default-image

Ο καιρός «αλλάζει» πρόσωπα και ο Νοέμβριος θα φύγει με βαρομετρικό χαμηλό

Κρήτη
Ο καιρός «αλλάζει» πρόσωπα και ο Νοέμβριος θα φύγει με βαρομετρικό χαμηλό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αισιόδοξα είναι και τα δεδομένα για την επόμενη εβδομάδα, την τελευταία του Νοεμβρίου

Αισθητή πτώση της θερμοκρασίας και βροχές στα βόρεια κυρίως τμήματα του νησιού συνθέτουν το σκηνικό του καιρού που θα επικρατήσει από σήμερα και έως αύριο Σάββατο το πρωί στην Κρήτη.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Μανόλη Λέκκα, «η ενίσχυση του βόρειου ρεύματος στο Αιγαίο και η εισβολή στην κατώτερη ατμόσφαιρα μιας αρκετά ψυχρής αέριας μάζας θα είναι τα αίτια στην πρόσκαιρη αλλαγή του καιρού έως και τις πρωινές ώρες του Σαββάτου (σ.σ. αύριο).

Τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού θα είναι οι βροχές, κυρίως στα βόρεια τμήματα της Κρήτης, οι ισχυροί βόρειοι άνεμοι, με τις μεγαλύτερες εντάσεις να σημειώνονται σε νότιες περιοχές του νησιού, καθώς και η αισθητή πτώση της θερμοκρασίας. Οι βροχές αναμένεται να ξεκινήσουν από τα δυτικά της Κρήτης και στη συνέχεια να επεκταθούν και ανατολικότερα. Κατά τόπους στα βόρεια τμήματα του νησιού θα σημειωθούν πρόσκαιρα ισχυρές βροχοπτώσεις, ενώ υπάρχει και η πιθανότητα για εκδήλωση τοπικών καταιγίδων. Οι βροχές θα συνεχίσουν, κατά περιόδους, και κατά τη διάρκεια της Παρασκευής (σ.σ. σήμερα), θα είναι όμως πολύ πιο περιορισμένες στα νότια τμήματα του νησιού. Η πιθανότητα για χιονοπτώσεις, αν και πολύ περιορισμένη, μπορεί να εμφανιστεί σε πολύ μεγάλα υψόμετρα, πάνω από τα 2.000 μέτρα.

Τις πρωινές ώρες του Σαββάτου υπάρχει πιθανότητα για λίγες ακόμη τοπικές βροχές σε βόρειες ορεινές περιοχές της Κρήτης και στη συνέχεια αναμένεται βελτίωση του καιρού».

Οι βόρειοι άνεμοι θα ενισχυθουν ενισχυθούν έως και αύριο Σάββατο το πρωί, με την έντασή τους να φτάνει στα 5-6 μποφόρ, ενώ στο Αιγαίο καθώς και κατά τόπους στα νότια τμήματα του νησιού η έντασή τους θα φτάνει έως και τα 7 μποφόρ.

Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, ωστόσο, δεν αναμένεται να προκύψουν προβλήματα στις θαλάσσιες συγκοινωνίες.

«Μετά τις πρωινές ώρες του Σαββάτου αναμένεται εξασθένηση των βόρειων ανέμων, με την έντασή τους να υποχωρεί στα 3-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα υποχωρήσει σε αρκετά χαμηλότερα επίπεδα, με την ελάχιστη να κυμαίνεται στους 11 έως 14°C στις παράκτιες περιοχές, ενώ στα ορεινά θα είναι κατά πολύ χαμηλότερη. Οι μέγιστες τιμές θερμοκρασίας για την Παρασκευή (σ.σ. σήμερα) θα κυμανθούν στους 16°C, ενώ λίγο υψηλότερες αναμένεται να είναι κατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακου.

Για την Κυριακή αναμένεται γενικά καλός καιρός με λίγες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα είναι πολύ εξασθενημένοι, με την έντασή τους να φτάνει στα 2-3 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει χαμηλές τιμές τις πρωινές ώρες, αλλά κατά τη διάρκεια της ημέρας θα ξεπεράσει τους 20°C.

Αισιόδοξα είναι και τα δεδομένα για την επόμενη εβδομάδα, την τελευταία του Νοεμβρίου, μιας και ένα νέο βαρομετρικό χαμηλό προσεγγίζει τη χώρα μας από τα δυτικά και αναμένεται να προκαλέσει βροχές, αλλά και ένα άστατο καιρό, ο οποίος ευελπιστούμε ότι θα επηρεάσει και την Κρήτη», καταλήγει η πρόγνωση του κ. Λέκκα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News