Κρήτη

Έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ - Τι να προσέξουν σε βουνά και θάλασσα οι Κρητικοί

Προετοιμασία για αντιμετώπιση ακραίων καιρικών φαινόμενων

Αγρότες, αλιείς, κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι πρέπει να είναι ιδιαίτερα προετοιμασμένοι λαμβάνοντας τα απαραίτητα μέτρα ασφάλειας για τα ζώα τους και τις αγροτικές τους περιουσίες λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων.

Σύμφωνα με απόφαση της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Κρήτης , παράρτημα Ηρακλείου καλούνται όλοι οι εμπλεκόμενοι να παρακολουθούν τις προγνώσεις και τις προειδοποιήσεις του καιρού που εκδίδει η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία και να προετοιμαστούν κατάλληλα, δηλαδή να φροντίσουν να έχουν τα απαραίτητα εφόδια και ζωοτροφές για το ποίμνιό τους και τα μελισσοσμήνη τους. 

Επίσης να έχουν εξασφαλίσει την επικοινωνία τους και να είναι σε ετοιμότητα, ώστε να εγκαταλείπουν τις περιοχές με υψηλό υψόμετρο πριν αποκλειστούν από χιονόπτωση.

Εκτακτο δελτίο και από το Λιμεναρχείο Ηρακλείου.

Την ίδια  ώρα το κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου εφιστά την προσοχή όλων των εμπλεκόμενων καθώς υπάρχει και έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού από την ΕΜΥ, καλώντας τους ιδιοκτήτες ελλιμενιζόμενων μικρών σκαφών στην περιοχή τους να αποφύγουν την δραστηριοποίηση τους κατά τον χρόνο ισχύος του δελτίου επικίνδυνων καιρικών φαινομένων και να λάβουν όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα ασφάλειας των σκαφών τους.

'Εχει θέσει σε ετοιμότητα όλο το προσωπικό και τα διατιθέμενα πλωτά και χερσαία μέσα προς αντιμετώπιση περιστατικών παροχής βοήθειας σε τυχόν κινδυνεύοντα πλοία , μικρά σκάφη και πρόσωπα.  Η Ανατολική Κρήτη φαίνεται να βρισκεται περισσότερο στο "μάτι του κυκλώνα" με επίκεντρο την Ιεράπετρα και πρωταγωνιστές τους βοριάδες.

Αναλυτικά η ανακοίνωση από το λιμεναρχείο Ηρακλείου

ΤΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΕΙ ΟΤΙ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΕΚΤΑΚΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗΣ ΚΑΙΡΟΥ (ΑΝΑΓΓΕΛΙΑ Α.Ρ. 402/23-11-2018/0900 UTC ΔΕΛΤΙΟ ΕΜΥ :

ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΟΨΗ 23-11-18/03 UTC 
ΒΑΡΟΜΕΤΡΙΚΟ ΧΑΜΗΛΟ 1009 ΔΥΤΙΚΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΚΙΝΕΙΤΑΙ ΑΡΓΑ 
ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΚΑΙ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ 1011 ΣΤΟ ΚΡΟΥΣΕΙΝΤ ΣΤΙΣ 24/03 UTC 
ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΑΙΓΑΙΟ ΙΚΑΡΙΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΤΟΥ 24.50 
ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΧΡΙ 23/22 UTC 
ΒΟΡΕΙΟΙ ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΟΙ 7 Η 8 

ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΚΡΗΤΙΚΟ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ ΔΥΤΙΚΑ ΤΟΥ 29.00 ΚΑΙ ΒΟΡΕΙΑ ΤΟΥ 
33.00, ΚΑΡΠΑΘΙΟ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΚΡΗΤΙΚΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΤΟΥ 26.00 
ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΜΕΧΡΙ 23/22 UTC 
ΒΟΡΕΙΟΙ ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΟΙ 7 Η 8 

ΣΤΕΝΟ ΚΑΦΗΡΕΑ 
ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΧΡΙ 23/22 UTC 
ΒΟΡΕΙΟΙ ΒΟΡΕΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΟΙ 7 Η 8 

 ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΤΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΤΑΚΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ ΚΑΙΡΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ ΕΜΥ (www.emy.gr).

Αναλυτικά και η ανακοίνωση της Περιφέρειας Κρήτης

Προετοιμασία για αντιμετώπιση ακραίων καιρικών φαινόμενων

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της ΠΕ Ηρακλείου ενημερώνει, ότι, για την αντιμετώπιση ακραίων καιρικών φαινόμενων σε Ορεινές περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου, οι Αγρότες, Κτηνοτρόφοι και Μελισσοκόμοι των περιοχών να παρακολουθούν τις προγνώσεις και τις προειδοποιήσεις του καιρού, που εκδίδει η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία και να προετοιμαστούν κατάλληλα, δηλαδή να φροντίσουν να έχουν τα απαραίτητα εφόδια και ζωοτροφές για το ποίμνιό τους και τα μελισσοσμήνη τους. 

