default-image

Χρηματοδότηση - ρεκόρ 500 εκατ. ευρώ από ευρωπαϊκά κονδύλια

Κρήτη
Χρηματοδότηση - ρεκόρ 500 εκατ. ευρώ από ευρωπαϊκά κονδύλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Άλλαξε τη μορφή της ενδοχώρας του νησιού το LEADER Γεωργίας τα τελευταία 25 χρόνια

Εξαιρετικές προοπτικές στις παράκτιες ζώνες δημιουργεί η χρηματοδότηση ύψους 500 εκατ. ευρώ για το leader αλιείας.

Οι παράκτιες ζώνες που συνδέονται με δράσεις αλιευτικού τουρισμού, εναλλακτικού τουρισμού και επιχειρηματικότητας γενικότερα αλλά και δράσεις προστασίας του φυσικού, του θαλάσσιου και δομημένου περιβάλλοντος, τόνισε σήμερα ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης μιλώντας στην τρίτη συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλείας και Θάλασσας 2014-2020 που πραγματοποιείται στο Ηράκλειο παρουσία του Γενικού Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων και Προέδρου της Επιτροπής Παρακολούθησης Χαράλαμπου Κασίμη.

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης καλοσωρίζοντας τα μέλη της Επιτροπής Παρακολούθησης ευχαρίστησε τον κ. Κασίμη που επέλεξε την Κρήτη για την πραγματοποίηση των εργασιών της Επιτροπής Παρακολούθησης ενώ συνεχάρη δημόσια τις Αναπτυξιακές του νησιού που μέχρι σήμερα έχουν διαχειριστεί με επιτυχία το πρόγραμμα leader για την γεωργία στο νησί κάτι που αναμένεται να γίνει και με το leader αλιείας.

«Μέσα από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας και Θάλασσας 2014-2020, περιμένουμε να δημιουργηθούν οι ευκαιρίες τόσο για τη δυνατότητα βελτίωσης των αλιευτικών υποδομών και ενίσχυσης των αλιέων, όσο και γενικότερα, η στήριξη δράσεων τοπικής ανάπτυξης στις αλιευτικές περιοχές. Εδώ και 25 χρόνια περίπου εφαρμόζεται στο νησί μας το LEADER Γεωργίας από τις δυναμικές Αναπτυξιακές Εταιρείες του τόπου μας κι έχει καταφέρει να αλλάξει τη μορφή της ενδοχώρας του νησιού, να δημιουργήσει νέες μορφές επιχειρηματικότητας, να συμβάλλει στη δημιουργία υποδομών, να αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής των κατοίκων. Το ίδιο περιμένουμε να γίνει και από το LEADER Αλιείας για τις παράκτιες περιοχές, κυρίως στα νότια του νησιού. Είμαι σίγουρος ότι με τη συνεργασία όλων μας τα αποτελέσματα θα είναι σημαντικά για την ανάπτυξη του τόπου μας» ανέφερε ο Περιφερειάρχης Κρήτης.

Από την πλευρά του ο Γ.Γ. Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρησης Κοινοτικών Πόρων του Υπ. Ανάπτυξης-Τροφίμων Χαράλαμπος Κασίμης ανέφερε, ότι, η επιτροπή που εξετάζει σήμερα στο Ηράκλειο την πρόοδο του προγράμματος θα πάρει αποφάσεις για τις επόμενες κινήσεις.

«Είμαι στην ευχάριστη θέση να ενημερώσω σήμερα, ότι, έχουμε πλέον μία σειρά μέτρων του προγράμματος αλιείας,  να έχουν προκηρυχθεί, να έχει γίνει η αξιολόγηση και οι εντάξεις των έργων με αποτέλεσμα να θεωρούμε ότι το 2019 θα είναι η χρονιά υψηλής απορρόφησης και υλοποίησης της πολιτικής του προγράμματος αλιείας. Είναι ένα πρόγραμμα το οποίο έχει κοινοτική χρηματοδότηση περίπου 400 εκατομμύρια και με τη δημόσια δαπάνη υπερβαίνει τα 500 εκ. ευρώ. Ένα πρόγραμμα το οποίο είναι απαραίτητο για την Ελληνική αλιεία και ευελπιστούμε ότι η αξιοποίηση των πόρων σε αυτή την προγραμματική περίοδο τώρα που η χωρα σιγά σιγά αρχίζει να βγαίνει από τις μνημονιακές υποχρεώσεις που δυσχέρανε στην προηγούμενη προγραμματική περίοδο την υλοποίηση του προγράμματος, θα καταφέρει να κάνει την καλύτερη δυνατή απορρόφηση των πόρων υπηρετώντας ταυτόχρονα και στόχους πολιτικής. Θέλω να προσθέσω ότι ένα πολύ ενδιαφέρον στοιχείο στο καινούργιο πρόγραμμα είναι, ότι, μία σειρά προγράμματα τοπικής ανάπτυξης έχουν προκηρυχθεί από κοινού με τα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης των leader και έτσι αυτά είναι πολύ-ταμειακά προγράμματα τοπικής ανάπτυξης και συγκροτούν συνέργειες.  Την προηγούμενη προγραμματική περίοδο επιχαμε 11 προγράμματα leader στην αλιεία αυτή τη στιγμή έχουμε 33 είναι πολύ σημαντικό γιατί συμβάλλει αφενός στην ενίσχυση του εισοδήματος του αλιέα αλλά ταυτόχρονα συμβάλλει στη στήριξη παράκτιων περιοχών».

Για την αντιμετώπιση των ξενικών ψαριών που προκαλούν τεράστια προβλήματα στις Ελληνικές θάλασσες, ο κ. Κασίμης ανέφερε, ότι, το επόμενο διάστημα θα προκυρηχθεί η δουλειά που απαιτείται για την καταπολέμηση του προβλήματος όπου ειδικά στην Κρήτη έχει προκαλέσει σοβαρές καταστροφές στους αλιείς.

Στην σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής είχαν προσκληθεί και συμμετείχαν Δήμαρχοι, οι φορείς που εμπλέκονται με τον τομέα της αλιείας, υπηρεσίες, Λιμενικές αρχές. εκπρόσωποι αλιέων.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News