default-image

Πως το ελαιόλαδο της Ισπανίας θα «κατατροπώσει» το ελληνικό

Κρήτη
Πως το ελαιόλαδο της Ισπανίας θα «κατατροπώσει» το ελληνικό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πολύ λάδι φέτος στην Ισπανία - Τι σημαίνει για την Ελλάδα;

Παγκόσμιες πηγές πληροφόρησης για το ελαιόλαδο “επιμένουν” ότι φέτος θα έχει αύξηση της παραγωγής και σαφώς υψηλή παραγωγή μόνο η Ισπανία. Αντιθέτως, οι άλλες ελαιοπαραγωγικές χώρες, τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και στον κόσμο, θα έχουν πολύ χαμηλή.

Πάνω από 1,5 με 1,6 εκατομμύρια τόνους εκτιμάται η παραγωγή της Ισπανίας. Συνολικά, σε παγκόσμια κλίματα, η παραγωγή ελαιολάδου αναμένεται να φτάσει κάπου στα 3 εκατομμύρια τόνους. Αυτό αν γίνει τι σημαίνει; Ότι τη μισή παγκόσμια παραγωγή θα τη βγάλουν οι Ισπανοί.

Και συνεπώς, στις άλλες χώρες της Ε.Ε. η ερχόμενη ελαιοπαραγωγή θα είναι αρκετά μειωμένη σε σχέση με την περσινή. Από τα 3 εκατομμύρια τόνους, οι ευρωπαϊκές χώρες θα παράγουν γύρω στα 2,150 εκατομμύρια τόνους, όπως και πέρυσι.

Άρα, έχουμε και λέμε: Το 1,5 με 1,6 εκατ. τόνους σε επίπεδο Ε.Ε. θα το παράγει η Ισπανία. Η Ιταλία θα παράγει γύρω στους 200 χιλιάδες τόνους, δηλαδή περίπου τη μισή της περυσινής παραγωγής. Η Ελλάδα γύρω στους 230 χιλιάδες τόνους, δηλαδή μείον 33% σε σχέση με πέρυσι, και η Πορτογαλία 115 χιλιάδες τόνους, μείον 15% σε σχέση με πέρυσι.

Στις άλλες κύριες ελαιοπαραγωγικές χώρες της Μεσογείου η ερχόμενη παραγωγή προβλέπεται επίσης αρκετά μειωμένη. Στην Τυνησία προβλέπεται 165 χιλιάδες τ. (-40%), στην Τουρκία 220 χιλιάδες τ. (-16%), στο Μαρόκο 110 χιλιάδες τ. (-21%), ενώ στη Συρία προβλέπεται παραγωγή 100 χιλιάδες τόνοι, ίδια με πέρυσι.

Αν λοιπόν βγουν αληθινές οι προβλέψεις ετούτες, αυτό σημαίνει ότι η Ισπανία θα είναι για άλλη μια χρονιά η “υπερδύναμη” της παγκόσμιας παραγωγής ελαιολάδου. Θα επηρεάζει, λοιπόν, άνετα τις τιμές των λαδιών των παραγωγών της χώρας μας και των άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Κι αυτό διότι, όταν έχεις λάδι, δεν έχεις ανάγκη να αγοράσεις, και κάνεις και παιχνίδι με τις τιμές όταν αποφασίσεις να αγοράσεις.

Τελικό συμπέρασμα; Να γιατί το τυποποιημένο ελαιόλαδο μπορεί να επηρεάσει προς τα πάνω τις τιμές παραγωγού. Αντίθετα, στο χύμα λάδι υπάρχει η “υπερδύναμη” Ισπανία, όπως και η Ιταλία, που κάνουν τις προσμείξεις τους με το δικό μας προϊόν, αγοράζοντάς το σε εξευτελιστικές τιμές.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News