Μικρή «ανάσα» στο ελαιόλαδο με... αυξημένες οξύτητες - Ποια περιοχή «στέγνωσε» από λάδι

Κρήτη
Μικρή «ανάσα» στο ελαιόλαδο με... αυξημένες οξύτητες - Ποια περιοχή «στέγνωσε» από λάδι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κάτω από τα 3 ευρώ παραμένει η μέση τιμή για τον παραγωγό στην Κρήτη

“Ανάσα” στο κρητικό ελαιόλαδο με μικρές αυξήσεις των τιμών παραγωγού, που κυμαίνονται από 2,75 μέχρι και 3 ευρώ σε ελάχιστες περιπτώσεις, αλλά για τα περυσινά αποθέματα, διαφαίνεται τις τελευταίες μέρες.

Την ίδια ώρα, η Ιταλία με βάση τις τρέχουσες πληροφορίες της αγοράς βιώνει δραματικές καταστάσεις μείωσης παραγωγής λόγω θεομηνιών, ενώ ακόμα δεν έχει αρχίσει να “μπαίνει” στην αγορά η Ισπανία, που ωστόσο έχει εμφανίσει μεγάλες αυξήσεις στις τιμές του δικού της ελαιολάδου!

Στον πίνακα του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης (www.sedik.gr), οι τελευταίες αναρτηθείσες τιμές μεταξύ της 13ης και της 20ής Νοεμβρίου εμφανίζουν κάποιες ενδεικτικές αυξήσεις. Για παράδειγμα, να αναφέρουμε ότι οι σχετικές τιμές για τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Χανίων είναι από 2,90 σε 2,95 ευρώ το κιλό. Και προφανώς, εκτός απ’ το περυσινό λάδι, τις τιμές αυτές έχει και το φετινό.

Η ΕΑΣ Σελίνου, που δεν αγόραζε λάδι, στις 20 του μήνα απάντησε ότι αγοράζει με 2,80 ευρώ το κιλό. Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Πλατάνου, που επίσης δεν αγόραζε, τώρα αγοράζει με 2,95 ευρώ το κιλό.

Στα 3 ευρώ το κιλό, εξάλλου, κρατάει την τιμή παραγωγού η “Κολυμπάρι Α.Ε.”. Και για τον νομό Ρεθύμνου, η ΕΑΣ Ρεθύμνου από 2,75 ευρώ το κιλό, σταμάτησε να αγοράζει. Στον νομό Ηρακλείου, η ΕΑΣ Ηρακλείου (ΕΑΣΗ ΑΒΕΕ δηλαδή) διατηρεί την τιμή στα 2,75 ευρώ το κιλό συν 5 λεπτά το κιλό για τους παραγωγούς που έχουν μαζί της δοσοληψίες. Και στην περίπτωση της ΕΑΣΗ μιλάμε πάντα γενικά για το λάδι, είτε το περυσινό είτε το φετινό.

Η ΕΑΣ Πεζών, που δεν αγόραζε λάδι, τώρα αγοράζει με 2,85 ευρώ το κιλό. Το “Μπραχίμο” Πέραμα, από 2,70 ευρώ το κιλό, πήγε στα 2,80 ευρώ το κιλό. Οι “Αδελφοί Κυδωνάκη” στο Τυμπάκι πήγαν από 2,80 στα 2,90 ευρώ το κιλό, ενώ καταγράφονται επίσης και άλλες, ανάλογες ανατιμήσεις προς τον παραγωγό.

Καθυστερούν στη Μεσαρά ενώ σημειώνονται οξύτητες αυξημένες λόγω δάκου 

Στο μεταξύ, μεγάλη καθυστέρηση στην παραγωγική διαδικασία, αλλά και οξύτητες αυξημένες λόγω δάκου σημειώνονται στη Μεσαρά. Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τυμπακίου, Μανόλης Ορφανουδάκης, λέει χαρακτηριστικά στη “Νέα Κρήτη”: «Έχουμε δυστυχώς μεγάλες οξύτητες... Τόσο στο Τυμπάκι όσο και σε γύρω περιοχές. Αυτή τη στιγμή το καλύτερο λάδι είναι αυτό των πέντε γραμμών. Στις περισσότερες περιοχές έχουμε πρόβλημα με τον δάκο. Ο κόσμος πλέον μαζεύει εντατικά αλλά υπάρχουν και περιοχές - ειδικά εδώ στον Αναδασμό στο Τυμπάκι - που δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα»...

