανέμων θα εκδηλωθεί και υψηλός κυματισμός στις βόρειες παράκτιες ζώνες της Κρήτης. Η αναμενόμενη πτώση της θερμοκρασίας θα γίνει περισσότερο αισθητή από αύριο Παρασκευή.

Βροχές κατά τόπους ισχυρές, ιδιαίτερα σε βόρεια τμήματα της Κρήτης, αναμένονται να εκδηλωθούν και την Παρασκευή, μέχρι τις απογευματινές  ώρες όπου ξεκινά και η ύφεση του καιρού με την σταδιακή εξασθένηση και των Βορείων ανέμων.

Βελτιωμένη θα είναι η εικόνα του καιρού για το Σάββατο με λίγες μόνο νεφώσεις στα βόρεια ορεινά και του ανέμους να εξασθενούν στα 3 – 4 Μποφώρ. Η θερμοκρασία το πρωί θα είναι σε αρκετά χαμηλά επίπεδα, ιδιαίτερα σε ορεινές ζώνες.

 φωτογραφία αρχείου

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News