 Επίσης να έχουν εξασφαλίσει την επικοινωνία τους και να είναι σε ετοιμότητα, ώστε να εγκαταλείπουν τις περιοχές με υψηλό υψόμετρο πριν αποκλειστούν από χιονόπτωση.           

Αναλυτικά ο καιρός σύμφωνα με τον μετεωρολόγο κ. Λέκκα   

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Μανόλη Λέκκα, «η ενίσχυση του βόρειου ρεύματος στο Αιγαίο και η εισβολή στην κατώτερη ατμόσφαιρα μιας αρκετά ψυχρής αέριας μάζας θα είναι τα αίτια στην πρόσκαιρη αλλαγή του καιρού έως και τις πρωινές ώρες του Σαββάτου (σ.σ. αύριο).

Τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού θα είναι οι βροχές, κυρίως στα βόρεια τμήματα της Κρήτης, οι ισχυροί βόρειοι άνεμοι, με τις μεγαλύτερες εντάσεις να σημειώνονται σε νότιες περιοχές του νησιού, καθώς και η αισθητή πτώση της θερμοκρασίας. Οι βροχές αναμένεται να ξεκινήσουν από τα δυτικά της Κρήτης και στη συνέχεια να επεκταθούν και ανατολικότερα. Κατά τόπους στα βόρεια τμήματα του νησιού θα σημειωθούν πρόσκαιρα ισχυρές βροχοπτώσεις, ενώ υπάρχει και η πιθανότητα για εκδήλωση τοπικών καταιγίδων. Οι βροχές θα συνεχίσουν, κατά περιόδους, και κατά τη διάρκεια της Παρασκευής (σ.σ. σήμερα), θα είναι όμως πολύ πιο περιορισμένες στα νότια τμήματα του νησιού. Η πιθανότητα για χιονοπτώσεις, αν και πολύ περιορισμένη, μπορεί να εμφανιστεί σε πολύ μεγάλα υψόμετρα, πάνω από τα 2.000 μέτρα.

Τις πρωινές ώρες του Σαββάτου υπάρχει πιθανότητα για λίγες ακόμη τοπικές βροχές σε βόρειες ορεινές περιοχές της Κρήτης και στη συνέχεια αναμένεται βελτίωση του καιρού».

Οι βόρειοι άνεμοι θα ενισχυθουν ενισχυθούν έως και αύριο Σάββατο το πρωί, με την έντασή τους να φτάνει στα 5-6 μποφόρ, ενώ στο Αιγαίο καθώς και κατά τόπους στα νότια τμήματα του νησιού η έντασή τους θα φτάνει έως και τα 7 μποφόρ.

Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, ωστόσο, δεν αναμένεται να προκύψουν προβλήματα στις θαλάσσιες συγκοινωνίες.


«Μετά τις πρωινές ώρες του Σαββάτου αναμένεται εξασθένηση των βόρειων ανέμων, με την έντασή τους να υποχωρεί στα 3-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα υποχωρήσει σε αρκετά χαμηλότερα επίπεδα, με την ελάχιστη να κυμαίνεται στους 11 έως 14°C στις παράκτιες περιοχές, ενώ στα ορεινά θα είναι κατά πολύ χαμηλότερη. Οι μέγιστες τιμές θερμοκρασίας για την Παρασκευή (σ.σ. σήμερα) θα κυμανθούν στους 16°C, ενώ λίγο υψηλότερες αναμένεται να είναι κατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακου.

Για την Κυριακή αναμένεται γενικά καλός καιρός με λίγες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα είναι πολύ εξασθενημένοι, με την έντασή τους να φτάνει στα 2-3 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει χαμηλές τιμές τις πρωινές ώρες, αλλά κατά τη διάρκεια της ημέρας θα ξεπεράσει τους 20°C.

Αισιόδοξα είναι και τα δεδομένα για την επόμενη εβδομάδα, την τελευταία του Νοεμβρίου, μιας και ένα νέο βαρομετρικό χαμηλό προσεγγίζει τη χώρα μας από τα δυτικά και αναμένεται να προκαλέσει βροχές, αλλά και ένα άστατο καιρό, ο οποίος ευελπιστούμε ότι θα επηρεάσει και την Κρήτη», καταλήγει η πρόγνωση του κ. Λέκκα.

                                                                                               

Σχόλια