default-image

Αισιοδοξία Σταθάκη για τη διαφωνία της Κομισιόν με αιχμή την ενεργειακή διασύνδεση

Κρήτη
Αισιοδοξία Σταθάκη για τη διαφωνία της Κομισιόν με αιχμή την ενεργειακή διασύνδεση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Σύντομα θα βρεθεί λύση», αναφέρει ο υπουργός - Το 2022 θα ολοκληρωθεί το έργο της Μικρής διασύνδεσης

Καθησυχαστικός σε ότι αφορά την διαφωνία της Κομισιόν για τον φορέα ενεργειακής διασύνδεσης της Κρήτης με την Αττική εμφανίστηκε ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης στην παρουσίαση του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα. Ο κ. Σταθάκης είπε ότι στη  διαφωνία αυτή θα βρεθεί και μάλιστα σύντομα λύση.

Σε ότι αφορά τις πετρελαϊκές μονάδες της Κρήτης που με βάση τις κοινοτικές αποφάσεις λήγει η προθεσμία παρέκκλισης που έχουν και συνεπώς πρέπει να κλείσουν στο τέλος του 2019, τόνισε ότι το τι θα γίνει  θα αποφασιστεί με βάση τις ανάγκες ηλεκτροδότησης του νησιού, χωρίς ωστόσο να τίθεται θέμα το νησί να βρεθεί από τη μια στιγμή στην άλλη δίχως ρεύμα.

Ο κ. Σταθάκης επιπλέον δήλωσε  ότι εντός της επόμενης εβδομάδος θα ανατεθεί το έργο της μικρής διασύνδεσης Πελοπόννησος – Κρήτη το οποίο θα είναι έτοιμο το 2020, ενώ η μεγάλη διασύνδεση προβλέπεται να ολοκληρωθεί το νωρίτερο το 2022.

Σε ότι αφορά τον εθνικό ενεργειακό σχεδιασμό που έχει τεθεί προς διαβούλευση  με στόχο να περάσει από τη Βουλή και να κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις αρχές του 2019, επισημάνθηκε ότι προβλέπεται αναδιάρθρωση ενεργειακού μείγματος με αύξηση των ΑΠΕ στο 32% της τελικής κατανάλωσης, που σημαίνει ότι στην παραγωγή ηλεκτρισμού θα αντιπροσωπεύουν το 55% από 29% σήμερα, τον περιορισμό του λιγνίτη και την αξιοποίηση αερίου ως σταθεροποιητικό παράγοντα  και παράλληλα  την βελτίωση της εξοικονόμησης ενέργειας κατά 1,5% ετησίως.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News