Δήμος Ηρακλείου: «Πρωταθλητισμός» στις μικρο-συμβάσεις χωρίς έλεγχο

Κρήτη
Δήμος Ηρακλείου: «Πρωταθλητισμός» στις μικρο-συμβάσεις χωρίς έλεγχο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μεγάλη έρευνα της εφημερίδας Νέα Κρήτη

“Πρωταθλητισμό”... στα μικροποσά εμφανίζεται να κάνει ως προς τις δαπάνες της και η ΔΗΚΕΗ, σύμφωνα με τα ευρήματα της μεγάλης έρευνας της εφημερίδας  “Νέα Κρήτη” για τις συμβάσεις των Δημοτικών Επιχειρήσεων του Δήμου Ηρακλείου!

Παρατηρώντας κάποιος τις συμβάσεις που έχουν περιληφθεί και αναρτηθεί στη “Διαύγεια” από τον Ιούνιο του 2017 ως τον Νοέμβριο του 2018 - γιατί δεν αποκλείεται να υπάρχουν και συμβάσεις που δεν έχουν αναρτηθεί καν ως σήμερα - γίνεται αντιληπτό ότι η πλειοψηφία των δαπανών της αφορούν σε δαπάνες που δεν υπόκεινται από τον νόμο σε κάποιο έλεγχο! Δηλαδή ξεφεύγουν από το “παραθυράκι” του νόμου!

Και, παρά το γεγονός ότι είναι διαφανείς ως λογιστικές πράξεις, στην ουσία τους και τη σκοπιμότητά τους δεν έχουν ελεγχθεί ποτέ!

Το παράδειγμα είναι απτό: Σε 1,5 χρόνο συνάφθηκαν 74 συμβάσεις, εκ των οποίων οι 41 συμβάσεις δεν υπόκεινται σε έλεγχο. Η αναλογία αυτή μας δίνει ποσοστό 55,4%! Και θα αναρωτηθεί κάποιος γιατί δε γίνεται έλεγχος... Η απάντηση είναι απλή. Από τις Δημοτικές Επιχειρήσεις μόνο οι μονομετοχικές υπόκεινται σε έλεγχο του επιτρόπου για δαπάνες άνω των 5.000 ευρώ χωρίς ΦΠΑ. Το 55,4% των δαπανών της ΔΗΚΕΗ, για το οποίο γίνεται λόγος, αφορά σε τέτοιου είδους συμβάσεις, δηλαδή κάτω των 5.000 ευρώ!

Και ακριβώς εδώ βρίσκεται το πρόβλημα! Αφενός γιατί δεν ελέγχεται η επιλεξιμότητα της δαπάνης, δηλαδή αν είναι δαπάνη που μια κοινωφελής Επιχείρηση, όπως η ΔΗΚΕΗ, μπορεί να καλύπτει, και αφετέρου γιατί με αυτόν τον τρόπο γίνεται κούκκισμα των κονδυλίων.

Εντυπωσιακό, ωστόσο, είναι το γεγονός ότι χορηγίες και δωρεές, δηλαδή χρήμα που εισέρχεται στη ΔΗΚΕΗ, δεν εμφανίζονται πουθενά, όπως επίσης και ο ισολογισμός της Επιχείρησης, ώστε να μπορεί να γίνει αντιληπτό πόσα μπήκαν και πόσα βγήκαν από τα ταμεία.

Η ΔΗΚΕΗ έχει βρεθεί πολλές φορές στο στόχαστρο της αντιπολίτευσης για τη διαχείριση των οικονομικών της, αφού είναι πρόσφατο το παράδειγμα με το περίφημο DVD που παραγγέλθηκε για κινηματογράφηση πολιτιστικών εκδηλώσεων, η ΔΗΚΕΗ το πλήρωσε για λογαριασμό της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού, όμως ποτέ δεν παρήχθη. Στο στόχαστρο έχει βρεθεί και το “Χριστουγεννιάτικο Κάστρο” που στήνεται στην πλατεία Ελευθερίας, τόσο για τους διαγωνισμούς και τους πλειοδότες των προηγούμενων ετών, όσο και για τις δωρεές.

Για παράδειγμα, πριν από δύο χρόνια είχε μονοπωλήσει το ενδιαφέρον το λεγόμενο παγοδρόμιο. Η ΔΗΚΕΗ το ενοικίασε με διαγωνισμό, όμως μετά θεώρησε ότι το τίμημα που πέτυχε είναι χαμηλό και όπως είχε καταγγελθεί σχεδόν απαιτήθηκε από τον ενοικιαστή να κάνει χορηγία της πύλης του “Κάστρου”, που κόστισε 9.000 ευρώ! Από όλα αυτά δεν εμφανίζεται τίποτε στα λογιστικά και πολύ περισσότερο στη “Διαύγεια”, αν και επρόκειτο για δαπάνες ετών προ έναρξης αναρτήσεως.

Και φυσικά τα ελάχιστα οικονομικά στοιχεία που είναι αναρτημένα στο site είναι του έτους 2012! Σε ό,τι αφορά τις διατάξεις για τον σκοπό της δημιουργίας της ΔΗΚΕΗ, αφορούν σε δράσεις γύρω από τους εξής άξονες:

α. Πολιτισμός,

β. Περιβάλλον και

γ. Κοινωνική πρόνοια/πολιτική.

Αξίζει να αναφερθεί ότι από τις εν λόγω συμβάσεις της περιόδου Ιουνίου 2017 ως Νοεμβρίου 2018 οι 21 συμβάσεις αφορούν στον πολιτισμό, συμπεριλαμβανομένων και των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων, με συνολικό ποσό 137.251 ευρώ, δηλαδή αφορούν στο 1/3 του συνολικού ποσού, ενώ για κοινωνική πολιτική δόθηκαν μόλις 69.379 ευρώ.

