Νταίζη Μαυράκη: Πέθανε η Κρητικιά καλλονή και πρώτη Σταρ Ελλάς

Κρήτη
Νταίζη Μαυράκη: Πέθανε η Κρητικιά καλλονή και πρώτη Σταρ Ελλάς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ξαδέρφη του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη η Νταίζη Μαυράκη

Σε ηλικία 83 ετών έφυγε από τη ζωή η πρώτη Σταρ Ελλάς μετά τον πόλεμο, Νταίζη Μαυράκη.

Η Νταίζη Μαυράκη γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης και πέρασε τα πρώτα χρόνια της ζωής της στα Χανιά, ενώ όταν ξέσπασε ο πόλεμος, η ίδια με την οικογένειά της ταξίδεψαν στην Αθήνα και εγκαταστάθηκαν στη Δεξαμενή, στο Κολωνάκι.

Ο θείος της την έστειλε στα καλλιστεία

Η όμορφη Κρητικιά, σε ηλικία μόλις 17 ετών κατέκτησε τον τίτλο της πιο όμορφης Ελληνίδας στα πρώτα ελληνικά καλλιστεία που πραγματοποιήθηκαν το 1952 στο Ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία».

Είχε προηγηθεί προκήρυξη σε εφημερίδα για την ανάδειξη της Σταρ Ελλάς, η οποία ανέφερε ότι οι κοπέλες που θέλουν να συμμετάσχουν, μπορούν να στείλουν μία φωτογραφία τους. Έτσι, κορίτσια από όλη την Ελλάδα ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της εφημερίδας και έστειλαν φωτογραφίες.

Ο θείος της 17χρονης Νταίζης, ο οποία - τότε - ήταν μαθήτρια στο Β’ Γυμνάσιο Θηλέων της Αθήνας, έστειλε τη φωτογραφία της και αμέσως την κάλεσαν να περάσει από την επιτροπή.

Όταν ο Μητσοτάκης γνώρισε τη Μαρίκα του

Ο ξάδερφος της Νταίζης Μαυράκη και νεαρός - τότε - βουλευτής, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, παραβρισκόταν στα καλλιστεία όπου διαγωνισζόταν η αγαπημένη του ξαδέρφη και εκεί, μάλιστα, ήταν που γνώρισε την όμορφη Αθηναία Μαρίκα Γιαννούκου, κόρη εύπορης οικογένειας και μετέπειτα σύζυγό του.

Η βραδιά των καλλιστείων

Στα καλλιστεία, η κριτική επιτροπή επέλεξε συνολικά 11 κοπέλες.

Φαβορί ήταν η Μαυράκη η οποία πήρε το ψευδώνυμο «Ακρωτήρι», λόγω της καταγωγή της, η Βιργινία Πετιμεζάκη, η Ρεγγίνα Μπέρτου και η Χαρούλα Γεωργατζά.

Παρουσιαστές της βραδιάς ήταν η Μελίνα Μερκούρη, ο Γιώργος Παππάς και ο Μίμης Φωτόπουλος.

Πρόεδρος της επιτροπής ήταν η Μαρίκα Κοτοπούλη και την επίβλεψη της βραδιάς έκανε η σύζυγος του Αμερικανού πρέσβη.

Ανάμεσα στους παρευρισκόμενους ήταν ο στρατηγός Παπάγος μετά της συζύγου του, ο υπουργός Σοφοκλής Βενιζέλος και μέλη της αθηναϊκής κοινωνίας.

Σταρ Ελλάς στέφθηκε η Νταίζη Μαυράκη, Μις Ελλάς η Βιργινία Πετιμεζάκη και ακολούθησε η Χαρούλα Γεωργατζά.

Τη στιγμή της στέψης ακουγόταν το τραγούδι του Μίμη Τραϊφόρου «Όμορφη μου Ελληνίδα».

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο βιβλίο του Γιώργου Πρεβελάκη με τίτλο «Οι όμορφες», η Νταίζη Μαυράκη αναφέρεται ως η ενσάρκωση του ελληνικού ονείρου, που θα δόξαζε την μικρή Ελλάδα ανά την υφήλιο.

Η τρίτη ομορφότερη γυναίκα του κόσμου

Όμως, οι τίτλοι ομορφιάς δε σταμάτησαν εκεί…

Η Νταίζη Μαυράκη ταξίδεψε στο Λονγκ Μπιτς της Καλιφόρνιας, όπου εξελέγη 3η Μις Υφήλιος (β’ αναπληρωματική) χάνοντας την πρωτιά για μια ψήφο από τη Φιλανδέζα Αrmi Kuusela.

Μετά το τέλος των καλλιστείων υπέγραψε τριετές συμβόλαιο με τη Universal αλλά δεν άντεχε να βρίσκεται μακριά από την οικογένεια της και επέστρεψε στην Ελλάδα.

Η προσωπική της ζωή

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, η Νταίζη Μαυράκη αποσύρθηκε από τα φώτα της δημοσιότητας.

Η ίδια σπούδασε σκηνοθεσία και ενδυματολογία στη Βιέννη, ενώ στον ελληνικό κινηματογράφο συμμετείχε στη δραματική ταινία του 1954 με τίτλο «Νυχτερινή περιπέτεια».

Παντρεύτηκε τον ιδιοκτήτη κλωστοϋφαντουργίας, Βελλή, όμως ο γάμος τους δεν κράτησε.

Ακολούθησε δεύτερος γάμος με τον γιατρό Αντώνη Κομνηνό, με τον οποίο και η Κρητικιά καλλονή απέκτησε δύο παιδιά.

Σημειώνεται ότι η Μαυράκη θα ταφεί, αύριο, Σάββατο στο 1ο Νεκροταφείο Αθηνών, ενώ η εξόδιος ακολουθία θα ψάλει στις 11:00 το πρωί.

(Με πληροφορίες από mixanitouxronou.gr)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News