Κρήτη

Θα γέμιζε την αγορά πλαστά 50ευρα - «Καμπάνα» σε 47χρονο Κρητικό

Τι υποστήριξε στο δικαστήριο ο Μεσαρίτης

Μια αρκετά ασυνήθιστη υπόθεση - τουλάχιστον για τα τοπικά δεδομένα της Κρήτης - εκδικάστηκε πριν από λίγες ημέρες στο Ηράκλειο. Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης κάθισε ένας 47χρονος Μεσαρίτης, ο οποίος κατηγορείτο για παραχάραξη σε βαθμό κακουργήματος.

Ο 47χρονος είχε συλληφθεί πριν από περίπου 5 χρόνια, στις Μοίρες, καθώς μετά από έλεγχο που έκαναν οι Αρχές στο κατάστημα όπου εργαζόταν, εντοπίστηκαν περισσότερα από 50 παραχαραγμένα χαρτονομίσματα των 50 ευρώ. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο 47χρονος επρόκειτο να θέσει σε κυκλοφορία τα πλαστά 50ευρα, με αποτέλεσμα να συλληφθεί και να οδηγηθεί ενώπιον της Δικαιοσύνης.

Την περασμένη Δευτέρα, ο κατηγορούμενος δικάστηκε και καταδικάστηκε από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης, το οποίο του επέβαλε ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών, καθώς η Έδρα του αναγνώρισε ελαφρυντικό.

Το χρονικό

Η υπόθεση είχε έρθει στο φως της δημοσιότητας πριν από περίπου πέντε χρόνια. Τον Σεπτέμβριο του 2013, αστυνομικοί του ΤΑΕ Μεσαράς έκαναν “έφοδο” σε κατάστημα στο οποίο εργαζόταν τότε ο 47χρονος στην ευρύτερη περιοχή των Μοιρών. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Αστυνομία είχε πληροφορίες ότι ο 47χρονος είχε στην κατοχή του παραχαραγμένα χαρτονομίσματα.

Οι αστυνομικοί έκαναν “φύλλο και φτερό” τους χώρους του καταστήματος. Τελικά, οι άνδρες του ΤΑΕ Μεσαράς κατάφεραν να εντοπίσουν τα επίμαχα χαρτονομίσματα, τα οποία ήταν επιμελώς κρυμμένα μέσα σε φάκελο, που βρισκόταν σε βιβλιοθήκη, εντός του χώρου εργασίας του κατηγορουμένου. Συγκεκριμένα, οι αστυνομικοί εντόπισαν τότε συνολικά 53 παραχαραγμένα χαρτονομίσματα των 50 ευρώ.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο 47χρονος γνώριζε ότι τα χαρτονομίσματα δεν ήταν γνήσια, εντούτοις τα κατείχε, με σκοπό να τα θέσει στην κυκλοφορία ως γνήσια. Κάτι τέτοιο, ωστόσο, φέρεται να μην το έκανε ποτέ.

Ο ίδιος φέρεται να είχε δηλώσει προανακριτικά ότι περίπου 8 μήνες πριν τη σύλληψή του είχε προμηθευτεί τα πλαστά χαρτονομίσματα από έναν αλλοδαπό στην Αθήνα. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον κατηγορούμενο, ένας άνδρας συριακής εθνικότητας, τον οποίο ο ίδιος δε γνώριζε, τον προσέγγισε λέγοντάς του ότι διαθέτει προς πώληση παραχαραγμένα 50ευρα. Ο κατηγορούμενος φέρεται να αγόρασε 60 παραχαραγμένα 50ευρα πληρώνοντας για το κάθε ένα από αυτά 12 ευρώ. Συνολικά ο 47χρονος φέρεται να πλήρωσε 720 ευρώ.

Ο 47χρονος αντιμετώπιζε οικονομικές δυσκολίες και φαίνεται πως θεώρησε τότε ότι ήταν καλή ιδέα να προβεί στην εν λόγω “αγορά”. Φαίνεται, πάντως, ότι μετάνιωσε γι’ αυτήν του την απόφαση, καθώς, όπως υποστήριξε στις Αρχές, δεν χρησιμοποίησε ποτέ τα πλαστά χαρτονομίσματα.

Εξάλλου, σύμφωνα με τα όσα φέρεται να δήλωσε προανακριτικά στους αστυνομικούς ο 47χρονος, από τα συνολικά 60 50ευρα, τα επτά καταστράφηκαν. Ας σημειωθεί ότι εξαρχής ο κατηγορούμενος δήλωσε ότι γνώριζε πως τα χαρτονομίσματα τα κατείχε αποκλειστικά ο ίδιος, χωρίς ο ιδιοκτήτης του καταστήματος, όπου εργαζόταν, να γνωρίζει την ύπαρξή τους.

Στα “μαλακά”

Η εκδίκαση της υπόθεσης έγινε την περασμένη Δευτέρα από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης, στο Ηράκλειο. Ο 47χρονος εμφανίστηκε μετανιωμένος για την πράξη του, υποστηρίζοντας ότι αντιμετώπιζε σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Εξάλλου, επισήμανε ότι δε χρησιμοποίησε ποτέ τα παραχαραγμένα χαρτονομίσματα που είχε προμηθευτεί. 

Τελικά, το δικαστήριο τον έκρινε ένοχο για παραχάραξη. Ωστόσο, του χορήγησε το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας. Ας σημειωθεί ότι ο καταδικασθείς θεωρήθηκε ότι μετά τη σύλληψή του και την αποκάλυψη της υπόθεσης συνέβαλε στη διαλεύκανσή της από τις αρμόδιες Αρχές. Έτσι, η Έδρα επέβαλε στον κατηγορούμενο ποινή φυλάκισης 4 ετών με τριετή αναστολή.

«Τα δικαιοδοτικά όργανα με δικανική ωριμότητα και απροσωπόληπτη κρίση σταχυολογώντας εις βάθος τόσο τα πραγματικά περιστατικά, όσο και την προσωπικότητα του εντολέως μου, εξέδωσαν μια δίκαιη απόφαση, που μας δημιουργεί ιδιαίτερη ικανοποίηση, δεδομένης και της υπό του νομοθέτου επαπειλούμενης ποινικής κύρωσης για το ποινικό αδίκημα που μας απεδίδετο (10-20 χρόνια κάθειρξη). Χαιρόμαστε που μετείχαμε σε μια διαδικασία που διεξήχθη υπό συνθήκες δικαίας δίκης», δήλωσε μιλώντας στη “Νέα Κρήτη” ο συνήγορος υπεράσπισης του 47χρονου, Ελευθέριος Κάρτσωνας.

Σχόλια