Εξάλλου το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου, με εισήγηση της αρμόδιας αντιδημάρχου Αριστέας Πλεύρη, έχει μεταθέσει την ευθύνη των πολιτιστικών εκδηλώσεων στις Δημοτικές Επιχειρήσεις, δηλαδή ΔΕΠΑΝΑΛ, ΔΕΠΤΑΗ και ΔΗΚΕΗ, και ουσιαστικά οι τρεις Επιχειρήσεις συνεισφέρουν και οικονομικά στο μεγάλο πακέτο για τις πολιτιστικές εκδηλώσεις. Το μεγάλο μέρος δαπανήθηκε σε εξοπλισμό (συντήρηση, τέντες, ξυλεία, ένα πιάνο με ουρά, πετρέλαιο θέρμανσης, φαρμακευτικό υλικό κ.λπ.), που φτάνει τα 190.063 ευρώ.

Ανάλογη είναι η εικόνα και για τον Δημοτικό Οργανισμό Προσχολικής Αγωγή Φροντίδας και Μαζικής Άθλησης Ηρακλείου (ΔΟΠΑΦΜΑΗ). Αν και ο διακριτικός τίτλος της Επιχείρησης επιτρέπει να γίνονται δαπάνες για τον αθλητισμό, πολλές φορές έχουν γίνει και προσλήψεις, για τις οποίες όμως ο αρμόδιος αντιδήμαρχος ως πολιτικός προϊστάμενος έχει αρνηθεί, προστατεύοντας τα προσωπικά δεδομένα των εργαζομένων, να δώσει τα ονόματα στη δημοσιότητα. Μάλιστα, εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι έχει ήδη στηλιτευτεί από την αντιπολίτευση στο Δημοτικό Συμβούλιο ότι κάποιοι συμβασιούχοι ανανέωναν επί χρόνια συμβάσεις, γεγονός που δεν είναι προβλεπόμενο. Από την κριτική της αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο είχε προκύψει ότι οι εν λόγω συμβασιούχοι ήταν συνεχώς τα ίδια πρόσωπα, ενώ πληροφορίες που είχαν φτάσει ως το Δημοτικό Συμβούλιο έλεγαν ότι προσλήψεις γίνονταν και εναλλάξ σε άλλες Δημοτικές Επιχειρήσεις, ώστε να “μπερδεύει” το πράγμα. Επί τούτου η επιμονή της αντιπολίτευσης ήταν σθεναρή για να δοθούν ονόματα στη δημοσιότητα, ζητώντας ταυτόχρονα να γίνει πλέον γνωστό αν υπήρχαν και συγγενικοί δεσμοί μεταξύ αντιδημάρχων και συμβασιούχων.

Δείτε το σχετικό πίνακα πατώντας εδώ.

Αγόρασε μέχρι air condition για το Στάδιο

Στις συμβάσεις του ΔΟΠΑΦΜΑΗ προκαλούν εντύπωση τα κονδύλια για τη δράση της Μαζικής Άθλησης που θα πρέπει να καλύπτει ο Οργανισμός. Φαίνεται ότι από τον Ιούνιο του 2017 ως τον Νοέμβριο του 2018 είχαν γίνει περίπου 10 συμβάσεις ύψους 72.449 ευρώ για αγορά κυπέλλων, μεταλλίων και πλακετών αθλητικών, για διαμονή και διατροφή των αγώνων μπάσκετ 2ου και 3ου Ιnternational Τour και Νέων 2017 που διοργανώθηκαν, για μπλουζάκια και φυσικά για ηλεκτρονικό ρολόι μπάσκετ που δείχνει αποτελέσματα, που αγοράστηκαν για λογαριασμό της ΑΑΗ Α.Ε. ΟΤΑ με 46.500 χωρίς ΦΠΑ, και τα κλιματιστικά του Παγκρήτιου Σταδίου ύψους 154.500 ευρώ. Για τρόφιμα δόθηκαν 368.234 ευρώ. Πάντως, από τις 137 συμβάσεις του ΔΟΠΑΦΜΑΗ στη διάρκεια των 15 μηνών, οι 56 συμβάσεις είναι για μικροποσά που δεν υπόκεινται σε έλεγχο ούτε από τον επίτροπο, δηλαδή ποσά κάτω των 5.000 ευρώ. Το ποσοστό εδώ ανέρχεται σε περίπου 41% εντελώς ανέλεγκτων από κάθε ελεγκτικό μηχανισμό δαπανών.

Δείτε το σχετικό πίνακα πατώντας εδώ.

Ο ρόλος Περαντωνάκη

Πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι στη φάμπρικα των μικρο-αναθέσεων είχε επιχειρηθεί να γίνει έλεγχος από τον πρώην γραμματέα του Δήμου Μανόλη Περαντωνάκη, που ζήτησε από τις Δημοτικές Επιχειρήσεις να δίδουν στον γραμματέα για έλεγχο τις προσκλήσεις με την ημερήσια διάταξη των θεμάτων κάθε συνεδρίασης. Τότε μειώθηκαν απότομα τα θέματα στις προσκλήσεις και άρχισαν να μπαίνουν ως θέματα εκτός ημερήσιας διάταξης οι μικρο-δαπάνες. Όταν ο γραμματέας επιχείρησε έλεγχο και στα εκτός ημερήσιας διάταξης θέματα, τότε ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για τον ίδιο, που κορυφώθηκε όταν προσπάθησε να ελέγξει την ΑΑΗ Α.Ε. ΟΤΑ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News