Κωνσταντίνος Μερκούρης: Ο γιατρός της… καρδιάς των Ανωγειανών

Κρήτη
Κωνσταντίνος Μερκούρης: Ο γιατρός της… καρδιάς των Ανωγειανών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εδώ και 6 χρόνια επισκέπτεται τα Ανώγεια και εξετάζει δωρεάν τους ασθενείς

Τα τελευταία 6 χρόνια, ένας άνθρωπος έχει παράσχει αγάπη και φροντίδα σε πάνω από 7.000 συνανθρώπους του, χωρίς να έχει κανένα συμφέρον, χωρίς να περιμένει κανέναν αντάλλαγμα, παρά μόνο το «ευχαριστώ» τους…

Ο λόγος για τον κ. Κωνσταντίνο Μερκούρη έναν γιατρό, με ειδίκευση στην καρδιολογία, ο οποίος μπορεί να ζει στην Αθήνα και να είναι διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του Λαϊκού Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών, όμως, κάθε δεύτερο Σαββατοκύριακο ταξιδεύει στην Κρήτη για να προσφέρει εθελοντικά τις υπηρεσίες του στους κατοίκους των Ανωγείων.

Έχει εξετάσει δωρεάν πάνω από 7.000 Ανωγειανούς

Ο Κωνσταντίνος Μερκούρης, επισκέφτηκε για πρώτη φορά τα Ανώγεια το Σεπτέμβριο του 2012 και από τότε έδωσε ζωή στον τομογράφο που υπήρχε στο Κέντρο Υγείας και που μέχρι τότε ήταν ανενεργός.

Μάλιστα, πρόσφατα ο καρδιολόγος ξεπέρασε το φράγμα των 7.000 δωρεάν εξετάσεων υπερήχου σε άτομα κάθε ηλικίας και… συνεχίζει ακάθεκτος, ακούραστος και πάντα χαμογελαστός, να επισκέπτεται τα Ανώγεια και να δίνει ζωή στην αίθουσα «Διονύσης Φρυσάλης» του Κέντρου Υγείας.

Μάλιστα, ο Κωνσταντίνος Μερκούρης εξέτασε φέτος τους παίχτες του «Αετού», όλους τους αθλητές του Σκακιστικού Ομίλου, αλλά και όλους τους μαθητές των Ανωγείων που χρειαζόντουσαν εξετάσεις για την συμμετοχή τους στο μάθημα της γυμναστικής.

Μάλιστα, η εξέταση των παιχτών του «Αετού» είχε και… ευτράπελα, καθώς, ο κ. Μερκούρης, ακούραστος δε σταμάτησε λεπτό μέχρι να εξετάσει και τον τελευταίο ποδοσφαιριστή, παρά τις συνεχείς διακοπές ρεύματος, λόγω κακοκαιρίας, με την ομάδα να του κάνει δώρο μία φανέλα.

Ενώ, τουλάχιστον 60 άτομα περνούν από το Κέντρο Υγείας της κωμόπολης του νομού Ρεθύμνου για να εξεταστούν από τον κ. Μερκούρη, στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου που παραμένει στην περιοχή. Παλαιότερα μπορεί να ξεπερνούσαν τα 100 άτομα, χωρίς να υπολογιστούν τα έκτακτα περιστατικά.

Όμως εκείνος δεν πτοείται: «Έξι χρόνια τώρα δεν έχει χαθεί ποτέ μήνας. Το έργο μου, αυτό που θέλω να αφήσω σαν παρακαταθήκη είναι να κάνω τους ανθρώπους όσο μπορώ μονιασμένους, αγαπημένους, να ζουν με ειρήνη και αγάπη» έχει αναφέρει σε συνέντευξή του.

Θέλει να συνεχίσει το έργο του και σε άλλα χωριά της Κρήτης

Αναφερόμενοι στο έργο του οι κάτοικοι των Ανωγείων τον αποκαλούν θείο δώρο, εκφράζουν ευγνωμοσύνη για το πρόσωπό του, ενώ εμφανίζονται έτοιμοι να τον υπερασπιστούν με κάθε τρόπο, όποια στιγμή χρειαστεί. «Έχει γίνει ο γιατρός της καρδιάς μας. Η εθελοντική προσφορά του είναι μεγάλη υπόθεση για εμάς» δηλώνει η κυρία Ρένα Ανδρεαδάκη, Διοικητική Υπάλληλος του Κέντρου Υγείας Ανωγείων.

Μάλιστα, όπως αναφέρουν κάτοικοι των Ανωγείων, ο κ. Μερκούρης έχει πλέον θέση στην ζωή τους ως ο αδιαμφισβήτητος «γιατρός της καρδιάς μας»! Πάντως, το μεγαλύτερο «δώρο» για εκείνον είναι η χειραψία, το χαμόγελο και το «ευχαριστώ» κάθε Ανωγειανού, κάθε Κρητικού.

Μάλιστα, όπως έχει αναφέρει ο ίδιος, πλέον έχει σκοπό να εξελίξει τις δράσεις του και πέραν των εξετάσεων στους κατοίκους του ορεινού όγκου του Μυλοποτάμου, επιθυμεί να εξετάζει και τους κατοίκους χωριών στο δρόμο προς Ηράκλειο, όπως το Αστυράκι και οι Γωνιές, πληθυσμούς - δηλαδή - που μέχρι σήμερα δεν είχαν τη δυνατότητα αυτή στις περιοχές τους.

Ο κ. Μερκούρης είναι ένας απλός άνθρωπος. Αρκείται στα λίγα και δείχνει με τον πιο παραδειγματικό τρόπο τι σημαίνει να παράγεις έργο με αξία, αγάπη και ήθος, κόντρα στις δυσκολίες των καιρών, κόντρα στην οδύσσεια του καθενός. Είναι ένας επιστήμονας που δεν τιμάει μόνο τον όρκο του Ιπποκράτη που έχει δώσει, αλλά δίνει καθημερινά μαθήματα ανθρωπιάς, εθελοντισμού και αλληλεγγύης. Είναι, τέλος, μέρος εκείνων των ανθρώπων, που ανακαλύπτουν αυτό που έχει αληθινό νόημα και δίνουν ένα σπουδαίο προσωπικό μάθημα στον κόσμο γύρω τους.

Γνωρίστε τον στο βίντεο: 

(Με πληροφορίες από protothema.gr, anogi.gr)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News