Με Ιεράρχες της Κρήτης ο Πάνος Καμμένος

Κρήτη
Με Ιεράρχες της Κρήτης ο Πάνος Καμμένος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Διαφοροποιήθηκε -για ακόμη μία φορά- από την κυβερνητική γραμμή: «Θα συμφωνήσουμε μόνο εάν συμφωνήσει στο σύνολό της η Ιεραρχία»

Νέα διαφοροποίηση του Πάνου Καμμένου από την επίσημη κυβερνητική γραμμή ήταν η εικόνα που διαμορφώθηκε χθες, μετά τη συνάντηση που είχε με την εξαμελή αντιπροσωπία της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων τάχθηκε υπέρ των θέσεων των κληρικών, ενώ δε δίστασε να υποστηρίξει ότι πρέπει να εξασφαλιστεί συνταγματικά η μονιμότητα των ιερέων, αλλά και η εξασφάλιση του μισθού τους από το ελληνικό κράτος. Τέτοιες δηλώσεις έρχονται σε ευθεία αντιπαράθεση με τις δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, που σπεύδουν σε τακτικά χρονικά διαστήματα να δηλώσουν τον διαχωρισμό Εκκλησίας-Πολιτείας.

Συγκεκριμένα, χθες το πρωί συναντήθηκε η εξαμελής αντιπροσωπία της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης με τον Πάνο Καμμένο, προκειμένου ο πρόεδρος του συγκυβερνώντος κόμμα να λάβει ενημέρωση για τα αιτήματα της Εκκλησίας της Κρήτης, όπως ακριβώς έλαβαν γνώση οι πρόεδροι και στελέχη άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης προχθές Δευτέρα το πρωί. Ο Πάνος Καμμένος άκουσε με προσοχή τα αιτήματα των Κρητικών ιεραρχών, οι οποίοι έχουν εκφράσει την ξεκάθαρη αντίθεσή τους στη συμφωνία Τσίπρα-Ιερώνυμου.

Μετά το τέλος της συνάντησης, ο Πάνος Καμμένος τόνισε πως πάγια θέση τόσο του ίδιου όσο και του κόμματός του σε μια επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση είναι να συμφωνεί η Ιεραρχία, στην οποία συμπεριλαμβάνεται και η Εκκλησία της Κρήτης. Ο ίδιος υποστήριξε, μεταξύ άλλων, πως η μονιμότητα και ο μισθός των κληρικών πρέπει να εξασφαλιστούν συνταγματικά.

«Η πάγια θέση μου ως αρχηγού των Ανεξάρτητων Ελλήνων και προέδρου συγκυβερνώντος κόμματος είναι ότι εμείς θα ακούσουμε με προσοχή και θα συμφωνήσουμε μόνο εάν συμφωνήσει στο σύνολό της η Ιεραρχία, όπου συμπεριλαμβάνεται και η Εκκλησία της Κρήτης. Συζητήσαμε με την εξαμελή αντιπροσωπία για το άρθρο 21 και είναι ξεκάθαρο ότι ο θεσμός της οικογένειας είναι ο θεσμός της ελληνικής κοινωνίας, και πιστεύουμε ότι δε θα πρέπει να αρθεί το συγκεκριμένο άρθρο. Όπως ανακοίνωσα και με την Ένωση Ιερέων Ελλάδας, η θέση η δική μας είναι ότι θα πρέπει να κατοχυρωθεί συνταγματικά η μονιμότητα των ιερέων και συνταγματικά να κατοχυρωθεί η εξασφάλιση του μισθού από το κράτος. Αυτές οι δύο προϋποθέσεις θα μπορέσουν να δώσουν τη δυνατότητα να γίνει οποιαδήποτε συζήτηση σε σχέση με την εκμετάλλευση της εκκλησιαστικής περιουσίας, στην οποία ουδείς έχει αντίρρηση, από τη στιγμή που θα αποφέρει έσοδα και στην Εκκλησία και στο Κράτος. Συμφώνησα και στο άρθρο 3 σε σχέση με την παραμονή της λέξης “του Χριστού” στην Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία και πιστεύω ότι η συζήτηση για συνταγματική αλλαγή θα γίνει, σεβόμενη και την άποψη της Εκκλησίας μας, αλλά και της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Την ευχαρίστησή του εξέφρασε ο Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος μετά το τέλος της συνάντησης με τον υπουργό, έχοντας διαβεβαιωθεί από τον ίδιο πως είναι αναγκαίο να εξασφαλιστεί συνταγματικά το καθεστώς της μισθοδοσίας.

