Σε απεργιακό κλοιό και η Κρήτη

Κρήτη
Σε απεργιακό κλοιό και η Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στο νησί, στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας της ΓΣΕΕ

Σε απεργιακό κλοιό βρίσκεται σήμερα η Κρήτη, όπως και ολόκληρη η χώρα, με φόντο την 24ωρη γενική απεργία που έχει προκηρύξει η ΓΣΕΕ.

Ακινητοποιημένα θα παραμείνουν τα μέσα μαζικής μεταφοράς, συμπεριλαμβανομένων και των πλοίων, λόγω της συμμετοχής της ΠΝΟ στην απεργία, ενώ θα πραγματοποιηθούν συλλαλητήρια σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας.

Η ΓΣΕΕ καλεί σε συλλαλητήριο στην Αθήνα στις 11 π.μ., στην πλατεία Κλαυθμώνος, αλλά και σε ανάλογες συγκεντρώσεις σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωσή της, η ΓΣΕΕ διεκδικεί:

- Άμεση αναμόρφωση του προϋπολογισμού έτους 2019. Άμεση επιστροφή των παράνομων μειώσεων σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, επιδόματα γιορτών και επιδομάτων αδείας.

- Εθνικό οικονομικό σχεδιασμό τεχνολογικής και παραγωγικής ανασυγκρότησης με ρήτρες κοινωνικής προστασίας στη βάση των θέσεων της ΓΣΕΕ, που θα ανατρέπει το περιβάλλον ύφεσης, αποβιομηχάνισης, απολύσεων, επισφαλούς και αδήλωτης εργασίας, ανεργίας, φτωχοποίησης και κοινωνικού αποκλεισμού.

- Προαγωγή της κοινωνικής ασφάλισης με την εγγύηση του κράτους, με διασφάλιση της βιωσιμότητας και των παροχών των φορέων κοινωνικής ασφάλισης, και επαναφορά των κύριων και επικουρικών συντάξεων σε επίπεδα αξιοπρεπούς διαβίωσης.

- Ουσιαστικά και αποτελεσματικά μέτρα αντιμετώπισης της ανεργίας.

- Μόνιμη και αποτελεσματική προστασία της πρώτης κατοικίας - ρητή απαγόρευση πλειστηριασμού της.

Δεμένα τα πλοία

Η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία αποφάσισε να συμμετάσχει στην 24ωρη απεργία. Ως εκ τούτου, τα πλοία αναμένεται να παραμείνουν σήμερα δεμένα στα λιμάνια της χώρας. Η κινητοποίηση της ΠΝΟ, η οποία περιλαμβάνει όλες τις κατηγορίες πλοίων, άρχισε στις 00:01 σήμερα τα ξημερώματα και θα ολοκληρωθεί στις 12 π.μ. Όπως ήταν εύλογο, σε αλλαγές δρομολογίων προχώρησαν οι ακτοπλοϊκές εταιρείες με αφορμή την απεργία της ΠΝΟ.

Η ΟΤΟΕ ανακοίνωσε τη συμμετοχή των τραπεζοϋπαλλήλων στη σημερινή γενική απεργία, με αποτέλεσμα υποκαταστήματα των τραπεζών να είναι σήμερα κλειστά.

Οι εργαζόμενοι στις τράπεζες απαιτούν με την απεργία, την εφαρμογή μιας άλλης πολιτικής, που θα αφορά στη λειτουργία των τραπεζών στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται στη χώρα μας.

Ανοιχτό κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στο συλλαλητήριο που έχει προγραμματιστεί για τις 10 σήμερα το πρωί απευθύνει το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου.

«Το ΕΚΗ, αντιδρώντας στις απαράδεκτες κυβερνητικές πρακτικές, που δεν έχουν προηγούμενο, συμμετέχει στην24ωρη απεργία που κήρυξε η ΓΣΕΕ σλημερα Τετάρτη. Καλεί όλους τους εργαζόμενους, τους άνεργους και τους συνταξιούχους να ενώσουν τις φωνές τους στις 10 π.μ. στο συλλαλητήριο, που διοργανώνεται για σταθερή και πλήρη εργασία για όλους, σταθερό κοινωνικό προϋπολογισμό, δίκαιο και βιώσιμο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, συντάξεις, παροχές, ελεύθερη συνδικαλιστική δράση και σεβασμό στα εργατικά δικαιώματα και τις εργατικές κατακτήσεις.

- Άμεση αναμόρφωση του προϋπολογισμού έτους 2019: Ν’ ανατραπούν εδώ και τώρα οι δραματικές περικοπές των κοινωνικών δικαιωμάτων και οι σχεδιαζόμενες, λόγω προαποφασισμένων προληπτικών μνημονιακών μέτρων, νέες μειώσεις στις συντάξεις, καταργήσεις προνοιακών επιδομάτων, φορολογική ασφυξία με διευκόλυνση των πλειστηριασμών και της δήμευσης του εισοδήματος και της στοιχειώδους περιουσίας.

- Εθνικό οικονομικό σχεδιασμό τεχνολογικής και παραγωγικής ανασυγκρότησης με ρητούς και μετρήσιμους κοινωνικούς όρους και ρήτρες κοινωνικής προστασίας, στη βάση των θέσεων της ΓΣΕΕ.

- Προαγωγή της κοινωνικής ασφάλισης με την εγγύηση του κράτους», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του ΕΚΗ.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας θα πραγματοποιήσουν στις 10 το πρωί στην πλατεία Ελευθερίας το Συνδικάτο Οικοδόμων Ν. Ηρακλείου, η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Ηρακλείου, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών Ν. Ηρακλείου, το Σωματείο Εκπαιδευτικών Ιδιωτικής Εκπαίδευσης Ν. Ηρακλείου και η Ένωση Συνταξιούχων ΙΚΑ Ν. Ηρακλείου.

Σωματεία και ΠΑΜΕ

«Το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2019 και η επίτευξη νέων “ματωμένων” πρωτογενών πλεονασμάτων προβλέπει για μια ακόμα φορά γονάτισμα του λαού και παράλληλα σημαντική μείωση των φόρων για τους επιχειρηματικούς ομίλους. Καλούμε τους εργαζόμενους του Ηρακλείου να μπουν στη μάχη και να κάνουν δική τους υπόθεση την απεργία», αναφέρουν τα σωματεία.

Στον Άγιο Νικόλαο έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 10:30 το πρωί, στο Εργατικό Κέντρο. Στη συγκέντρωση συμμετέχει και ο Σύνδεσμος Υπαλλήλων Ξενοδοχείων Ν. Λασιθίου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News