Κρήτη

Ληστεία Creta Maris: Σε 48ώρες η απόφαση για την πολύκροτη υπόθεση

Στην τελική ευθεία η δίκη για τους “ληστές με τα καλάσνικοφ”

Λιγότερο από δύο ημέρες απέμειναν για την ολοκλήρωση της δίκης των επονομαζόμενων “ληστών με τα καλάσνικοφ”, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη τις τελευταίες εβδομάδες από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης.

Μετά τη διακοπή του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου την προπερασμένη εβδομάδα, η εκδίκαση της πολύκροτης υπόθεσης αναμένεται να λάβει τέλος μεθαύριο Δευτέρα με την έκδοση της απόφασης: Στις 10 το πρωί της ερχόμενης Δευτέρας, ο πρόεδρος του δικαστηρίου θα ανέβει μαζί με τους τέσσερις εφέτες στην Έδρα και θα ανακοινώσει την απόφαση.

Η τελευταία συνεδρίαση για την επίμαχη υπόθεση έλαβε χώρα τη Δευτέρα 12 Νοεμβρίου. Εκείνη την ημέρα η δίκη συνεχίστηκε με τις απολογίες των κατηγορουμένων, την εισαγγελική πρόταση, αλλά και τις αγορεύσεις των συνηγόρων. Υπενθυμίζεται ότι ο εισαγγελέας της Έδρας είχε προτείνει τότε την απαλλαγή των δύο βασικών κατηγορουμένων από αρκετές από τις πράξεις για τις οποίες βαρύνονται και για τις οποίες έχουν κριθεί ένοχοι πρωτόδικα.

Ειδικότερα, ο εισαγγελέας Εφετών πρότεινε να κηρυχθεί ένοχος ο 32χρονος Κρητικός που κάθεται στο εδώλιο για τη ληστεία που είχε σημειωθεί σε κοσμηματοπωλείο των Μαλίων, καθώς και για απόπειρα ληστείας στο κοσμηματοπωλείο του ξενοδοχείου “Creta Maris”, τον Ιούνιο του 2015. Εξάλλου, ο εισαγγελέας πρότεινε την ενοχή του 32χρονου για παράνομη οπλοκατοχή.

Για τον 36χρονο από την Αρμενία, ο εισαγγελέας πρότεινε να κηρυχθεί ένοχος για δύο ληστείες σε βάρος σούπερ-μάρκετ στην ευρύτερη περιοχή του Ηρακλείου, για την απόπειρα ληστείας σε κοσμηματοπωλείο επί της οδού Κονδυλάκη, για την απόπειρα ληστείας στο κοσμηματοπωλείο του “Creta Maris”, για τη ληστεία στο κοσμηματοπωλείο στα Μάλια, καθώς και για μια ακόμη περίπτωση ληστείας.

Από εκεί και πέρα, ο εισαγγελέας πρότεινε την απαλλαγή των δύο κατηγορουμένων από τις πράξεις που σχετίζονται με την αρπαγή του υπαλλήλου του κοσμηματοπωλείου κατά την απόπειρα ληστείας του “Creta Maris”, αλλά και για την απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος 7 αστυνομικών, την ίδια ημέρα. Ειδικότερα, ο εισαγγελέας πρότεινε την απαλλαγή του 36χρονου από την πράξη της απόπειρας ανθρωποκτονίας κατά συρροή, αλλά και του 32χρονου από την πράξη της απλής συνέργειας στην απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά συρροή.

Εξάλλου, ο εισαγγελέας πρότεινε να κηρυχθεί ένοχη η κατηγορούμενη γυναίκα που έχει καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης δύο ετών με αναστολή για την πλημμεληματική πράξη της υπόθαλψης εγκληματία.

«Βλακεία μου»

Υπενθυμίζεται ότι στις 12 Νοεμβρίου, εκτός από την εισαγγελική πρόταση, είχαμε και τις απολογίες των κατηγορουμένων. Ο 32χρονος Κρητικός ομολόγησε τη συμμετοχή του μόνο στη ληστεία στο “Creta Maris”. Ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι τον έπεισε έτερος ληστής (σ.σ. πρόκειται για τον τρίτο ληστή που βρίσκεται σε κώμα μετά τον βαρύτατο τραυματισμό του από αστυνομικούς τον Ιούνιο του 2015, έξω από το “Creta Maris”) να πάρει μέρος σ’ αυτήν κι ότι ήταν βλακεία από μέρους του. Με τη σειρά του, ο 36χρονος Αρμένιος ομολόγησε τις πράξεις που είχε ομολογήσει και στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο.

Το πρωτοβάθμιο δικαστήριο

Πριν από περίπου δύο χρόνια, το πρωτοβάθμιο δικαστήριο (Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης) είχε επιβάλει στον 32χρονο συνολική ποινή κάθειρξης 89 ετών και 5 μηνών, ενώ ο 36χρονος είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 105 ετών και 6 μηνών. Ωστόσο, για αμφότερους τους άνδρες, εκτιτέα ποινή κάθειρξης είναι τα 25 έτη.

Ειδικότερα, για την πράξη της απόπειρας ανθρωποκτονίας εναντίον των επτά ανδρών της ΕΛ.ΑΣ., έξω από το κοσμηματοπωλείο του ξενοδοχείου “Creta Maris”, το πρωτοβάθμιο δικαστήριο είχε κρίνει ένοχο τον 36χρονο Αρμένιο, επιβάλλοντάς του ποινή κάθειρξης 12 ετών για τον κάθε αστυνομικό. Από την πλευρά του, ο 32χρονος Κρητικός είχε κριθεί ένοχος για απλή συνέργεια στην απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά συρροή και του επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 10 ετών για τον κάθε άνδρα της ΕΛ.ΑΣ.

Επίσης, στον κάθε έναν από τους ληστές το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης είχε επιβάλει ποινή κάθειρξης 10 ετών για την πράξη της αρπαγής, η οποία σχετίζεται με την “ομηρία” του υπαλλήλου του κοσμηματοπωλείου του ξενοδοχείου στη Χερσόνησο.

Αναφορικά με τις ληστείες που φέρονται να διέπραξαν οι δυο τους, ο 36χρονος Αρμένιος είχε κριθεί ένοχος για έξι ληστείες, αλλά και για την πράξη της άμεσης συνέργειας σε άλλη μια ληστεία. Επίσης, κηρύχθηκε ένοχος για την απόπειρα ληστείας σε κοσμηματοπωλείο της οδού Κονδυλάκη, ενώ αθωώθηκε για την απόπειρα ληστείας κοσμηματοπωλείου στο Γάζι. Για την τελευταία πράξη είχε αθωωθεί και ο 32χρονος Κρητικός, ο οποίος ωστόσο καταδικάστηκε για συνολικά πέντε ληστείες και μία απόπειρα ληστείας. Εξάλλου, ο 32χρονος κηρύχθηκε ένοχος και για την πράξη της άμεσης συνέργειας σε μία ληστεία.

Σχόλια