Την ίδια ώρα, η Μεσαρά έχει άκοπα λάδια από πέρυσι σε μεγάλες ποσότητες. «Αυτό που ακούγεται είναι ότι υπάρχουν μεγάλες ποσότητες και αυτό το φαινόμενο πιέζει προς τα κάτω και την τιμή του καινούργιου λαδιού. Όσοι έχουν παλιό λάδι προσπαθούν να “διώξουν” το περυσινό λάδι κάνοντας διάφορες προσφορές, για να μπορέσουν να εμπορευτούν το φετινό. Βέβαια το φετινό λάδι στη Μεσαρά είναι σε σχέση με πέρυσι σε χαμηλότερα επίπεδα μέχρι και 30%»...

Καταλήγοντας, ο Μανόλης Ορφανουδάκης μάς είπε ότι φέτος ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Τυμπακίου επιχειρεί να κάνει για πρώτη φορά τυποποίηση ελαιολάδου, ενώ ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Μεσαράς δραστηριοποιείται ήδη στην τυποποίηση του προϊόντος.

Τέσσερα ευρώ στη Λακωνία

Την ίδια ώρα, μεγάλη πράξη πώλησης έξτρα παρθένου ελαιολάδου πραγματοποίησε ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Μεταμόρφωσης Λακωνίας. Συγκεκριμένα, πούλησε συνολικά δύο βυτία έξτρα παρθένου ελαιολάδου, φετινής εσοδείας, σε Ιταλό έμπορο, στην τιμή των 4 ευρώ το κιλό, έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, οξύτητας 0,3, μονοποικιλιακό, κορωνέικο.

Ένα μήνα πιο νωρίς στην Κρήτη

Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης, οι πρώιμες βροχές στην Ελλάδα και την Κρήτη συνετέλεσαν σε πολύ πρώιμη έναρξη της συγκομιδής, ενώ αντίθετα στην Ισπανία οι όψιμες και συνεχείς βροχές την έσπρωξαν πολύ πίσω, αφού το ελαιόλαδο που έχει παραχθεί σε όλη την χώρα, σύμφωνα με ισπανικά ΜΜΕ, είναι μόλις 7.000 τόνοι...

Η συγκομιδή στην Κρήτη έχει πρόωρα γενικευτεί από τα μέσα Οκτωβρίου. Ένα μήνα νωρίτερα, δηλαδή, σε σχέση με την περυσινή χρονιά σε όλη την Κρήτη, πλην του νομού Λασιθίου, όπου εξαιτίας της φετινής ανομβρίας, που ήταν η χειρότερη σε σχέση με τους άλλους τρεις νομούς της Κρήτης, παρουσιάζει καθυστέρηση και δεν υπάρχουν ακόμα τιμές στο φρέσκο λάδι.

Όπως είναι γνωστό, η βασικότερη αιτία για την πολύ πρόωρη έναρξη της συγκομιδής φαίνεται να είναι η σύμπτωση των πρώιμων βροχοπτώσεων του Σεπτεμβρίου σε συνδυασμό με τη μεγάλη δακοπροσβολή. Έτσι, η κατάσταση αυτή οδήγησε ένα μέρος των παραγωγών να επισπεύσουν τη συγκομιδή της ελιάς.

“Στέγνωσε” το Λασίθι από λάδι

Στον νομό Λασιθίου η κατάσταση είναι απελπιστική. Μιλώντας στη “Νέα Κρήτη” χθες ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζάκρου, Βαγγέλης Κατσικαλάκης, τόνισε ότι ειδικά ο δήμος Σητείας φέτος έχει πολύ μεγάλη μείωση στην παραγωγή ελαιολάδου λόγω ανομβρίας.

«Εμείς φέτος δεν έχουμε σχεδόν καθόλου λάδι στη Ζάκρο, όταν πέρυσι βγάλαμε 900 τόνους. Με κανονικές συνθήκες φέτος θα βγάζαμε 500. Δυστυχώς ούτε 100 δε θα βγάλουμε», τονίζει χαρακτηριστικά. Ο συνεταιριστής τονίζει ότι πάρα πολλοί παραγωγοί θα αναγκαστούν να αγοράσουν λάδι για το σπίτι τους!

Μάλιστα, το λάδι της Ζάκρου είναι πάντα σε οξύτητες 3-4 γραμμών. Όσο για τις τιμές παραγωγού για τα 400 μέλη της οργάνωσης, πέρυσι η μέση τιμή παραγωγού διαμορφώθηκε στα 3,10 ευρώ το κιλό. Φέτος, μέχρι αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχουν καθόλου τιμολογήσεις.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News