«Καταθέσαμε ένα υπόμνημα της Εκκλησίας της Κρήτης, όπου αναφέρεται στην παραμονή του άρθρου 3 στο πλαίσιο της αναθεώρησης του Ελληνικού Συντάγματος, το οποίο είπε πως εκείνο σε σας πρέπει να παραμείνει έτσι όπως έχει. Επίσης, επιδιώκουμε την παραμονή του άρθρου 21, που αφορά τον θεσμό της ελληνικής οικογένειας. Όσον αφορά στη μισθοδοσία των κληρικών, που απασχολεί όχι μόνο τους κληρικούς της Εκκλησίας της Κρήτης, αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας, με πολύ χαρά ακούσαμε ότι η θέση του κόμματός του είναι να παραμείνει το καθεστώς της μισθοδοσίας όπως έχει με την εγγύηση της Ελληνικής Πολιτείας. και μάλιστα να κατοχυρωθεί συνταγματικά στο υπό αναθεώρηση Σύνταγμα», τόνισε χαρακτηριστικά ο Σεβασμιότατος Κύριλλος.

Με βουλευτές του νησιού: Διαδοχικές επαφές στην Αθήνα

Είναι άξιο αναφοράς πως η εξαμελής αντιπροσωπία της Εκκλησίας της Κρήτης, πέρα από τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων που βρίσκονται εντός Κοινοβουλίου, συνάντησε και τους Κρήτες βουλευτές προχθές Δευτέρα το βράδυ. Σκοπός της συνάντησης ήταν η διεξοδική ενημέρωση των εκπροσώπων της νομοθετικής εξουσίας γύρω από τις σχέσεις Εκκλησίας-Πολιτείας.

Από τη συγκεκριμένη συνάντηση, ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η δήλωση του κ. Γιάννη Μιχελογιαννάκη, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου, ο οποίος υπεραμύνθηκε των αιτημάτων των κληρικών. Ο ίδιος, αν και μέλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, ξεκαθάρισε πως διαφωνεί με την αναθεώρηση του άρθρου 3.

«Σε αυτόν τον διάλογο, όσον αφορά στη θέση μου ως Μιχελογιαννάκης, ξεκαθάρισα πως σε καμία περίπτωση δε δέχομαι την αναθεώρηση του άρθρου 3 για διαχωρισμό Εκκλησίας-Κράτους. Εξήγησα τους λόγους οι οποίοι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να το επιτρέψουν αυτό. Όσον αφορά στην εκκλησιαστική περιουσία, ξεκαθάρισα πως η εκκλησιαστική περιουσία της Κρήτης δε φτάνει για να μπορέσει να καλύψει τους μισθούς των κληρικών. Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της μισθοδοσίας των κληρικών, είπα πως εργασιακά, υγειονομική περίθαλψη, εφάπαξ, μισθός, σύνταξη και επίδομα γάμου να παραμείνουν όπως είναι», είπε χαρακτηριστικά.

Στην ίδια γραμμή κινείται και το ΚΚΕ, με τον βουλευτή Μανόλη Συντυχάκη να εκφράζει την αντίθεση του Κόμματος με το προσχέδιο συμφωνίας, αλλά και την κάλυψη των δαπανών μισθοδοσίας των λειτουργών της Εκκλησίας της Ελλάδας και της Κρήτης μέχρι να υπάρξει οριστική ρύθμιση.

«Το ΚΚΕ αντιτάχθηκε από την πρώτη στιγμή στο προσχέδιο συμφωνίας Τσίπρα-Ιερώνυμου, διότι κάθε άλλο παρά λύνει την εκκρεμότητα ενός υπερώριμου αιτήματος, του διαχωρισμού Κράτους-Εκκλησίας, στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης.

Αντίθετα, προβλέπει τον στενό επιχειρηματικό εναγκαλισμό του Κράτους με την Εκκλησία σε αμφισβητούμενες και μη αμφισβητούμενες εκτάσεις, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, ενώ δεν επιλύει το θέμα των κληρικών, ούτε τους προστατεύει μισθολογικά και ασφαλιστικά.

Το ΚΚΕ, από ιδρύσεώς του, έχει πάγια διατυπωμένη θέση για την ανάγκη πλήρους και ουσιαστικού διαχωρισμού Εκκλησίας-Κράτους σε όλα τα τελετουργικά επίπεδα, σεβόμενο πάντα την ελευθερία της θρησκευτικής συνείδησης και τις παραδόσεις του λαού μας, έτσι ώστε η Εκκλησία να ασχοληθεί αποκλειστικά με το θρησκευτικό έργο της.

Ο διαχωρισμός της Εκκλησίας από το Κράτος σε τίποτα δε θίγει τα δικαιώματα των θρησκευόμενων να ασκούν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα όπως επιβάλλονται από την πίστη τους», είπε χαρακτηριστικά.

Μεταξύ άλλων, ο Ηρακλειώτης βουλευτής ανέφερε ότι «μέχρι να υπάρξει οριστική και συνολική ρύθμιση, προβλέπει την κάλυψη των δαπανών μισθοδοσίας των λειτουργών της Εκκλησίας της Ελλάδος, της Εκκλησίας της Κρήτης και των Μητροπόλεων της Δωδεκανήσου από το ελληνικό Δημόσιο...».

Ο ίδιος πρόσθεσε: «Να συνεχίσουν, κατά τη μεταβατική περίοδο, να διέπονται από το συνταξιοδοτικό και ασφαλιστικό καθεστώς κύριας και επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας, καθώς και υγειονομικής περίθαλψης, στο οποίο υπάγονται ως σήμερα»...

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News